A murit Ruth Ginsburg, unul dintre judecătorii liberali ai Curții Supreme a SUA. E de așteptat ca Trump să desemneze un conservator în locul ei

Decana de vârstă a Curţii Supreme a Statelor Unite, judecătoarea progresistă Ruth Bader Ginsburg a murit vineri la vârsta de 87 de ani, a anunţat înalta curte, o lovitură pentru progresişti care ar putea afecta pe termen lung echilibrul instituţiei în beneficiul conservatorilor, transmite AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 19 sept. 2020, 06:24
A murit Ruth Ginsburg, unul dintre judecătorii liberali ai Curții Supreme a SUA. E de așteptat ca Trump să desemneze un conservator în locul ei

„Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a murit în această după-amiază acasă, înconjurată de familie, din cauza complicaţiilor cauzate de cancerul pancreatic cu metastaze”, a precizat instanţa.

Problema înlocuirii lui RBG, aşa cum era cunoscută magistrata, va cântări foarte mult în acest moment al campaniei prezidenţiale.

Cea mai cunoscută judecătoare a cvartetului progresist al Curţii Supreme, Ginsburg a fost numită în 1993 de către preşedintele Bill Clinton. Confirmată de Senat cu o majoritate zdrobitoare, a fost a doua femeie membră a înaltei curţi alături de Sandra Day O’Connor.

S-a bucurat de o mare popularitate, neaşteptată având în vedere austeritatea asociată în mod tradiţional cu cei nouă judecători ai Curţii Supreme. Acest lucru se datorează în parte faptului că judecătoarea Ginsburg a fost o pionieră în lupta pentru emanciparea femeilor în anii ’70. Ulterior, Ruth Bader Ginsburg şi-a îndreptat atenţia asupra altor aspecte ale societăţii americane, apropiindu-se de tineri şi de probleme precum avortul sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Cu stilul şapcă/adidaşi şi o înălţime de 1,54, RBG prefera totuşi coliere de perle, purta coc şi mănuşi din dantelă. La Curtea Supremă era singura care purta jabou peste roba neagră. Stilul său desuet a distins-o însă şi a dus la crearea mai multor produse derivate din această imagine, inclusiv costume pentru Halloween. A rămas până la final în pas cu spiritul timpului.”Era timpul”, a comentat octogenara în 2018 când a fost întrebată despre mişcarea #MeToo.”Femeile au tăcut prea mult timp pentru că au crezut că nu pot face nimic”.

Născută într-o familie de evrei în Brooklyn, pe 15 martie 1933, a fost încurajată de mama ei să studieze. „Mi-a spus să devin o doamnă, iar pentru ea asta însemna să fii tu însăţi şi independentă”, spunea RBG. La Universitatea Cornell s-a căsătorit cu un coleg de clasă, Martin Ginsburg, cu care a avut doi copii.”Lucrul remarcabil la Marty a fost că i-a plăcut că am creier”, avea să spună mai târziu despre soţul ei, un important avocat în domeniul fiscal, care, lucru rar în acea epocă, gătea şi avea grijă de copii. În 1956, a intrat la prestigioasa Universitate Harvard, unde a fost una din cele nouă femei din aproximativ cei 500 de studenţi care studiau dreptul. Îşi va termina studiile la Universitatea Columbia.

După absolvire, firmele de avocatură din New York au refuzat să o angajeze.”Am avut trei lucruri împotriva mea. Primul, eram evreică. Al doilea, eram femeie. Dar partea cea mai rea a fost că eram mama unui copil de patru ani”. Devine apoi o activistă înverşunată pentru drepturile femeilor.

Ruth Bader Ginsburg a urmat tratamente pentru mai multe tipuri de cancer în ultimii 20 de ani, în special la pancreas şi colon. În 2010 şi-a îngropat soţul, iar a doua zi după înmormântare s-a întors la Capitol Hill.

Democraţii americani s-au temut mai mult decât orice de dispariţia lui RBG deoarece preşedintele Donald Trump va încerca, fără îndoială, să o înlocuiască cu un judecător conservator. Noua numire va fi confirmată printr-un vot în Senat, unde Partidul Republican deţin majoritatea.

Curtea Supremă are deja o majoritate de cinci judecători conservatori.

Reuters informează, citând informaţiile transmise de ABC News, că este de aşteptat ca preşedintele Trump să prezinte un candidat în umătoarele zile. Lista potenţialilor candidaţi este scurtă şi include cel puţin o femeie, conform sursei citate.

Preşedintele republican american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat, a lăudat viaţa excepţională a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă, după ce a aflat la sfârşitul unei deplasări electorale în Minnesota de decesul său, vineri, la vârsta de 87 de ani, în timp ce candidatul democrat Joe Biden a spus că succesorul trebuie desemnat de viitorul lider de la Casa Albă, ales la scrutinul de la 3 noiembrie, potrivit AFP.

Trump a calificat drept excepțională viața dusă de judecătoarea Ginsburg

„A murit? Nu eram la curent. A dus o viaţă excepţională”, a reacţionat preşedintele republican, care era pe scenă pe punctul de a susţine un discurs în oraşul Bemidji din Minnesota în momentul în care Curtea Supremă anunţa decesul judecătoarei.

Donald Trump, care s-a declarat trist de aflarea veştii, nu a fost informat de decesul magistratului decât la finalul mitingului său de campanie, cu câteva minute înainte de a se îmbarca în avionul prezidenţial.

Puţin mai târziu, el i-a adus un omagiu printr-un comunicat mai solemn, fără a preciza dacă intenţionează să numească rapid un succesor.

„Astăzi, Naţiunea plânge după un colos al Dreptului”, a scris el. Salutând un ‘spirit strălucitor’ şi o ‘luptătoare’, el a spus că deciziile judecătoarei, în special în privinţa drepturilor femeilor, „i-au entuziasmat pe toţi americanii”.

Această judecătoare progresistă „a dovedit că putem fi în dezacord fără a fi dezagreabili”, a adăugat preşedintele, pe care Ruth Bader Ginsburg l-a calificat drept „impostor” în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, după care şi-a exprimat regretul pentru afirmaţie.

Drapelul american a fost coborât în bernă la Casa Albă „în onoarea” judecătoarei, a anunţat la rândul său purtătoarea de cuvânt a administraţiei, Kayleigh McEnany, salutând o „pioneră pentru femei”.

Drapelele au fost de asemenea coborâte în bernă şi în Congresul american, a anunţat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Biden susține că viitorul judecător al Curții Supreme va trebui desemnat de câștigătorul alegerilor prezidențiale

Joe Biden, candidatul democrat la alegeri, a transmis printr-o declaraţie de presă că viitorul judecător de la Curtea Supremă care îi va succeda lui Ruth Bader Ginsburg va trebui desemnat de preşedintele ales la scrutinul de la 3 noiembrie.

„Alegătorii trebuie să aleagă un preşedinte, iar preşedintele trebuie să propună Senatului un judecător”, a precizat el.

Într-o postare pe Twitter, Biden i-a adus la rândul său un omagiu judecătoarei, spunând că a fost un „erou american”, „un uriaş al doctrinei juridice” şi „o voce neobosită în urmărirea celui mai înalt ideal american – justiţie egală în faţa legii”.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...