Ultimatum dat Kievului de către separatiştii din Doneţk

Liderii separatiştilor din Doneţk (estul Ucrainei) doresc ca autorităţile ucrainene să atribuie de urgenţă statut special zonelor din estul ţării, acuzând Kievului de tergiversarea soluţionării acestei probleme. Astfel, aşa-zisele autorităţi ale autoproclamatei 'republici populare' Doneţk au anunţat vineri că dau termen de 24 de ore Kievului pentru a stabili lista cu localităţile care vor beneficia de statut special, relatează Interfax.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 10:45
Ultimatum dat Kievului de către separatiştii din Doneţk

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) intenţionează să examineze această chestiune abia săptămâna viitoare.

‘Suntem pe punctul în care procesul de la Minsk ar putea fi perturbat şi setul de măsuri privind aplicarea acordurilor de la Minsk ar putea fi dezavuat’, a declarat reprezentantul special al autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk, Denis Puşilin, într-o intervenţie avută vineri la postul de televiziune rus Rossia-24.

Potrivit acestuia, parlamentul ucrainean trebuie ca în 24 de ore să stabilească lista cu localităţile ce vor beneficia de statut special, dat fiind faptul că acordurile de la Minsk ‘prevăd o cronologie clară, pas cu pas’.

‘O parte integrantă a acestui pachet de măsuri este reglementarea politică, având o cronologie clară, pas cu pas. Rada Supremă trebuie ca până la 14 martie să adopte lista cu acele zone cărora le va fi atribuit statut special. În cazul în care o astfel de decizie nu va fi luată în 24 de ore, va deveni evident pentru întreaga lume că Kievul nu are de gând să respecte foaia de parcurs, garantată de liderii Rusiei, Germaniei, Franţei şi, prin urmare, nu doreşte o soluţionare politică, adică paşnică a conflictului’, susţine el.

Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a aprobat decizia referitoare la stabilirea graniţelor unor zone, unde de-a lungul liniei de contact, indicată în acordurile de la Minsk, se vor introduce reguli speciale pentru administraţia locală. ‘Pentru punerea în aplicare a acestei decizii urmează ca Rada Supremă să adopte o rezoluţie şi să opereze modificări la legea despre regulile speciale ale administraţiei locale în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk’, menţionează acest consiliu, citat de TASS.

Următoarea reuniune a parlamentului ucrainean este programată pentru 17 martie, după cum relevă site-ul oficial al forului legislativ de la Kiev.

Te-ar mai putea interesa și
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de război devastator între......
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...