AAAS va prelua datoriile către ANAF ale UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă, şi va vinde active

Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS) va prelua datoriile UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă din decembrie 2011, faţă de ANAF şi va ceda o parte din activele societăţii, prin procedura dării în plată, sau va vinde în bloc activele operaţionale ale acesteia.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 18:56
AAAS va prelua datoriile către ANAF ale UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă, şi va vinde active

Cele două variante sunt incluse într-un memorandum discutat, miercuri, de Guvern, ca măsuri care să facă posibilă continuarea activităţii de producere de echipamente hidroenergetice româneşti.

UCM Resiţa este principalul furnizor de agregate şi echipamente hidroenergetice pentru compania de stat Hidroelectrica.

„Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se propun două variante de măsuri care să permită continuarea activităţii UCM Reşiţa. În ambele variante, este mai întâi necesară preluarea, prin act normativ, a creanţei ANAF de către AAAS. În prima variantă, AAAS va fi mandatată să ia măsuri de dare în plată pentru o parte a activelor societăţii, iar în cea de-a doua variantă, AAAS va lua măsuri pentru vânzarea în bloc a activelor operaţionale ale societăţii în cadrul procedurii de insolvenţă”, informează Executivul.

Procedura de dare în plată constă în cedarea de către societate, în schimbul obligaţiilor sale restante, a unui bun imobil, care trece din proprietatea sa în proprietatea publică a statului.

UCM Reşiţa a fost preluată în 2003 de un consorţiu format din firma INET, înregistrată în Elveţia, şi asociaţia salariaţilor UCM, în urma unei tranzacţii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. În prezent, INET controlează 96,79% din acţiuni.

UCM a intrat în insolvenţă în decembrie 2011, iar acţiunile au fost suspendate atunci de la tranzacţionarea pe Bursă.

Ultima tranzacţie cu titlurile UCM la Bursa de Valori Bucureşti a fost perfectată la în decembrie 2011, iar la cotaţia de atunci capitalizarea era de 57,8 milioane lei (13,3 milioane euro).

În urmă cu o lună, aproape 1.000 din totalul celor 1.906 salariaţi ai UCM Reşiţa au intrat în şomaj tehnic, ca urmare a lipsei de comenzi.

UCM a raportat pentru primul trimestru din acest an pierderi de 10,4 milioane lei (2,4 milioane euro), în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, şi venituri din exploatare de 16,4 milioane lei (3,7 milioane euro), cu 42% sub cele din perioada similară a anului trecut.

În 2012, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 152,2 milioane lei (34,1 milioane euro), în creştere cu 24% faţă de nivelul din precedentul exerciţiu financiar, de 123 milioane lei.

UCM Reşiţa a încheiat anul 2012 cu un profit de 3,15 milioane lei, după ce în 2011 a consemnat peirderi de 328 milioane lei.

Compania produce motoare diesel, turbine hidraulice, motoare şi piese de schimb.

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...