Statul sistează plăţile pentru asistaţii social care nu şi-au plătit taxele la bugetul local şi economiseşte 3,68 mil. lei

Peste 10.600 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului au pierdut, pe o perioadă de cinci luni, dreptul la beneficiile antemenţionate, pentru că nu şi-au achitat obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, aferente anului 2014. Numărul lor a crescut cu 13% faţă de anul precedent, reiese dintr-o statistică ECONOMICA.NET, realizată pe baza informaţiilor comunicate în exclusivitate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Cristina Şomănescu - lun, 01 iun. 2015, 21:42
Statul sistează plăţile pentru asistaţii social care nu şi-au plătit taxele la bugetul local şi economiseşte 3,68 mil. lei

Peste 10.600 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului au pierdut, pe o periodă de cinci luni, dreptul la beneficiile antemenţionate, pentru că nu şi-au achitat obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, aferente anului 2014. Numărul beneficiarilor rău-platnici a crescut de la 9.373 în 2014, la peste 10.600 în 2015.

Statul economiseşte peste 3,68 milioane de lei prin suspendarea acordării alocaţiei pentru susţinerea familiei, a venitului minim garantat şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, către beneficiarii care nu şi-au achitat, până la 5 aprilie, obligaţiile aferente anului 2014, datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate.

Vă amintim că din anul 2012, legea responsabilizează beneficiarii de ajutoare sociale, de alocaţie pentru susţinerea familiei şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului să-şi achite taxele şi impozitele la bugetul local, dacă vor să primească în continuare banii aferenţi celor trei tipuri de beneficii de asistenţă socială. În caz contrar, li se încetează dreptul la beneficiul de asistenţă socială.
Concret, dacă primarii constată că beneficiarii de asistenţă socială nu au plătit, până la data de 5 aprilie 2015, taxele şi impozitele datorate la bugetul local, aferente anului 2014, suspendă prin dispoziţie dreptul la venit minim garanat, indemnizaţie creştere copil sau alocaţie pentru susţinerea familiei, după caz, pentru o perioadă de cinci luni, începând cu luna aprilie.
Legea îi acordă beneficiarului rău-platnic o perioadă de cinci luni în care poate să-şi achite totuşi taxele şi impozitele la bugetul local.
Dacă în intervalul antemenţionat, beneficiarul achită obligaţiile legale faţă de bugetul local, este repus în plată, începând cu luna următoare celei în care a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
Dar dacă până la sfârşitul perioadei de cinci luni, beneficiarul nu achită obligaţiile către bugetul local, i se încetează plata dreptului de asistenţă socială.

Iată sumele economisite de stat în 2015, din suspendarea acordării beneficiilor sociale, şi unde sunt cei mai mulţi rău-platnici, infomaţii comunicate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de către Oficialii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială:

Statul economiseşte 2 milioane de lei din suspendarea acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC) către rău-platnici.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a suspendat, pe o perioadă de cinci luni, plata ICC către circa 3.000 de beneficiari care nu şi-au achitat, până în luna aprilie, taxele şi impozitele la bugetul local.
Cei mai mulţi beneficiari de ICC rău-platnici locuiesc în Bucureşti (728), Prahova (224), Timiş (171).

Statul taie 1,14 milioane lei de la beneficiarii de venit minim garantat (VMG) care nu şi-au achitat taxele la bugetele locale.
Cei mai mulţi rău-platnici sunt din Dolj (374), Mureş (355), Dâmboviţa (245).

În jur de 540.000 de lei economiseşte statul prin suspendarea acordării ajutorului pentru susţinerea familiei către rău-platnici.
Cei mai mulţi rău-platnici sunt din Suceava (296), Iaşi (232) şi Mureş (228).

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...