1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Extern

A intrat în vigoare primul tratat mondial de luptă împotriva pescuitului ilegal

Un acord internaţional, considerat 'primul tratat mondial constrângător de luptă împotriva pescuitului ilegal', a intrat în vigoare în 5 iunie în circa 30 de ţări, după ce a fost adoptat în 2009, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma.

06 iun, 2016 | Agerpres

 Acordul, care prevede 'prevenirea, contracararea şi eliminarea pescuitului ilicit, nedeclarat şi nereglementat', are de acum valoare legală în ţări precum Islanda şi Norvegia, dar şi în Australia, Cuba, Africa de Sud, Somalia şi Thailanda. Lipsesc totuşi două naţiuni majore pe piaţa mondială a pescuitului: China şi Japonia, relatează lemonde.fr.

'Este o dată marcantă în cadrul eforturilor susţinute care vizează garantarea unui pescuit durabil, capabil să hrănească omenirea', a spus Jose Graziano da Silva, director general al FAO. El a invitat guvernele care nu au semnat încă acordul să o facă, pentru 'a pune capăt pescuitului ilegal şi a asigura supravieţuirea resurselor marine'.

Conform FAO, părţile semnatare ale tratatului sunt obligate să aplice anumite măsuri în porturile lor, cu scopul de 'a depista pescuitul ilegal, a împiedica descărcarea şi vânzarea peştelui prins ilegal şi a asigura difuzarea informaţiilor despre navele care încalcă reglementările la nivel mondial'. Vasele de pescuit străine care vor să intre într-un port vor fi nevoite de acum să solicite în prealabil o autorizaţie şi să dea informaţii precise despre identitatea şi activitatea lor, precum şi despre peştele pe care îl au la bord.

Navelor suspecte li se va refuza categoric intrarea în porturi, pentru acestea putând fi interzise şi descărcarea peştelui, aprovizionarea cu carburant sau reaprovizionarea cu marfă. Vasele intrate în port vor putea fi inspectate conform unei serii de norme obişnuite.

'Navigaţia fără autorizaţie adecvată, pescuirea unor specii protejate, utilizarea de echipamente interzise sau nerespectarea cotelor de pescuit se numără printre cele mai frecvente activităţi ilegale', precizează FAO. Astfel de practici compromit eforturile de gestionare responsabilă a pescuitului marin, dăunează productivităţii sale şi, în unele cazuri, contribuie din plin la dispariţia unor specii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO