S-a subscris integral oferta de răscumpărare la FP. Se va suprasubscrie de 10 ori. Cât va cădea preţul apoi

S-au subscris toate cele 600 de milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), în cadrul ofertei de răscumpărare. De ieri, deja, se subscriseseră majoritatea acţiunilor, cerute la preţul de 1 leu  / titlu, de administratorul Franklin Templeton.  Brokerii spun că acţionarii vor fi dispuşi să vândă  de 5  până la 10 ori mai multe titluri. Oferta va dura până la 14 noiembrie, după care, preţul în piaţă se va întoarce de unde a plecat.
Adrian N. Ionescu - mar, 15 oct. 2013, 11:11
S-a subscris integral oferta de răscumpărare la FP. Se va suprasubscrie de 10 ori. Cât va cădea preţul apoi

Preţul mare promis de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), va suscita suficient interes pentru acţionarii Fondului, ca oferta de răscumpărare să fie puternic suprasubscrisă.

Fondul Proprietatea (FP) îşi răscumpără acţiunile la valoarea nominală de 1 leu / titlu, în vreme ce în piaţă, preţul curent este de 0,781 lei, în scădere faţă de maximul de 0,8095, înregistrat în ziua în care a fost anunţată oferta.

„Este probabil ca oferta de răscumpărare de acţiuni FP să se suprasubscrie de cel puţin 5 ori. Să zicem aşa, că aş alege oricare din variantele de suprasubscriere de la 5 la 10 ori. Preţul ofertei este foarte bun, dar să nu uităm că mulţi vor dori să participe şi la AGA de luna viitoare şi să beneficieze şi de capitalul redistribuit”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Acţionarii FP sunt chemaţi pe 22 noiembrie să aprobe reducerea capitalului social cu 5%, prin scăderea valorii nominale la 0,95 lei / acţiune.

Banii rezultaţi din reducerea capitalului  vor fi daţi înapoi acţionarilor înregistraţi la data de  decembrie.

„În condiţiile în care mari acţionari,precum Elliott Associates sau JP Morgan vor subscrie, aşa cum este de aşteptat, oferta poate fi suprasubscrisă de 8 – 10 ori“, cred şi Cristian Negoiţă, broker la Confident Invest.

Pe de altă parte, nivelul mare de suprasubscriere, previzibil la oferta actuală, descurajează tocmai participarea la aceasta şi brokerii observă că unii acţionari care vor banii cât mai repede, preferă să vândă în piaţă acum mai mult decât să subscrie, temându-se că prin ofertă li se va cumpăra doar o acţiune din 10 subscrise.

„Vor mai fi şi alte oferte de răscumpărare şi nu se ştie cât de mult va scădea preţul în piaţă după oferta actuală, ca un speculator să-şi permită să rişte”, a mai spus Marcel Murgoci.

AGA din 22 noiembrie prevede şi aprobarea celei de-a treia campanii de răscumpărare, prin care urmează să se scoată de pe piaţă cel mult 252 milioane de acţiuni, la preţul de cel mult 1,5 lei / titlu.

De asemeni, în joc mai este şi viitorul Franklin Tempelton ca administrator al FP, urmând să se discute lşi prelungirea mandatului acestuia până în 2018.

Preţul de piaţă

„Din moment ce se aşteaptă să li se cumpere abia o acţiun din opt oferite, mulţi investitori vor vinde mai repede în piaţă, unde preţurile au fost ridicate artificial, prin efectul oefertei. După ofertă mă aştept ca preţul din piaţă să coboare la 0,67 – 0,7 lei / acţiune, de unde a plecat“, a mai spus şi Cristian Negoiţă

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...