A doua rectificare bugetară din 2016, pe agenda şedinţei de guvern de miercuri

Guvernul discută în şedinţa de miercuri rectificarea bugetului de stat pe 2016 şi a bugetului asigurărilor sociale de stat.
Economica.net - mar, 22 nov. 2016, 19:18
A doua rectificare bugetară din 2016, pe agenda şedinţei de guvern de miercuri

Sănătatea primeşte cei mai mulţi bani la cea de-a doua rectificare din acest an, credite de angajament de 2,21 miliarde de lei urmând să fie alocate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în vederea încheierii unor noi contracte pentru aria terapeutică hepatită cronică, potrivit Ministerului Finanţelor.

Sume importante primesc şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii.

Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-au asigurat 1,25 miliarde de lei, sumă care va acoperi plăţile necesare până la final de an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii şcolare şi de drumuri. Alte 47,9 milioane de lei au fost realocaţi pentru finanţarea Acordului de împrumut ‘Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori’. Suma va fi folosită pentru închiderea proiectului finanţat din credite externe rambursabile.

Pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost asigurată suma de 1,09 miliarde de lei pentru plăţile finale aferente schemelor de plăţi directe pentru campania agricolă din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subvenţiilor în agricultură.

La bugetele locale au fost alocaţi 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale. Banii vor fi folosiţi pentru echilibrarea bugetelor locale (938,3 milioane lei), plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap (392,3 milioane lei), cheltuieli de personal aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar (170 milioane de lei), susţinerea sistemului de protecţie a copilului (101,5 milioane lei), centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap (74,7 milioane lei), programul-pilot ‘Masa caldă’ (14,7 milioane lei), finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (6,9 milioane lei) şi programul ‘fructe în şcoli’ (4,1 milioane lei).

Pentru plata pensiilor militare recalculate, precum şi pentru restituirea diferenţelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, au fost alocaţi 336,7 milioane de lei în bugetele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii.

Ministerul Energiei primeşte 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru închiderea a două mine din Complexul Energetic Hunedoara.

Ministerul Muncii primeşte 142,4 milioane de lei pentru plata integrală a drepturilor de asistenţă socială (indemnizaţii pentru creşterea copilului, ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap).

Ministerul Comunicaţiilor are alocaţi suplimentar 75,5 milioane de lei, în principal pentru majorarea capitalului social al Companiei Naţionale ‘Poşta Română’- S.A..

Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuiţi 66,8 milioane de lei, în principal pentru plata contribuţiilor şi cotizaţiilor la organismele internaţionale la care instituţia este parte.

Potrivit Ministerului Finanţelor, sumele reduse provin din economiile ministerelor rezultate din analiza plăţilor efectuate pe primele 10 luni.

‘Ministerul Finanţelor Publice propune o a doua rectificare bugetară din acest an, ţinând cont de majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 306 milioane de lei şi a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 306 milioane de lei, precum şi de menţinerea ţintei de deficit bugetar la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash, respectiv 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA. Analiza rezultatelor bugetare pe perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2016 arată un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB’, precizează Ministerul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Efectul OUG pe energie: De la 1 septembrie nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Furnizorii: “Nu mai există preț”
Efectul OUG pe energie: De la 1 septembrie nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Furnizorii: “Nu mai există ...
Unul dintre efectele negative ale OUG 119, ultima care reglementează domeniul energiei, este acela că nimeni nu mai vinde energie cu livrare în viitor, a spus Laurenţiu Urluescu, preşedintele......
Rezultatul alegerilor din Italia a dus dobânzile la care se împrumută principalele state din zona euro până la niveluri record în ultimii zece ani
Rezultatul alegerilor din Italia a dus dobânzile la care se împrumută principalele state din zona euro până la niveluri ...
Randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani emise de mai multe state din zona euro ...
Adio dosar cu șină? De ce Cloud-ul Guvernamental este esențial în de-birocratizarea României și ce beneficii concrete aduce
Adio dosar cu șină? De ce Cloud-ul Guvernamental este esențial în de-birocratizarea României și ce beneficii concrete ...
Subiectul cloud-ului guvernamental a devenit tot mai prezent în ultima vreme pe agenda publică, preponderent în ultimul ...
Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB în primele opt luni ale anului
Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB în primele opt luni ale anului
Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,4% din Produsul Intern Brut după primele opt luni ale acestui an, ...