A murit Bernie Madoff, artizanul celei mai mari scheme Ponzi din istoria Statelor Unite

Finanțistul Bernie Madoff, care a fost găsit vinovat în urmă cu 12 ani pentru punerea la punct a unei scheme Ponzi prin care a fraudat zeci de miliarde de dolari, a murit miercuri într-o închisoare federală americană, a declarat o sursă pentru Associated Press.
Ion Dobreanu - mie, 14 apr. 2021, 18:26
A murit Bernie Madoff, artizanul celei mai mari scheme Ponzi din istoria Statelor Unite

Madoff avea 82 de ani și a murit la Centrul Medical Federal din Butner, statul Carolina de Nord, din cauze naturale, a spus sursă anonimă pentru Associated Press, ea nefiind autorizată să facă declarații.

Anul trecut, avocații lui Madoff au deschis un proces prin care au încercat să-l scoată din pușcărie pentru motive umanitare, susțînând că el suferă de o boală renală și alte afecțiuni cronice. Solicitarea a fost respinsă.

Citește și: Bernie Madoff, autorul schemei Ponzi, merită să-şi petreacă restul vieţii în închisoare, spune judecătorul care i-a respins eliberarea (economica.net)

Bernie Madoff a recunoscut că a înșelat mii de clienți cu miliarde de dolari în decursul a mai multor zeci de ani. O instituție desemnată de judecători a recuperat 13 miliarde de dolari din cele 17,5 miliarde de dolari, pe care investitorii i-au băgat în afacerea lui Madoff. În momentul arestării sale în 2008, potrivit rapoartelor falsificate pe care Madoff le furniza clienților săi, investițiile lor în firmă ar fi valorat 60 de miliarde de dolari.

Timp de zeci de ani, lui Madoff i-a plăcut să pozeze într-un guru financiar, care asemeni regelui Midas reușea să transforme în aur toate activele pe care le manevra pe piață. El a deținut funcția de președinte al pieței Nasdaq și a reușit de-a lungul timpul să atragă legiuni de clienți devotați, de la pensionari din Florida până la celebrități precum producătorul Steven Spielberg, actorul Kevin Bacon și a fostul jucător de baseball Sandy Koufax.

Dar firma lui de investiții financiare a fost deconspirată în 2008 că fiind o schemă Ponzi, prin care a escrocat economiile a mii de clienți și a ruinat instituții de caritate și fundații. În perioada aceea, a devenit atât de urât încât purta vestă antiglonț când mergea la tribunal.

Citește și: JPMorgan plăteşte 1,7 miliarde dolari pentru închiderea unei investigaţii legată de cazul Madoff (economica.net)

Madoff a pledat vinovat în 2009 pentru fraudă și a spus că-i pare foarte rău și că-i este rușine de ceeea ce a făcut. În ciuda acestei atitudini, el a fost condamnat la 150 de ani de închisoare de judecătorul districtual Denny Chin.

“El a furat de la bogați. El a furat de la săraci. El a furat de la cei din clasa de mijloc. El nu avea nicio morală”, a declarat în timpul procesului fostul investitor Tom Fitzmaurice în față tribunalului. “El și-a înșelat vitimele astfel încât să poată trăi împreună cu soția sao viață de un lux de neimaginat”, a mai spus Fitzmaurice.

Te-ar mai putea interesa și
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Capitala şi toate judeţele ţării sunt în continuare în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). ...
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a crescut
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a ...
Persoanele care doresc înființarea unei societați comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată ...
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
Un număr de 565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei ...