1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

A doua mare bancă din Spania, BBVA, a achiziţionat Catalunya Banc pentru 1,19 miliarde de euro

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare bancă din Spania după active, a acceptat să achiziţioneze banca naţionalizată Catalunya pentru 1,19 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari), transmite Bloomberg.

22 iul, 2014 | AGERPRES

BBVA a făcut cea mai bună ofertă pentru întregul grup bancar, a anunţat Fondul spaniol pentru restructurarea bancară (Frob).

Catalunya Banc, cu sediul în Barcelona, a fost naţionalizată în 2011, când statul a injectat fonduri publice în valoare de 12 miliarde de euro.

Spania caută să vândă activele bancare naţionalizate în timpul crizei provocate de prăbușirea pieței imobiliare, care a forţat Guvernul să solicite în 2012 un pachet de asistenţă financiară de la UE în valoare de 41 miliarde de euro, destinat recapitalizării sectorului bancar.

În decembrie, grupul venezuelean Banesco Group a achiziţionat NCG Banco pentru 1 miliard de euro iar în februarie Frob a vândut 7,5% din Bankia pentru 1,3 miliarde de euro.

'Această tranzacţie arată că suntem extrem de încrezători în actuala redresare a economiei', a afirmat preşedintele BBVA, Francisco Gonzalez.

Prin achiziţionarea Catalunya Banc, BBVA obţine acces la cea mai bogată regiune a Spaniei, Catalonia, cu aproximativ 1,5 milioane de clienţi, 773 de sucursale şi active de 63 miliarde de euro.

'Ceea ce a cumpărat BBVA este intrarea în Catalonia şi chiar nu a plătit un preţ ridicat pentru asta', a apreciat analistul Jose Ramon Iturriaga, de la Abante Asesores, în Madrid.

Marţi, acţiunile BBVA au urcat cu 1,9%, la 9,08 euro, la bursa de la Madrid, evaluând banca la 53,5 miliarde de euro.

De asemenea BBVA a anunţat că nu va avea nevoie de majorarea capitalului pentru a finanţa achiziţia, care va avea un impact pozitiv asupra rezultatelor grupului în 2016.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO