Preşedintele Consiliului European doreşte prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că sancţiunile economice europene împotriva Rusiei ar trebui menţinute după luna iulie, atunci când acestea expiră, într-un interviu publicat luni de un număr de cinci ziare europene, între care şi Le Figaro, informează AFP.
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 14:30
Preşedintele Consiliului European doreşte prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei

‘Pentru a-i sprijini pe Merkel, Hollande şi acordurile de la Minsk, este nevoie cel puţin să se menţină sancţiunile existente’, a declarat el pentru cotidianul francez Le Figaro în interviul publicat cu trei zile înainte de un summit european privind această problemă de la 19 şi 20 martie la Bruxelles.

‘Dacă UE ar reduce dispozitivul în această vară, relaţia transatlantică ar intra într-un stadiu foarte critic’, a adăugat Tusk, la o săptămână după o vizită la Washington pe 9 martie.

‘Preşedintele Barack Obama a fost foarte clar atunci când m-a primit în urmă cu câteva zile la Casa Albă: SUA pot accepta acordurile de la Minsk, însă menţinerea sancţiunilor îi va convinge că rămânem împreună (împotriva Rusiei)’, a subliniat el.

‘Fără presiune, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk este irealizabilă’, a adăugat Tusk, întrebat în legătură cu necesitatea ca Ucraina să recâştige controlul la frontiera cu Rusia. ‘Acordul de la Minsk nu prevede aplicarea completă /a angajamentelor luate/ decât la finalul anului cel mai devreme’, a mai spus Tusk, în sprijinul declaraţiilor sale.

Ţările UE sunt împărţite cu privire la necesitatea de a extinde sau nu la summitul de joi sancţiunile economice împotriva Rusiei, care expiră în luna iulie.

Rusia este acuzată de Occident că îi susţine cu arme şi soldaţi pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii pe care Moscova le respinge ferm.

Totodată, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, a anunţat că nu va participa la ceremoniile care vor marca 70 de ani de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial prevăzute să aibă loc la Moscova în luna mai.

‘Am primit invitaţia. Nu voi merge. Să particip la o paradă militară alături de agresorii actuali şi de persoana care a recurs la arme împotriva populaţiei civile din Ucraina ar fi pentru mine, ca să nu vorbesc în termeni duri, prea echivoc’, a declarat el pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...