A opta zi de proteste împotriva exploatării de la Roşia Montană. Localnicii cer însă demararea proiectului

Participanţii la protestul din Capitală de faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, de duminică, al căror număr a crescut la peste 7.000, au blocat circulaţia în centrul oraşului. La Roşia Montană, 50 de primari din zonă au transmis că susţin proiectul  
Economica.net - Dum, 08 sept. 2013, 22:06
A opta zi de proteste împotriva exploatării de la Roşia Montană. Localnicii cer însă demararea proiectului

Traficul era blocat, la 23.30, atât în rondul de la Universitate, cât şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

Potrivit Mediafax, manifestanţii, în majoritate tineri, s-au adunat în Bucureşti duminică după-amiază, pentru a opta zi consecutiv, la fântâna de la Universitate. De acolo, în jurul orei 19.00, ei au plecat în marş pe traseul bd. Nicolae Bălcescu – bd. Magheru – bd. Lascăr Catargiu – bd. Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – Calea Moșilor – bd. Carol, revenind în final la Universitate. În timpul marşului, numărul lor a crescut de la aproximativ 1.000 iniţial la peste 7.000 la întoarcerea în Piaţa Universităţii.

Pe traseul manifestanţilor s-au aflat permanent jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.

Protestatarii cer de mai multe zile retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul RoşiaMontană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei RoşiaMontanăîn patrimoniul UNESCO.

 Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

 Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul RoşiaMontană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

 Primarii din zonă cer începerea exploatării

50 de primari din zona Apusenilor au transmis guvernaţilor şi parlamentarilor un apel prin care le solicită să permită începerea proiectului de exploatare a aurului în localitate, potrivit Mediafax. Apelul a fost făcut după manifestaţiile legate de Ziua Minerului de la Roşia Montană, la care au participat 4.000 de persoane. În cadrul manifestărilor, 50 de primari din zona Apusenilor, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, parlamentari şi reprezentaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation au solicitat demararea proiectului minier din localitate.

În acest sens, primarul comunei RoşiaMontană, Eugen Furdui, a transmis public un mesaj comun al celor 50 de edili din zona Apusenilor, care reprezintă peste 100.000 de locuitori.

„Cuvintele noastre trebuie auzite peste tot. Cred că astăzi este cel mai bun moment ca să le arătăm că suntem oameni muncitori, oameni modeşti, oameni care nu vrem pomeni, nu vrem ajutoare sociale, vrem un loc de muncă. Vrem să muncim nu să cerşim (…) În spatele meu sunt 50 de primari. Toţi suntem nebuni că vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de muncă nu vrem altceva”, a spus primarul din RoşiaMontană.

Edilul i-a înmânat deputatului USL Ioan Dârzu un apel pentru a-l transmite parlamentarilor, astfel încât aceştia să ia în cel mai scurt timp o decizie privind repornirea mineritului la RoşiaMontană.

Eugen Furdui a spus că proiectul creează mii de locuri de muncă direct şi indirect, rezolvă problemele de mediu şi poluarea care există în prezent la RoşiaMontană.

El a mai afirmat că patrimoniul de la Roşia Montană va fi restaurat prin acest proiect, iar 5 miliarde de dolari vor intra în bugetul României în urma investiţiei.

„Cer domnilor deputaţi şi senatori să analizeze cu atenţie şi să gândească cu atenţie pentru oamenii care cer locuri de muncă la ei acasă”, a mai spus primarul din RoşiaMontană.

La rândul său prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, le-a transmis celor care au ieşit în stradă să protesteze faţă de proiectul de la RoşiaMontanăcă mai întâi trebuie să se informeze despre acesta.

„În ultimele zile au ieşit oamenii în stradă, iar societatea românească s-a divizat în două. Este dreptul lor. Haideţi să nu îi hulim. Este un drept câştigat cu trudă, cu sânge după anii ’90. Au dreptul să fie acolo, au dreptul să ceară ce doresc, dar dreptul nostru şi obligaţia noastră este de a-i informa şi de a şti şi ei cu ce vă confruntaţi dumneavoastră. Eu mă întreb câţi din cei care ies în stradă şi sunt în Piaţa Universităţii ştiu să arate pe hartă unde este RoşiaMontană? Şi chiar dacă ştiu să arate i-aş mai întreba câţi dintre ei au fost la Roşia, aici la dumneavoastră?”, a spus prefectul.

Prefectul le-a mai spus participanţilor la Ziua Minerului că ei reprezintă RoşiaMontanăşi trebuie să fie întrebaţi ce probleme au şi ce vor să se întâmple cu proiectul minier.

„Dumneavoastră sunteţi RoşiaMontană. Pe dumneavoastră nu v-a întrebat niciunul de acolo care sunt necazurile dumneavoastră, care sunt problemele voastre. Nimeni nu v-a întrebat dacă vă îmbolnăviţi dacă aveţi bani de medicamente, nimeni nu v-a întrebat atunci când începe şcoala cu ce bani vă trimiteţi copii la şcoală, nimeni nu v-a întrebat din ce bani le cumpăraţi creioane, caiete. V-a întrebat cineva vreodată ce le puneţi copiilor şi soţiilor dumneavoastră pe masă? Eu cred că rolul nostru principal este de a face parlamentarii României şi vom face tot ce ţine de noi pentru a înţelege problema Roşiei Montane”, a mai spus Gheorghe Feneşer.

Ziua Minerului de la Roşia Montană a fost organizată de Primăria Roşia Montană cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation şi al Sindicatului Viitorul Mineritului.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch raportează vânzări de 91,6 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 3,8%. Perspectivele pentru acest an sunt unele modeste
Bosch raportează vânzări de 91,6 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 3,8%. Perspectivele pentru acest an sunt ...
Compania germană Bosch anunță că în ultimul an financiar a avut vânzări de 91,6 miliarde de euro, în ciuda condițiilor economice și de piață nefavorabile, aceasta reușită reprezentând......
Ministrul german de Finanțe Christian Lindner respinge propunerea Braziliei privind taxarea persoanelor foarte bogate
Ministrul german de Finanțe Christian Lindner respinge propunerea Braziliei privind taxarea persoanelor foarte bogate
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a respins joi propunerea Braziliei de impozitare a celor foarte bogaţi, ...
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 ...
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...