A fost semnată înţelegerea cu chinezii pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale de la Cernavodă. Detaliile proiectului

Memorandumul de înţelegere pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă prevede ca partea chineză să deţină cel puţin 51% din compania de proiect. Prin urmare, cea mai mare parte din investiţia de 6 miliarde de euro va fi suportată de aceştia. Rămâne necunoscuta garanţiilor comerciale pe preţul energiei pe care statul român va decide, sau nu, să le dea chinezilor.
Economica.net - lun, 09 nov. 2015, 10:33
A fost semnată înţelegerea cu chinezii pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale de la Cernavodă. Detaliile proiectului

Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică /CNE/ Cernavodă a fost parafat, luni, între Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation, a anunţat, luni, producătorul de energie electrică din România. Potrivit acestuia, China General Nuclear Power Corporation va deţine 51% din acţiunile societăţii joint-venture ce va fi formată şi va prelua valoarea investiţiei SNN în filiala EnergoNuclear SA. De asemenea, precizează documentul, participarea părţii române (a SNN şi a statului) nu va putea să scadă sub 30%.

Semnarea acestui Memorandum de Înţelegere de către companiile implicate în dezvoltarea celui mai important proiect energetic de investiţii reprezintă pasul concret în stabilirea coordonatelor majore ale dezvoltării proiectului: Acordul Investitorilor, Actul Constitutiv al noii companii de proiect, structurarea finanţării şi contractarea serviciilor de inginerie, construcţie şi procurare. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va răspunde pe termen lung necesităţilor de sistem energetic coroborate cu ţintele politicii de decarbonizare, asigurând securitate în aprovizionare, contribuţia la un mix energetic echilibrat, stabilitate şi accesibilitatea preţului la consumatorul final. De asemenea, pentru Nuclearelectrica, dezvoltarea acestui proiect înseamnă venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare şi mentenanţă şi furnizare de combustibil nuclear (…) La acestea se adaugă şi dezvoltarea industriei nucleare româneşti prin implicare în dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de muncă şi a unui climat economic şi tehnologic atractiv pentru investitori’, a subliniat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

Semnarea Memorandumului pentru Unităţile 3 şi 4 reprezintă un moment deosebit pentru România şi China, acesta urmând să asigure un surplus de energie care va contribui la consolidarea statutului României de pol energetic regional, a declarat ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

‘Este un moment deosebit atât pentru România, cât şi pentru China, şi anume semnarea Memorandumului pentru dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea ulterioară a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Suntem, practic, în momentul în care se pune cărămida, baza viitoarei construcţii care va fi această realizare deosebită pentru energia românească şi care va asigura pentru România un surplus semnificativ de energie, care va contribui din plin la consolidarea statutului României ca pol energetic regional, va asigura realizarea şi păstrarea mixului energetic deosebit de echilibrat, aşa cum este în prezent, şi va asigura ceea este extrem de important: va sigura independenţa energetică a României’, a spus Gerea.

Investiţia în realizarea celor două noi reactoare, care vor folosi tehnologia canadiană CANDU, este estimată la circa 6 miliarde de euro. Termenul de realizare al celor două reactoare este estimat la 7 ani, de la data semnării contractului între cele două părţi.

Pentru implementarea proiectului se va înfiinţa o societate mixtă pe acțiuni (de tip joint-venture, JVCo) în care CGN (China General Nuclear Power Corporation) va deține o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției SNN în filiala sa EnergoNuclear SA.

„Această societate mixtă va fi compania premergătoare viitoarei societăți de tip IPP (producător independent de energie – IPP), înființată pentru o durată inițială de doi ani, durată care poate fi modificată prin acordul Părților, în funcție de data la care este luată Decizia Finală de Investiție (…). Contribuția SNN la înființare este limitată la o sumă totală de 2.000.000,00 euro. JVCo se va constitui inițial din aportul exclusiv în numerar al SNN și al CGN, corespunzător unor cote de participare la capitalul social al JVCo de 49% din partea SNN și de 51% din partea CGN”, se arată în textul documentului.

O singură necunoscută majoră rămâne încă în picioare: dacă partea chineză solicită şi primeşte garanţii de stat pentru această investiţie, anume dacă statul român va asigura chinezilor un preţ minim de desfacere al energiei pe piaţă pe toată durata de exploatare a celor două reactoare, pentru ca aceştia să aibă siguranţa recuperării banilor. Recent, ministrul Energiei Andrei Gerea a precizat că acest subiect a fost atins de mai multe ori în cadrul negocierilor. Deşi UE nu permite garanţii de stat oferite pentru investiţiile realizate pe teriotirul ţărilor membre, Gerea a precizat că, totuşi, s-ar fi ajuns la un numitor comun convenabil atât României, cât şi Chinei şi UE.

Etapele proiectului

Etapa preliminară, în care, printre altele, proiectul va fi notificat la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării și se va obține orice aviz necesar, în cazul este cerut de legea aplicabilă.

Etapa 1 – va cuprinde în special dezvoltarea proiectului. Va implica, printre altele, înființarea JVCo, transferul investiției SNN în EN către JVCo așa cum este menționat mai sus, transferul de permise / autorizații / licențe ale SNN, aferente Proiectului, către JVCo și evaluarea activelor existente ale SNN și ale Statului român având legătură cu Proiectul (inclusiv apă grea, combustibil nuclear, etc.

Etapa 2 – până la data intrării în exploatare comercială.  Această etapă va cuprinde în special faza de construcție și testarea, inclusiv prima încărcătură de combustibil, pregătirea operării, până la punerea în funcțiune a Proiectului în vederea exploatării comerciale.

Etapa 3 – Exploatarea comercială. Operarea și mentenanța Proiectului vor fi efectuate de către o companie specializată de operare și mentenanță, care va fi capabilă să își asume și să fie responsabilă pentru riscurile nucleare, în conformitate cu Strategia. SNN recunoaște capacitatea tehnică și interesul CGN de a subcontracta porțiuni din contractul O&M, în conformitate cu legea aplicabilă. Obiectul acestui contract O&M va fi determinat și agreat ulterior.

Etapa 4 – Dezafectarea Dezafectarea începe la data închiderii permanente a reactoarelor și se va derula în conformitate cu legea aplicabilă.

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă reprezintă cea mai mare investiţie în România, de la Revoluţie. În urmă cu şapte ani, Nuclearelectrica avea şase investitori străini interesaţi de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. În prezent, însă, o singură companie, China General Nuclear Power Corporation, a rămas în cărţi pentru dezvoltarea acestei investiţii.

De centrala nucleară de la Cernavodă se leagă, totodată, şi dezvoltarea noii exploatări de uraniu din Carpaţii Orientali, care să asigure combustibilul necesar funcţionării celor două reactoare. Despre proiectul exploatării zăcământului de uraniu de la Tulgheş, în Carpaţii Orientali, pe care autortiăţile îl au în vedere de mai mulţi ani, Ministrul Energiei, Andrei Gerea, susţine că acest proiect este acum ”analizat” şi va fi luată o decizie “cât de curând”. În urmă cu doi ani, autorităţile elaboraseră un proiect de hotărâre pentru a începe această investiţie, însă din cauză că nu au fost găsite surse de finanţare proiectul nu a fost aprobat în Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 milioane de lei, cu peste 50% mai mari decât în 2019, înaintea pandemiei de......
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...