A picat Guvernul Dăncilă! Moţiunea de cenzură a trecut – Reacţiile liderilor politici

Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă a pierdut sprijinul din Parlament. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca vineri partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.
Economica.net - joi, 10 oct. 2019, 10:54
A picat Guvernul Dăncilă! Moţiunea de cenzură a trecut - Reacţiile liderilor politici

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament, cu 238 de voturi „pentru”.

„464 total, numărul total prezent – 399, voturi exprimate – 245, anulate – 3, numărul total de voturi valabil exprimate – 242, din care voturi pentru adoptarea moţiunii de cenzură – 238, contra – 4, abţineri, zero. Ca urmare a faptului că din totalul de 464 de parlamentari au fost prezenţi 399, din care 238 au votat pentru, moţiunea de cenzură a întrunit majoritatea voturilor cerută de Constituţie pentru pentru adoptare”, a precizat secretarul Senatului, Marcel Vela, în plen.

„Având în vedere rezultatul voturilor exprimate de deputaţi şi senatori, Parlamentul României adoptă moţiunea de cenzură, retrage încrederea Guvernului României prin hotărârea Parlamentului nr. 1 pe 2018. Potrivit art 10 alin. 4, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunere jurământului de membrii noului Guvern”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Iohannis: Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11.00

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca vineri partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.

„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem nevoie urgentă de un guvern”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Barna: Vom solicita preşedintelui varianta anticipatelor; pot fi doi premieri respinşi, după care dizolvăm Parlamentul

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat joi, după adoptarea moţiunii de cenzură, că formaţiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susţine varianta alegerilor anticipate şi îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să susţină această variantă, pentru că actuala compoziţie a Parlamentului nu mai are legitimitate.

„A ne întoarce la cetăţeni, într-o situaţie de criză, este decizia necesară şi corectă. (…) În ultima întâlnire avută cu preşedintele Iohannis, ne-a spus că şi dânsul susţine ideea alegerilor anticipate, este soluţia firească, soluţia corectă. Orice altă variantă nu va face decât să continue acest troc pe care l-am văzut şi în aceste zile, de încercare de cumpărat şi de inventat majorităţi. În momentul de faţă, Romania are şansa să intre într-o logică de organizare de alegeri anticipate. În urma consultărilor pot fi doi premieri care să fie respinşi de Parlament, după care următorul preşedinte, şi sper să fie primul meu act ca preşedinte al României, să dizolvăm Parlamentul şi, în februarie sau martie, în termenele constituţionale, să avem alegeri anticipate”, a declarat liderul USR la Parlament.

Barna a menţionat că în urma consultărilor de la Cotroceni pot fi numiţi doi premieri „formali”, care să fie respinşi de Parlament, după care „Parlamentul va fi dizolvat”, acesta putând fi şi primul său act de preşedinte, dacă va câştiga alegerile din luna noiembrie.

„Vom merge la Cotroceni la consultări exact cu pactul pentru anticipate, pe care l-am propus deja de câteva săptămâni şi vom solicita preşedintelui Iohannis să susţină această variantă, pentru că asta e varianta corectă pentru România. Vom vedea care vor fi cei doi premieri formali care vor propuşi. Prima etapă a consultărilor va fi să stabilim un cadru comun agreat de preşedinte şi de celelalte partide din Opoziţie, din actuala majoritate, prin care să mergem spre anticipate. Soluţia tehnică se poate negocia foarte uşor. Dar ideea că ne chinuim să nu luăm calea corectă este problema care ne-a adus astăzi aici”, a adăugat liderul USR.

Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat joi în Parlament demonstrează că România poate funcţiona normal, fiind dat jos un guvern care nu mai reprezenta pe nimeni.

„Ziua de azi nu este o zi de entuziasm sau de bucurie. Faptul că timp de trei ani de zile Romania a fost captivă unui guvern la limita penalului nu face decât să confirme că azi a reuşit să facem un pas necesar. Soluţia constă în alegeri anticipate, pentru că acest Guvern şi această compoziţie a Parlamentului nu mai are legitimitate. (…) Efectul deciziei de astăzi este că actuala guvernare rămâne în administrarea ţării. Vom avea consultări în zilele următoare şi vom vedea ce soluţii tehnice avem la dispoziţie, ce soluţii tehnice vom găsi pentru a ajunge la anticipate ca obiectiv”, a adăugat Dan Barna.

 

Teodorovici apreciază că PSD nu ar trebui să negocieze o majoritate cu Pro România

Ministrul Finanţelor Publice, senatorul PSD Eugen Teodorovici, a apreciat joi, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură, că social-democraţii nu ar trebui să negocieze o majoritate cu Pro România.

