Un nou proiect al Rusiei: Rada populară a Basarabiei ucrainene, în regiunea Odesa

Rusia continuă să destabilizeze situaţia din sudul Ucrainei, iar acolo unde nu reuşeşte cu puşca automată Kalaşnikov încearcă metode mai subtile. Partidele proruse din sudul Ucrainei s-au reunit la 6 aprilie, la Odesa, în cadrul conferinţei de constituire a aşa-numitei 'Rade populare a Basarabiei' ucrainene , un fel de organ reprezentativ care şi-a anunţat drept scop ''protejarea intereselor comunităţilor naţionale a Basarabiei'', relatează publicaţia ucraineană Timer-Odessa.
Economica.net - mar, 07 apr. 2015, 07:23
Un nou proiect al Rusiei: Rada populară a Basarabiei ucrainene, în regiunea Odesa

Înfiinţarea acestui ‘organ reprezentativ’ a intrat deja în atenţia Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), iar site-ul noii organizaţii este înregistrat la Moscova, potrivit publicaţiei online Korrespondent (pro-Kiev), scrie Agerpres.

La reuniune au participat reprezentanţi a şapte comunităţi cheie din Basarabia ucraineană (bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, romă, moldoveană, poloneză).

În total, la eveniment au fost prezenţi aproximativ 100 de delegaţi. Printre ei, deputaţi ai consiliilor locale din regiunea Odesa, personalităţi publice şi jurnalişti.

În calitate de oaspeţi străini la evenimentul de la Odesa au participat liderul aripii de tineret a partidului Ataka, Sviatoslav Proinov (Bulgaria), liderul formaţiunii ‘Patrioţii Moldovei’, Mihail Garbuz (fost başcan al Găgăuziei/ Republica Moldova), fostul deputat comunist în parlamentul de la Chişinău Grigori Petrenko etc.

În discursul său de deschidere, liderul Uniunii transnistrenilor din Ucraina, Dmitri Zatuliveter, a menţionat: ‘Misiunea noastră este ca Basarabiei (ucrainene) să-i fie acordat statut de autonomie naţional-culturală’. ‘Suntem patrioţi ai ţinutului nostru şi de noi depinde viitorul nostru. ‘Rada populară’ este o nouă formă de auto-organizare a basarabenilor (ucraineni)’.

În finalul acestui forum a fost adoptat un manifest al ‘Radei populare a Basarabiei’. ‘ Vocea noastră va fi auzită de toţi. Acţiunile noastre vor fi apreciate de oameni şi de istorici. Fiecare zi a ‘Radei populare a Basarabiei’ va fi o zi de luptă şi de realizări’, menţionează textul citat.

Preşedintele Uniunii transnistrenilor din Ucraina, Dmitri Zatuliveter, a fost ales lider al ‘Radei populare a Basarabiei’.

Aşa-numita ‘Radă populară’ nu dezvăluie numele celorlalţi participanţi la congres. Totuşi, în fotografiile publicate de Timer, printre persoanele aflate în prezidiu poate fi recunoscut jurnalistul din Odesa Artiom Buzila. Despre el, Korrespondent scrie că ‘nu-şi ascunde iubirea faţă de Rusia şi faţă de Putin şi conduce mai multe proiecte pro-Kremlin pe internet’.

Toate partidele şi organizaţiile care au fost prezente la acest forum de la Odesa pledează pentru relaţii mai strânse cu Federaţia Rusă.

Te-ar mai putea interesa și
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul loc de muncă, arată datele publicate miercuri de Eurostat cu ocazia......
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP Braşov
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP ...
Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să fie redeschis circulaţiei "cu mult ...
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
Statele Unite sunt 'determinate' ca Israelul şi Hamas să încheie 'acum' un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ...
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ ...