Marile bănci europene şi americane au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut

Marile bănci europene şi americane au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut, iar noi concedieri sunt avute în vedere în Europa, pe măsură ce echipele de conducere se străduiesc să crească profitabilitatea afectată de înăsprirea reglementărilor, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 30 mart. 2015, 09:05
Marile bănci europene şi americane au eliminat 59.000 de locuri de muncă anul trecut

Un număr de 18 dintre cele mai mari bănci europene au eliminat în total 21.500 locuri de muncă anul trecut, dar este vorba de mai puţin de jumătate din cele 56.100 de locuri de muncă eliminate de aceleaşi bănci în 2013. De asemenea, şase dintre cele mai mari bănci americane au eliminat anul trecut 37.500 de locuri de muncă, după ce în 2013 au eliminat 45.700 de poziţii. Aceasta înseamnă că în ultimii doi ani cele mai mari 24 de bănci europene şi americane au eliminat 160.000 de locuri de muncă, în cazul celor şase mari bănci americane fiind vorba de 7,3% din staff, respectiv 4,1% pentru cele 18 mari bănci europene, scrie Agerpres.

‘Câteva bănci globale au analizat modificările structurale şi au decis să-şi diminueze baza de costuri. Majoritatea au adoptat unele măsuri limitate de reducere a costurilor, dar fără a modifica în mod fundamental modul în care funcţionează modelul lor de afaceri’, a declarat directorul Boston Consulting Group, Aymen Saleh.

Analiştii susţin că băncile europene, în special cele din zona euro, este posibil să recurgă la noi concedieri din cauză că rămân cele mai neprofitabile din lume. Un studiu publicat anul trecut de Fondul Monetar Internaţional, care a analizat 300 de mari bănci din întreaga lume, arată că doar 30% din băncile din zona euro au o structură care este capabilă să asigure o rentabilitate rezonabilă în timp, comparabil cu 80% în cazul băncilor americane.

De asemenea, băncile închid sucursale şi concediază angajaţi pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare de clienţi se îndreaptă spre serviciile mobile şi de online banking. Această tranziţie spre digital banking ar urma să pună noi presiuni asupra staff-ului în următorii ani. Analiştii de la Citi au estimat recent că până la 54% din locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare sunt în pericol de pe urma impactului digitalizării.

Te-ar mai putea interesa și
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în......
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP Braşov
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP ...
Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să fie redeschis circulaţiei "cu mult ...