„S-a decis azi prin moţiune. Respectăm votul din Parlament, pentru că aşa e corect şi democratic. Cine vrea să guverneze şi are majoritatea, să guverneze. Foarte bine. (…) Acest Guvern încă nu a plecat. Mai are o şedinţă de guvern. Mâine discutăm şi la partid. (…) Vor fi întâi discuţii la partid, pentru a vedea exact care este situaţia, care sunt cele mai bune variante pentru ţară, pentru noi, ca partid, pentru guvern…”, a arătat el într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.

Pe de altă parte, întrebat dacă Viorica Dăncilă mai are legitimitatea de a candida la alegerile prezidenţiale, a răspuns că da.

„De ce nu? Care e legătura?”, a întrebat el.

Totodată, a răspuns cu „nu” şi în momentul în care a fost întrebat dacă Viorica Dăncilă ar trebui să facă un pas în spate în cadrul partidului sau dacă PSD riscă dizolvarea.

Barna, după adoptarea moţiunii de cenzură: Nu am votat împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, susţine că votul dat pentru adoptarea moţiunii de cenzură nu a fost unul „împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere”, ci a fost unul pentru „rezolvarea crizei”, adăugând că soluţia, în acest moment, o reprezintă declanşarea alegerilor anticipate.

„Guvernul Dăncilă nu mai e. A intrat în istorie şi foarte sus în topul Cabinetelor incompetente de care această ţară a avut parte. Nu e niciun motiv să sărbătorim. Fiecare zi pe care martorii lui Dragnea au petrecut-o în Palatul Victoria a fost o zi pierdută. Lecţia pe care trebuie să o reţinem e că niciodată acestor oameni nu trebuie să li se mai dea şanse. Nu fac decât să fure, ce nu fură distrug şi ce nu pot distruge compromit. Nu am votat împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere. Nu am votat pentru guverne care să continue criza politică. Am votat pentru claritate şi rezolvarea crizei. Privim spre viitor. Soluţia sunt anticipatele. Ne întoarcem la popor, poporul are întotdeauna dreptate”, scrie Barna pe Facebook.

Ponta: Mă bucur că am salvat România de cel mai ciudat şi nepotrivit lider din istorie, doamna Dăncilă

Liderul Pro România, deputatul Victor Ponta, a declarat joi, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată, că a salvat România şi social-democraţia de „cel mai ciudat şi nepotrivit lider din istorie, doamna Dăncilă”, susţinând că este nevoie de un guvern „bun”, care „să se apuce de treabă”.

„Mă bucur că am salvat România, Guvernul şi social-democraţia de cel mai ciudat şi nepotrivit lider din istorie, doamna Dăncilă. Acum, împreună cu colegii mei din Pro România, vreau să refacem şi guvernarea şi social-democraţia şi, în primul rând, să punem România înapoi pe direcţia bună (…) Sper şi îmi doresc şi mă apuc de treabă, ca împreună cu toţi colegii mei din Parlament, să facem rapid un guvern bun să se apuce de treabă, că suntem în pragul crizei”, a declarat Ponta, prezent la sediul Tribunalului Bucureşti, unde a fost audiat ca martor în dosarul lui Valeriu Zgonea.

Orban (PNL): Biroul Politic Naţional va stabili, vineri, echipa şi mandatul cu care vom merge la consultările de la Cotroceni

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Politic Naţional al partidului va stabili, vineri, echipa şi mandatul cu care liberalii vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea României este un lucru mult prea grav pentru ca noi astăzi, chiar dacă am reuşit în acest demers salutar pentru naţiunea română să ne creeze starea de bucurie şi de satisfacţie. Se încheie o perioadă de distrugere, de ură şi de divizare, începe o perioadă de construcţie, modernizare, în care Guvernul va fi readus în serviciul cetăţeanului. O perioadă în care fiecare cetăţean român poate să aspire cu legitimitate la îndeplinirea tuturor drepturilor şi libertăţilor sale şi la şansa de a reuşi în viaţă. (…) Mâine, la ora 9,00, am convocat Biroul Politic Naţional al PNL pentru a stabili strategia pe care o vom avea în perioada următoare, pentru a stabili echipa care va reprezenta partidul în cadrul consultărilor de la Cotroceni şi mandatul cu care ne vom duce la preşedintele României. (…) Declaraţiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni, le vom da numai după dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale PNL şi le vom prezenta public la finalul BPN de mâine”, a spus Orban, joi, la Parlament, după adoptarea moţiunii de cenzură.

Liderul liberalilor a subliniat că, în cazul în care PNL va fi chemat să formeze un nou Guvern, atunci el va fi propus pentru funcţia de premier, dat fiind faptul că este preşedintele partidului.

„În cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, propunerea PNL pentru funcţia de premier este în persoana preşedintelui PNL, adică în persoana mea, Ludovic Orban”, a arătat preşedintele PNL.

El a mai spus că liberalii au în toate domeniile posibili candidaţi pentru funcţiile de miniştri.

