A fost prelungit cu trei luni termenul de tragere a banilor dintr-un împrumut acordat de BIRD pentru reformarea sistemului de sănătate

Guvernul a aprobat miercuri amendamentul privind extinderea cu trei luni, până la 31 martie 2021, a datei limită de tragere a sumelor unui împrumut în valoare de 250 de milioane de euro acordat de BIRD pentru proiectul de reformă a sistemului sanitar românesc.
Economica.net - mie, 03 feb. 2021, 18:04
A fost prelungit cu trei luni termenul de tragere a banilor dintr-un împrumut acordat de BIRD pentru reformarea sistemului de sănătate

„În şedinţa de astăzi, 3 februarie 2021, a fost adoptat HG-ul Ministerului Finanţelor privind aprobarea amendamentului convenit între Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare la Acordul de împrumut destinat susţinerii Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar. Amendamentul se referă la extinderea temporară a datei limită de tragere a sumelor împrumutului cu 3 luni, în valoare de 250 milioane euro, respectiv până la 31 martie 2021”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, relatează Agerpres.

Prin scrisoarea din 20 noiembrie 2020, BIRD confirmă acceptul său cu privire la extinderea temporară a datei limită de tragere cu circa 3 luni, respectiv până la 31 martie 2021. În prezent se aşteaptă primirea de la BIRD a confirmării extinderii finale cu până la 4 ani (respectiv până în 2024).

Ministerul Finanţelor explică, în comunicat, că extinderea cu 4 ani a datei limită de tragere ar permite finalizarea activităţilor proiectului, inclusiv a centrului de mari arşi din cadrul spitalului judeţean Timişoara, aflat în curs de proiectare.

Potrivit MF, actualul proiect va fi continuat printr-o finanţare adiţională care urmează a fi contractată de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare în perioada imediat următoare, pentru a permite realizarea altor două centre de mari arşi, centrul din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu şi respectiv din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Mureş.

Acordul de împrumut are patru componente: întărirea furnizării de servicii medicale, îmbunătăţirea administrării şi guvernării sectorului sanitar, întărirea sistemului de sănătate publică pentru a răspunde crizei COVID-19, componentă introdusă în cursul anului 2020 în contextul nevoilor generate de această pandemie şi managementul proiectului.

„Am solicitat Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare extinderea până în 2024 a datei limită de tragere a sumelor din Acordul de Împrumut din 2014, în valoare de 250 milioane de euro. Am obţinut acordul pentru extinderea temporară cu 3 luni a datei limită, în condiţiile în care termenul prevăzut în acordul iniţial a fost 15 decembrie 2020, dată până la care au fost accesate puţin peste jumătate din fondurile disponibile. Astfel, am deblocat încă 124 de milioane de euro care vor fi puşi la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru susţinerea proiectelor destinate îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale şi eficientizarea sistemului de sănătate din România, în această perioadă în care resursele financiare sunt atât de importante pentru gestionarea cât mai bună a crizei Covid-19 actuale”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Ministerul Sănătăţii este instituţia căreia i s-a delegat întreaga autoritate şi responsabilitate pentru realizarea proiectului.

La 17 iunie 2014 a fost semnat Acordul de împrumut dintre România şi BIRD, în valoare de 250 milioane de euro, destinat proiectului privind reforma sectorului sanitar-îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, ratificat prin Legea nr. 179/2014.

Până în prezent au fost trase din împrumut circa 126 milioane de euro. Data limită de tragere a sumelor împrumutului, prevăzută în acordul de împrumut, a fost 15 decembrie 2020.

În vederea adaptării prevederilor acordului de împrumut la nevoile actuale ale sectorului, la data de 3 noiembrie 2020 s-a solicitat BIRD restructurarea acordului de împrumut astfel: extinderea datei limită de tragere a sumelor împrumutului cu până la 5 ani şi majorarea împrumutului cu 150 milioane de euro pentru a permite realizarea elor două centre de mari arşi, centrul din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu şi, respectiv, din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Mureş, precum şi alte achiziţii de echipamente medicale.

În acest context, s-a convenit cu BIRD ca restructurarea să fie efectuată în 2 faze. În prima fază se are în vedere extinderea datei limită de tragere a împrumutului actual cu 4 ani, iar în a doua fază contractarea finanţării adiţionale, în valoare de 150 milioane de euro, care face obiectul unui acord de împrumut separat.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...