Statul sistează plăţile pentru oamenii care iau beneficii sociale şi care nu şi-au plătit taxele la bugetul local

Peste 10.600 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului au pierdut, pe o perioadă de cinci luni, dreptul la beneficiile antemenţionate, pentru că nu şi-au achitat obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, aferente anului 2014. Numărul lor a crescut cu 13% faţă de anul precedent, reiese dintr-o statistică ECONOMICA.NET, realizată pe baza informaţiilor comunicate în exclusivitate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Cristina Şomănescu - lun, 01 iun. 2015, 21:42
Statul sistează plăţile pentru oamenii care iau beneficii sociale şi care nu şi-au plătit taxele la bugetul local

Peste 10.600 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, de venit minim garantat sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului au pierdut, pe o periodă de cinci luni, dreptul la beneficiile antemenţionate, pentru că nu şi-au achitat obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, aferente anului 2014. Numărul beneficiarilor rău-platnici a crescut de la 9.373 în 2014, la peste 10.600 în 2015.

Statul economiseşte peste 3,68 milioane de lei prin suspendarea acordării alocaţiei pentru susţinerea familiei, a venitului minim garantat şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, către beneficiarii care nu şi-au achitat, până la 5 aprilie, obligaţiile aferente anului 2014, datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate.

Vă amintim că din anul 2012, legea responsabilizează beneficiarii de ajutoare sociale, de alocaţie pentru susţinerea familiei şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului să-şi achite taxele şi impozitele la bugetul local, dacă vor să primească în continuare banii aferenţi celor trei tipuri de beneficii de asistenţă socială. În caz contrar, li se încetează dreptul la beneficiul de asistenţă socială.
Concret, dacă primarii constată că beneficiarii de asistenţă socială nu au plătit, până la data de 5 aprilie 2015, taxele şi impozitele datorate la bugetul local, aferente anului 2014, suspendă prin dispoziţie dreptul la venit minim garanat, indemnizaţie creştere copil sau alocaţie pentru susţinerea familiei, după caz, pentru o perioadă de cinci luni, începând cu luna aprilie.
Legea îi acordă beneficiarului rău-platnic o perioadă de cinci luni în care poate să-şi achite totuşi taxele şi impozitele la bugetul local.
Dacă în intervalul antemenţionat, beneficiarul achită obligaţiile legale faţă de bugetul local, este repus în plată, începând cu luna următoare celei în care a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
Dar dacă până la sfârşitul perioadei de cinci luni, beneficiarul nu achită obligaţiile către bugetul local, i se încetează plata dreptului de asistenţă socială.

Iată sumele economisite de stat în 2015, din suspendarea acordării beneficiilor sociale, şi unde sunt cei mai mulţi rău-platnici, infomaţii comunicate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de către Oficialii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială:

Statul economiseşte 2 milioane de lei din suspendarea acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC) către rău-platnici.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a suspendat, pe o perioadă de cinci luni, plata ICC către circa 3.000 de beneficiari care nu şi-au achitat, până în luna aprilie, taxele şi impozitele la bugetul local.
Cei mai mulţi beneficiari de ICC rău-platnici locuiesc în Bucureşti (728), Prahova (224), Timiş (171).

Statul taie 1,14 milioane lei de la beneficiarii de venit minim garantat (VMG) care nu şi-au achitat taxele la bugetele locale.
Cei mai mulţi rău-platnici sunt din Dolj (374), Mureş (355), Dâmboviţa (245).

În jur de 540.000 de lei economiseşte statul prin suspendarea acordării ajutorului pentru susţinerea familiei către rău-platnici.
Cei mai mulţi rău-platnici sunt din Suceava (296), Iaşi (232) şi Mureş (228).

Te-ar mai putea interesa și
Accident feroviar la Galați: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziția 75 km/h
Accident feroviar la Galați: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziția 75 km/h
În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti în cazul accidentului feroviar de sâmbătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că......
Accident feroviar în gara Galați: Conductorul unui tren CFR Călători a decedat
Accident feroviar în gara Galați: Conductorul unui tren CFR Călători a decedat
În urma accidentului feroviar care s-a produs sâmbătă seara în stația Galați, CFR Călători anunță că doamna conductor ...
Transgaz a scos la licitație construcția conductei Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa, contract de jumătate de miliard de lei
Transgaz a scos la licitație construcția conductei Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa, contract de jumătate de miliard ...
Transgaz a publicat în sistemul electronic de licitație publică contractul penru construcția conductei de transport a ...
Irakul a oprit exporturile de petrol prin conducta Kirkuk-Ceyhan după ce a câștigat un proces de arbitraj împotriva Turciei
Irakul a oprit exporturile de petrol prin conducta Kirkuk-Ceyhan după ce a câștigat un proces de arbitraj împotriva Turciei
Irakul a oprit sâmbătă exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, ...