A fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan. Firea: E un moment istoric

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan Bucureşti şi zona adiacentă a fost constituită, joi, la sediul Primăriei Generale, un document în acest sens fiind parafat de către edilul general, Gabriela Firea, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, şi 38 de primari din judeţul Ilfov.
Economica.net - joi, 20 iul. 2017, 10:46
A fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan. Firea: E un moment istoric

‘Este un moment pe care eu l-aş cataloga, fără să exagerez, istoric, pentru că de 11 ani avem o legislaţie care priveşte transportul intercomunitar, avem de asemenea de zece ani regulamente europene, dar abia astăzi (…) putem să constituim o asociaţie de dezvoltare intercomunitară pentru transportul public al regiunii Bucureşti – Ilfov’, a spus Firea.

Ea a atras atenţia asupra faptului că în regiunea Bucureşti – Ilfov trăiesc aproximativ trei milioane de persoane, efectuându-se zilnic un total de aproape şase milioane de călătorii.

Firea a reamintit că, în vederea implementării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, PMB a demarat procedurile pentru achiziţionarea a 400 de autobuze noi Euro 6, precum şi a 100 de autobuze electrice.

Primarul a subliniat, totodată, că prin constituirea asociaţiei de dezvoltare se va acorda respect mediului public, dar şi celui privat.

‘Faptul că noi astăzi începem un moment T zero de calitate, performanţă, transport integrat şi predictibil, în regiunea Bucureşti – Ilfov, nu înseamnă că vom crea o dificultate mediului privat din zonă. (…) În afară de delegarea directă a serviciului de transport public – potrivit prevederilor legale, naţionale şi europene – şi companiile private vor putea, pe traseele neacoperite de RATB, să liciteze pentru a acoperi aceste curse. Cred că este un bun început şi pentru societăţile private, pentru că vor intra şi în legalitate, şi în permisiunea de a acoperi aceste trasee’, a arătat primarul general.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a reamintit că pe 27 iunie 2013 au început demersurile pentru crearea acestei asociaţii.

‘Ca să vă daţi seama ce poate să facă o asemenea asociaţie de dezvoltare, mă întorc la Asociaţia de Dezvoltare Bucureşti – Ilfov, cea care a făcut din ISU Bucureşti – Ilfov cel mai dotat serviciu din ţară. Am făcut investiţii pe fonduri europene, în comun, Bucureşti – Ilfov, de peste 30 de milioane de euro. Atât ne permitea legislaţia la acel moment. Sunt convins că prin crearea acestei asocieri vom dezvolta un serviciu public pentru cetăţeni, astfel încât distanţele care ni se par mari astăzi să devină şi mici şi confortabile în transportul public’, a precizat el.

Prefectul Capitalei, Adrian Petcu, şi prefectul judeţului Ilfov, Marius Ghincea, şi-au exprimat susţinerea pentru acest proiect.

‘În urmă cu 48 de ani, omul păşea pentru prima dată pe Lună. Parafrazându-l puţin pe Armstrong, spun că micul pas făcut de noi astăzi va fi un salt uriaş pentru utilizatorii transportului public din regiunea Bucureşti – Ilfov. Nu puteam vorbi de dezvoltarea acestor două unităţi administrative fără să nu luăm în considerare că ele sunt interconectate’, a spus Ghincea.

Conform unei analize semnate de PMB şi CJ Ilfov, oraşele şi comunele din Ilfov suferă din cauza serviciilor de transport public de slabă calitate, care conduc la utilizarea excesivă a transportului privat. De asemenea, transportul public asigură conectivitatea cu Bucureşti doar în anumite extremităţi, iar între localităţile din Ilfov nu există legături directe. Asociaţia de Dezvoltare urmează să coordoneze implementarea PMUD-BI 2016-2030, să elaboreze planul integrat de transport şi circulaţie la nivelul regiunii, să asigure integrarea tarifară şi introducerea sistemelor moderne de e-ticketing, să încheie contractele cu operatorii de transport public de călători şi să monitorizeze realizarea acestor contracte.

Asociaţia urmează să mai asigure dispecerizarea şi monitorizarea transportului şi să coordoneze înfiinţarea unui centru de instruire, formare şi dezvoltare profesională pentru lucrătorii în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...