A început oferta Romgaz. Gradul de subscriere este inferior celorlalte mari oferte ale statului

În prima zi a ofertei publice secundare de vânzare a acţiunilor Romgaz (SNG), s-au subscris aproape 12% din cele 8,762 milioane rezervate tranşei investitorilor mici. Proporţia este inferioară altor oferte publice la Bursa de Valori Bucureşti. 
Adrian N. Ionescu - mar, 22 oct. 2013, 08:05
A început oferta Romgaz. Gradul de subscriere este inferior celorlalte mari oferte ale statului

La ora 16.30 abia fusese depăşit pragul de 10% din cele 8,762 milioane rezervate tranşei investitorilor mici. Proporţia este inferioară altor oferte publice la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Cu câteva minute înainte aînchiderea zilei fusese depăşit pragul de un milion de acţiuni subscrise.

Prima zi a ofertei Nuclearelectrica s-a încheiat cu un grad de subscriere de peste 86% din totalulacţiunilor rezervate investitorilor mici, iar la Trasngaz deja oferta se suprasubscrisese.

La ora 12.30, la trei ore de la debutul ofertei publice secundare de vânzare a acţiunilor Romgaz (SNG), s-au subscris aproape 300.000 de titluri, adică peste 3,3% din totalul titlurilor rezervate investitorilor mici. La 90 de minute de la debut, se subscriseseră 97.681 titluri.

Cele 292.300 de acţiuni ale Romgaz (SNG) subscrise la trei ore de la debutul ofertei, reprezentau peste 3,3% din din cele 8,762 milioane rezervate tranşei investitorilor mici.

O oră şi jumătate mai devreme, se subscrisese doar 1,11 % din cele 8,762 milioane de acţiuni, rezervate tranşei investitorilor mici, în cadrul ofertei publice secundare de vânzare a pachetului de 15% din titlurile companiei, deţinut de stat.

Potenţialul cumpărător trebuie să vină la o societate de brokeraj, să-şi deschidă un cont de investitor şi să dea ordinul de subscriere a cel puţin 100 de acţiuni Romgaz (SNG), după ce va fi virat banii în contul său. Brokerul va prelua ordinul şi va participa la ofertă. 

Pe tranşa investitorilor mici preţul de subscriere este fix, de 32 de lei / acţiune. Preţul de adjudecare va fi sigur mai mic.  Pe această tranşă sunt, iniţial, disponibile, doar 15% din volumul oferit, dar dacă, pe această tranşă, cererea va fi dublă faţă de cea de la instituţionali, atunci o parte din acţiunile alocate acestora vor fi transferate pentru investitorii mici.

De asemenea, mai trebuie să se ţină seama şi de oferta pentru investitorii de pe pieţele străine, prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR). Teoretic, 67% din totalul ofertei poate fi alocat acestora.

Pe tot parcursul ofertei, banii rămân blocaţi iar la sfârşitul acesteia, în funcţie de volumul subscrierilor  şi de cât de mult acestea vor depăşi volumul acţiunilor oferite se va face  alocarea acţiunilor, în funcţie de gradul de suprasubscriere.

De aceea, fiecare investitor îşi face calculele în funcţie de câte acţiuni îşi doreşte şi de cât de mulţi bani poate bloca.

Dacă, prin ordinele de subscriere,  se vor fi cerut de două ori mai multe acţiuni decât cele ofertite, atunci fiecare investitor va primi doar jumătate din cât a ordonat. Este o alocare pro rata, adică invers proporţională cu gradul de suprasubscriere (volum cerut / volum oferit).

Mai multe detalii sunt specificate în formularele de subscriere, care sunt disponibile atât pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cât şi pe cele ale intermediarilor ofertei.

Pe plan local oferta este intermediată de BCR şi de Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Bank, Intercapital Invest şi la brokerii parteneri.

Oferta durează până la 31 octombrie. Apoi, în funcţie de preţurile licitate pe tranşa investitorilor instituţionali, se va decide şi preţul de vânzare pentru investitorii mici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...