A intrat în vigoare primul tratat mondial de luptă împotriva pescuitului ilegal

Un acord internaţional, considerat 'primul tratat mondial constrângător de luptă împotriva pescuitului ilegal', a intrat în vigoare în 5 iunie în circa 30 de ţări, după ce a fost adoptat în 2009, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma.
Economica.net - lun, 06 iun. 2016, 10:24
A intrat în vigoare primul tratat mondial de luptă împotriva pescuitului ilegal

 Acordul, care prevede ‘prevenirea, contracararea şi eliminarea pescuitului ilicit, nedeclarat şi nereglementat’, are de acum valoare legală în ţări precum Islanda şi Norvegia, dar şi în Australia, Cuba, Africa de Sud, Somalia şi Thailanda. Lipsesc totuşi două naţiuni majore pe piaţa mondială a pescuitului: China şi Japonia, relatează lemonde.fr.

‘Este o dată marcantă în cadrul eforturilor susţinute care vizează garantarea unui pescuit durabil, capabil să hrănească omenirea’, a spus Jose Graziano da Silva, director general al FAO. El a invitat guvernele care nu au semnat încă acordul să o facă, pentru ‘a pune capăt pescuitului ilegal şi a asigura supravieţuirea resurselor marine’.

Conform FAO, părţile semnatare ale tratatului sunt obligate să aplice anumite măsuri în porturile lor, cu scopul de ‘a depista pescuitul ilegal, a împiedica descărcarea şi vânzarea peştelui prins ilegal şi a asigura difuzarea informaţiilor despre navele care încalcă reglementările la nivel mondial’. Vasele de pescuit străine care vor să intre într-un port vor fi nevoite de acum să solicite în prealabil o autorizaţie şi să dea informaţii precise despre identitatea şi activitatea lor, precum şi despre peştele pe care îl au la bord.

Navelor suspecte li se va refuza categoric intrarea în porturi, pentru acestea putând fi interzise şi descărcarea peştelui, aprovizionarea cu carburant sau reaprovizionarea cu marfă. Vasele intrate în port vor putea fi inspectate conform unei serii de norme obişnuite.

‘Navigaţia fără autorizaţie adecvată, pescuirea unor specii protejate, utilizarea de echipamente interzise sau nerespectarea cotelor de pescuit se numără printre cele mai frecvente activităţi ilegale’, precizează FAO. Astfel de practici compromit eforturile de gestionare responsabilă a pescuitului marin, dăunează productivităţii sale şi, în unele cazuri, contribuie din plin la dispariţia unor specii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
Numărul mai ridicat al internărilor în rândul copiilor infectaţi cu coronavirus în Africa de Sud în valul patru al ...
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...