A fost South Stream o ‘povară’ prea grea pentru Rusia? – BBC News

Anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin referitor la anularea proiectului de gazoduct South Stream (în valoare de 50 de miliarde de dolari) a provocat sentimente amestecate pe Bătrânul Continent, precum surprindere, uşurare sau dezamăgire, mai ales în rândul ţărilor dependente de gazul rusesc din Europa Centrală şi de Est, a scris miercuri BBC News.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 12:38
A fost South Stream o 'povară' prea grea pentru Rusia? - BBC News

Criticii Rusiei au argumentat multă vreme că, în paralel cu proliferarea nucleară, conductele de gaze naturale reprezintă ‘degetele lungi ale Kremlinului’, ce deschid calea spre influenţa politică şi economică. Iar această decizie marchează o schimbare dramatică de direcţie.

‘Ar putea fi un bluf’, a declarat Martin Vladimirov, un specialist în domeniul energiei din cadrul Centrului pentru Studierea Democraţiei de la Sofia, ‘pentru a pune presiune asupra guvernelor bulgar, sârb, ungar şi austriac şi a le face să se unească în spatele voinţei de a accelera proiectul şi a-l promova mai bine în faţa Comisiei Europene’.

Cu toate acestea, el pare să privilegieze o a doua explicaţie, şi anume că South Stream a fost ‘pur şi simplu o povară prea grea’ de cărat în contextul situaţiei financiare dificile traversate de gigantul gazier rusesc Gazprom. Cererea Europei pentru gaze naturale este în scădere şi nu ar avea nevoie de cele 63 de miliarde potenţiale de metri cubi pe an pe care South Stream le-ar furniza. North Stream, cu o capacitate similară, livrează doar o fracţiune şi merge pe pierdere, potrivit BBC News.

În schimb, Martin Vladimirov crede că Gazprom se află în căutare de pieţe noi, îndreptându-şi strategia gazieră spre est. ‘Ar avea nevoie de circa 100 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a dezvolta rezervele din Siberia Orientală şi a construi o conductă spre China’, a spus el.

Proiectul gazoductului South Stream a fost intens promovat de Gazprom, iar prin această conductă Europa urma să fie aprovizionată cu gaze naturale ruseşti, ocolind teritoriul nesigur al Ucrainei. Aflat într-o vizită oficială în Turcia, preşedintele Vladimir Putin a anunţat luni, spre surprinderea tuturor, că Rusia renunţă la proiect, motivând decizia prin faptul că guvernul de la Sofia nu permite construirea tronsonului conductei pe teritoriul bulgar.

În context, şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto a recunoscut că ţara sa va fi nevoită să găsească surse de aprovizionare alternative, ca urmare a deciziei ruseşti. Însă în Ucraina răspunsul la auzul veştii a fost unul de uşurare. ‘Anularea South Stream a venit ca urmare a unor motive economice, deghizate în spatele unor explicaţii politice’, a explicat Andrii Tiurin, reprezentant al companiei nucleare ucrainene Energoatom. Ucrainenii s-au referit şi la costul financiar suplimentar al anexării Crimeii, dar şi la impactul sancţiunilor UE şi SUA pe fondul sprijinului rus pentru separatiştii din estul Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
Renault va investi 377 de milioane de dolari în Brazilia, pentru producția unui nou automobil de teren
Renault va investi 377 de milioane de dolari în Brazilia, pentru producția unui nou automobil de teren
Constructorul auto francez Renault a anunţat joi că va investi două miliarde de reais (377,12 milioane de dolari) în Brazilia pentru producţia unui nou automobil de teren şi a unui nou motor......
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Constructorul aeronautic european Airbus a confirmat vineri că a semnat acorduri cu patru companii aeriene chineze care ...
Polonia va cumpăra 32 de elicoptere militare de la firma italiană Leonardo, pe care va plăti 1,75 de miliarde de euro
Polonia va cumpăra 32 de elicoptere militare de la firma italiană Leonardo, pe care va plăti 1,75 de miliarde de euro
Polonia urmează să achiziţioneze de la producătorul italian Leonardo 32 de elicoptere militare polivalente AW149, în ...
Jaguar extinde garanția de la trei la cinci ani
Jaguar extinde garanția de la trei la cinci ani
Jaguar introduce o nouă garanție de cinci ani pentru întreaga gamă de autoturisme, inclusiv pentru modelul complet electric ...