A treia revizuire în minus. Comisia Europeană reduce estimările privind producțiile de porumb, floarea-soarelui și soia cu până la 8%

Comisia Europeană a revizuit în minus, pentru a treia lună consecutiv, estimările privind randamentele la culturile de porumb, floarea-soarelui și soia. La porumb, spre exemplu, am putea avea cea mai mică producție la hectar din 2015 încoace. La fel și la soia.
Alina Stanciu - mar, 01 nov. 2022, 22:24
A treia revizuire în minus. Comisia Europeană reduce estimările privind producțiile de porumb, floarea-soarelui și soia cu până la 8%

Comisia Europeană continuă să revizuiască în minus producțiile estimate pentru România la principalele culturi agricole: porumb, floarea-soarelui, soia. Potrivit ultimei prognoze, fermierii români  vor avea randamente și mai mici decât se estimase în septembrie. Mai exact, la fiecare hectar cultivat cu porumb, fermierii vor obține cu 7,3% mai puțin decât se estimase în septembrie, la floarea-soarelui reducerea este de 8,3% pentru fiecare hectar, iar la soia de 7,8%.

„Condițiile meteorologice au dus la întârzierea recoltării culturilor de vară, ceea ce le-a expus la pierderi suplimentare de producție. În consecință, prognoza noastră privind randamentul a fost revizuită din nou în scădere. Am luat, de asemenea, în considerare analiza revizuită a efectelor secetei de la începutul sezonului. În ceea ce privește porumbul, ne așteptăm ca o parte din recolta să fie pentru furaje”, spun analiștii Comisiei.

Cele mai mici randamente din ultimii șapte ani

Potrivit sursei citate, la porumb, fermierii vor obține, în medie, 3,94 de tone la hectar, cel mai mic randament din 2015 încoace când s-au obținut, potrivit Ministerului Agriculturii, 3,46 tone la hectar. Sub patru tone la hectar sau mai obținut în 2020, dar au fost și ani, când randamentul a depășit 7,6 tone la hectar.

Potrivit Comisiei Europene, România și Ungaria au avut cele mai mari pagube la porumb, astfel că randamentele ar putea fi cu 33% și respectiv cu 34% mai mici față de anul trecut. Raportat la media ultimilor cinci ani, scăderea din România este de 34%, iar cea din Ungaria de 47%.

Având în vedere suprafața cultivată cu porumb, de circa 2.466 mii ha, producția acestui an agricol ar putea ajunge la doar  9,7 milioane de tone față de 14,4 milioane de tone în 2021.

La floarea-soarelui, ultima prognoză indică un randament mediu sub pragul de 2 tone la hectar (1,97 de tone la hectar), ceva mai ridicat decât s-a obținut în 2020 (1,88 de tone la hectar, potrivit MADR). Față de anul trecut însă, scăderea este de 22%, a treia cea mai mare din UE, după Italia (minus 31%) și Germania (minus 27%). Raportat la media ultimilor cinci ani, minusul este 25%.

Din informațiile ministerului de resort, România a cultivat anul acesta în jur de 1.250.000 de hectare de floarea-soarelui, ceea ce înseamnă că producția va fi undeva la 2,4 milioane de tone. Suprafața afectată  de secetă, conform ultimelor date, este de 204.254 de hectare.

Anul trecut, producția locală a fost de 2,8 milioane de tone.

În ceea ce privește soia, fermierii ar putea obține doar 1,7 tone la hectar, ceea ce înseamnă cel mai mic randament din 2015 încoace, cu menținea că doar în anul secetos 2020 s-au mai obținut sub 2 tone la hectar.

Din datele Comisiei, avem cea mai mare scădere de randament din UE față de 2021 (minus 23%) și a treia cea mai mare (minus 21%) față de media ultimilor cinci ani, după Italia (minus 27%) și Ungaria (minus 24%). Aceasta în condițiile în care suprafața afectată de secet a ajuns, conform ultimelor date oficiale, la peste 35.300 de hectare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...