A fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan. Firea: E un moment istoric

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan Bucureşti şi zona adiacentă a fost constituită, joi, la sediul Primăriei Generale, un document în acest sens fiind parafat de către edilul general, Gabriela Firea, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, şi 38 de primari din judeţul Ilfov.
Economica.net - joi, 20 iul. 2017, 10:46
A fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Metropolitan. Firea: E un moment istoric

‘Este un moment pe care eu l-aş cataloga, fără să exagerez, istoric, pentru că de 11 ani avem o legislaţie care priveşte transportul intercomunitar, avem de asemenea de zece ani regulamente europene, dar abia astăzi (…) putem să constituim o asociaţie de dezvoltare intercomunitară pentru transportul public al regiunii Bucureşti – Ilfov’, a spus Firea.

Ea a atras atenţia asupra faptului că în regiunea Bucureşti – Ilfov trăiesc aproximativ trei milioane de persoane, efectuându-se zilnic un total de aproape şase milioane de călătorii.

Firea a reamintit că, în vederea implementării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, PMB a demarat procedurile pentru achiziţionarea a 400 de autobuze noi Euro 6, precum şi a 100 de autobuze electrice.

Primarul a subliniat, totodată, că prin constituirea asociaţiei de dezvoltare se va acorda respect mediului public, dar şi celui privat.

‘Faptul că noi astăzi începem un moment T zero de calitate, performanţă, transport integrat şi predictibil, în regiunea Bucureşti – Ilfov, nu înseamnă că vom crea o dificultate mediului privat din zonă. (…) În afară de delegarea directă a serviciului de transport public – potrivit prevederilor legale, naţionale şi europene – şi companiile private vor putea, pe traseele neacoperite de RATB, să liciteze pentru a acoperi aceste curse. Cred că este un bun început şi pentru societăţile private, pentru că vor intra şi în legalitate, şi în permisiunea de a acoperi aceste trasee’, a arătat primarul general.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a reamintit că pe 27 iunie 2013 au început demersurile pentru crearea acestei asociaţii.

‘Ca să vă daţi seama ce poate să facă o asemenea asociaţie de dezvoltare, mă întorc la Asociaţia de Dezvoltare Bucureşti – Ilfov, cea care a făcut din ISU Bucureşti – Ilfov cel mai dotat serviciu din ţară. Am făcut investiţii pe fonduri europene, în comun, Bucureşti – Ilfov, de peste 30 de milioane de euro. Atât ne permitea legislaţia la acel moment. Sunt convins că prin crearea acestei asocieri vom dezvolta un serviciu public pentru cetăţeni, astfel încât distanţele care ni se par mari astăzi să devină şi mici şi confortabile în transportul public’, a precizat el.

Prefectul Capitalei, Adrian Petcu, şi prefectul judeţului Ilfov, Marius Ghincea, şi-au exprimat susţinerea pentru acest proiect.

‘În urmă cu 48 de ani, omul păşea pentru prima dată pe Lună. Parafrazându-l puţin pe Armstrong, spun că micul pas făcut de noi astăzi va fi un salt uriaş pentru utilizatorii transportului public din regiunea Bucureşti – Ilfov. Nu puteam vorbi de dezvoltarea acestor două unităţi administrative fără să nu luăm în considerare că ele sunt interconectate’, a spus Ghincea.

Conform unei analize semnate de PMB şi CJ Ilfov, oraşele şi comunele din Ilfov suferă din cauza serviciilor de transport public de slabă calitate, care conduc la utilizarea excesivă a transportului privat. De asemenea, transportul public asigură conectivitatea cu Bucureşti doar în anumite extremităţi, iar între localităţile din Ilfov nu există legături directe. Asociaţia de Dezvoltare urmează să coordoneze implementarea PMUD-BI 2016-2030, să elaboreze planul integrat de transport şi circulaţie la nivelul regiunii, să asigure integrarea tarifară şi introducerea sistemelor moderne de e-ticketing, să încheie contractele cu operatorii de transport public de călători şi să monitorizeze realizarea acestor contracte.

Asociaţia urmează să mai asigure dispecerizarea şi monitorizarea transportului şi să coordoneze înfiinţarea unui centru de instruire, formare şi dezvoltare profesională pentru lucrătorii în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Benjamin Netanyahu nu acceptă eventuale sancţiuni americane împotriva unei subunităţi militare
Premierul Benjamin Netanyahu nu acceptă eventuale sancţiuni americane împotriva unei subunităţi militare
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se opune oricăror sancţiuni împotriva unor unităţi militare israeliene, după ce sâmbătă au apărut în presă informaţii conform......
Cutremurele au băgat spaima în români. Record istoric la vânzarea de asigurări. Cum scapi de griji cu nici 8 euro pe lună
Cutremurele au băgat spaima în români. Record istoric la vânzarea de asigurări. Cum scapi de griji cu nici 8 euro pe ...
Anul 2023 a marcat un record istoric în ceea ce privește numărul asigurărilor facultative de locuință vândute, dacă ...
Turcii au boicotat cafenelele şi restaurantele în weekend, nemulţumiţi de preţurile exorbitante
Turcii au boicotat cafenelele şi restaurantele în weekend, nemulţumiţi de preţurile exorbitante
O chemare la boicotarea cafenelelor şi restaurantelor, pe motiv că practică preţuri exorbitante, a mobilizat numeroşi ...
Rusia revendică preluarea controlului asupra localităţii Bogdanivka în direcţia Ceasiv Iar
Rusia revendică preluarea controlului asupra localităţii Bogdanivka în direcţia Ceasiv Iar
Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bogdanivka, în estul Ucrainei, unde armata ...