Alfabetul nu e tocmai greu…

Analfabetismul funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial. (conform Wikipedia)
Daniel Oanţă - lun, 16 feb. 2015, 11:23

Să fie oare cazul dlui avocat Gheorghe Piperea? Păi să analizăm ce scrie domnia sa : „Citesc – si ma minunez – art 16 din legea 312/2004 privind statutul BNR :
„Bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private”.
Așadar, crede dl. Piperea, oricine are o creanta, chiar in valuta, este obligat sa primească lei, la valoarea nominala. Nu franci, nu yuani chinezesti, ci lei.
Intr-adevăr, conchide doct domnia sa, BNR nu putea interzice creditele in CHF. Erau deja interzise prin lege.
„Ei bine, conform Legii statutului BNR nicio plata in lei nu poate fi refuzată. (ei bine, nu, nota noastra)
Nota bene : textul are in vedere toate creditele in valuta. „
Precizări:
1) „Bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private” –Adevărat!
2) Așadar, oricine are o creanţă, chiar in valuta, este obligat sa primească lei, la valoarea nominala. Nu franci, nu yuani chinezesti, ci lei. Fals! Creanţa nu face obiectul emisiunii monetare. Ea reprezintă o relaţie specifică, născută dintr-un contract. Iar contractul este legea părţilor şi nu are nicio legătură cu extrasul din statutul BNR citat.
3) Intr-adevăr, BNR nu putea interzice creditele in chf. Erau deja interzise prin lege. Care lege? Prin ce lege erau interzise dle avocat (nr legii, articolul) ?
4) Ei bine, conform Legii statutului BNR nicio plata in lei nu poate fi refuzată. Adevărat, dar numai când preţul este stabilit în lei.
5) Clauzele de schimb valutar care elimină posibilitatea plaţii in lei si trec tot riscul hiper-valorizarii pe capul consumatorului sunt mai mult decit abuzive, sunt nule absolut, intrucit încalcă norme de ordine publică, afectând chiar suveranitatea monetară a Statului roman. Nici adevărat, nici fals, doar aberant de la cap la coadă.

Daniel Oanţă este expert la Banca Naţională a României 

*acest articol reprezintă o opinie personală, nu punctul de vedere al BNR

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...