„Suntem înaintea unor consultări la Palatul Cotroceni şi înaintea unor negocieri, care vor fi derulate cu formaţiunile politice ce au participat la realizarea acestui succes imens pentru România. Propunerea noastră este foarte clară şi noi vom încerca să convingem orice posibil partener, în cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, ca formula Guvernului să fie suplă, eficientă, cu un număr de miniştri cât mai mic posibil – 15, maxim 16 ministere”, a adăugat Orban.

El a precizat că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis.

„I-am mulţumit pentru susţinerea care, după părerea mea, a contat enorm de mult, dacă nu cumva a avut un efect decisiv în reuşita acestei moţiuni”, a declarat Orban.

Totodată, el a mulţumit partenerilor moţiunii de cenzură, pentru că au rezistat „ofertelor ticăloase” făcute de putere.


Dăncilă: Fac apel la preşedinte să nominalizeze cât mai repede un premier

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi preşedintelui Klaus Iohanis să nominalizeze cât mai repede un nou prim-ministru, astfel încât să-şi asume guvernarea.

„Moţiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru a trece această moţiune, au fost şi colegi care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită. (…) Le doresc celorlalţi să vină în plen, cât mai repede, cu o nouă formulă guvernamentală şi cu un guvern. Fac un apel la preşedintele Iohannis să nominalizeze cât mai repede un premier. astfel încât să-şi asume guvernarea”, a declarat Dăncilă la Parlament.

Dăncilă: Rămân la şefia PSD, nu am ce să-mi reproşez

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu va pleca de la şefia PSD şi că nu are ce să-şi reproşeze.

„După cum ştiţi, am fost aleasă prin congres, rămân la şefia PSD „, a declarat Viorica Dăncilă, joi, la Parlament, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi.

Întrebată cum va proceda dacă i se va cere să facă un pas în spate, liderul social-democraţilor a replicat: „De ce faceţi un scenariu ? Nu am cum să fac un pas în spate şi nu voi face”.

Dăncilă a adăugat că nu îşi reproşează nimic, întrebată în acest sens.

„Nu-mi reproşez nimic, nu am ce să-mi reproşez, am ţinut, după alegerile europarlamentare, o echipă unită, am ţinut tot partidul aproape, împreună cu colegii mei ne-am continuat programul, am implementat măsuri bune pentru populaţie, măsuri pentru care am fost apreciaţi în teritoriu de către cetăţeni. Nu am ce să-mi reproşez”, a completat ea.

Întrebată cum va rămâne cabinetul său în istorie, Dăncilă a spus: „Ca un Guvern foarte bun”.

„Aş vrea ca această întrebare să o reluaţi după un an de guvernare cu cei care astăzi se bucură”, a completat liderul social-democrat.

 

Cioloş: Trecerea moţiunii de cenzură este doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare

Fostul premier Dacian Cioloş consideră că adoptarea în Parlament a moţiunii de cenzură împotriva Guvernului reprezintă „doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare” şi îi cere, în acest sens, preşedintelui Klaus Iohannis să convoace consultări cu „toate forţele politice responsabile”.

„Îi cerem preşedintelui Klaus Iohannis să convoace consultări cu toate forţele politice responsabile din România şi să prezinte de urgenţă un calendar prin care, respectând Constituţia, să fie declanşate alegeri anticipate parlamentare după dizolvarea actualului legislativ. Trecerea moţiunii de cenzură este doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare, nu o ocazie de a prelua guvernarea fără legitimitate prin jocuri de culise netransparente. Partidele care au votat azi moţiunea de cenzură au obligaţia morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru şi să revină în faţa cetăţenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă”, scrie Cioloş, joi, pe Facebook.

El mai susţine că Alianţa USR PLUS are deja pregătite „soluţii de guvernare responsabilă, măsuri imediate care să vindece România după trauma PSD şi are oamenii capabili care să le pună imediat în aplicare”.

„Este nevoie de o nouă majoritate în Parlament şi de un guvern responsabil care să se apuce de reconstruirea ţării, de reformele constituţionale necesare şi de redarea încrederii că guvernanţii trebuie să lucreze pentru oameni, nu pentru găşti de partid”, spune Cioloş, adăugând că „o nouă majoritate trebuie să devină legitimată, cât mai repede, prin votul cetăţenilor României”.

Orban: Coşmarul pe care îl trăieşte România a încetat

Coşmarul pe care îl trăieşte România a încetat, a declarat, joi, preşedintele PNL, Ludovic Orban, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament.

„Coşmarul pe care îl trăieşte România a încetat. (…) Mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moţiuni, le mulţumesc colegilor din PNL care au fost prezenţi toţi şi au votat la vedere în favoarea acestei moţiuni şi tuturor partenerilor politici”, a declarat Orban, la Parlament.

Potrivit acestuia, „Guvernul PSD şi-a bătut joc de România cum nu şi-a mai bătut nimeni joc nimeni in ultimii 30 de ani”.

Ştirea se actualizează.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...