1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

News

A patra zi de proteste în Piaţa Universităţii, la o săptămână de la tragedia din clubul Colectiv

Oamenii s-au strâns din nou, vineri seara, în piaţa Universităţii, la o săptămână de la tragedia din clubul Colectiv. Peste 4.000 de persoane se află în zona Teatrului Naţional şi la Fântâna de la Arhitectură, iar numărul lor creşte.

06 noi, 2015 | ECONOMICA.net
(update 06 noi, 2015 22:37) Peste 10.000 de persoane sunt în stradă. În faţa TNB-ului a apărut o scenă
Circa 10.000 de persoane, în Piaţa Universitatii. Bulevardul Magheru a fost blocat de la Intercontinental şi până la rond. Atmosfera generală este haotică.

Huiduieli şi vociferări s-au auzit după ce mai multe persoane au încercat să amenajeze o scenă cu reflectoare lângă "Căruţa cu paiaţe" din faţa Teatrului Naţional din Bucureşti. Acolo, câţiva au încercat să ia cuvântul la portavoce, dar publicul le-a întors spatele.

"Plecaţi singuri sau vă dăm noi jos", "DNA şi CSM, aceeaşi mizerie", "Vrem un stat corect, nu defect", "Pedepse de cinci ori mai mari pentru funcţionarii corupţi" - sunt câteva dintre mesajele strigate de participanţii la manifestaţie sau inscripţionate pe pancarte.

Cezar Avrămuţ, cunoscut publicului ca "Stegarul Dac", s-a căţărat deasupra intrării în Facultatea de Geografie şi flutură un drapel. El a afişat şi o pancartă, pe care scrie "Ecologizarea clasei politice, nu candidaţi penali".

Manifestanţii au blocat accesul pe bulevardul Magheru. Începând de marţi, în fiecare seară după ora 18,00, bucureştenii au protestat în centrul Capitalei.

Vineri seară, manifestanţii au pancarte cu mesaje precum: "Generaţia care nu tace", "Justiţie, nu minciună", "Până ieri popor naiv, astăzi suntem Colectiv", "România trezeşte-te", "Fără comunişti şi membri de partide", "Demisia Parlamentului, alegeri anticipate" şi "Vrem acasă Diaspora".

Se strigă "Jos parlamentul!", "Nicăieri justiţie, peste tot corupţie". Mulţimea este foarte animată, scandeaza şi sare.

Într-un manifest distribuit de către manifestanţi i se solicită preşedintelui României, în conformitate cu Constituţia, declanşarea unui referendum care să vizeze 'desfiinţarea tuturor partidelor politice şi scoaterea lor în afara legii'. De asemenea, se solicită simplificarea aparatului de conducere a statului şi ocuparea noilor posturi prin concurs.

Pentru a doua seară consecutiv, manifestanţii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să vină în piaţă.

Unii dintre ei au afişat şi pancarte pe care este scris 'Iohannis vino în piaţă, să ne faci faţă!', 'Iohannis demisia!'. În replică, alţi protestatari au reacţionat verbal, acuzându-i pe aceştia că ar fi plătiţi.

În cursul zilei de vineri, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu Klaus Iohannis. La finalul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a spus că le-a promis acestora că va merge în piaţă, dar a precizat că nu va anunţa nici ora, nici ziua pentru a nu face din asta un eveniment media.

'În cursul acestei ultime întâlniri am primit multiple invitaţii de a merge în piaţă şi le-am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici măcar ziua în care voi merge în piaţă, fiindcă nu vreau să fac din asta un eveniment media, ci vreau să merg să vorbesc şi eu cu oameni simpli care sunt în piaţă, să-mi spună mie ce aşteaptă de la mine, ce aşteaptă de la clasa politică', a spus Iohannis

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO