AAAS va prelua datoriile către ANAF ale UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă, şi va vinde active

Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS) va prelua datoriile UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă din decembrie 2011, faţă de ANAF şi va ceda o parte din activele societăţii, prin procedura dării în plată, sau va vinde în bloc activele operaţionale ale acesteia.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 18:56
AAAS va prelua datoriile către ANAF ale UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă, şi va vinde active

Cele două variante sunt incluse într-un memorandum discutat, miercuri, de Guvern, ca măsuri care să facă posibilă continuarea activităţii de producere de echipamente hidroenergetice româneşti.

UCM Resiţa este principalul furnizor de agregate şi echipamente hidroenergetice pentru compania de stat Hidroelectrica.

„Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se propun două variante de măsuri care să permită continuarea activităţii UCM Reşiţa. În ambele variante, este mai întâi necesară preluarea, prin act normativ, a creanţei ANAF de către AAAS. În prima variantă, AAAS va fi mandatată să ia măsuri de dare în plată pentru o parte a activelor societăţii, iar în cea de-a doua variantă, AAAS va lua măsuri pentru vânzarea în bloc a activelor operaţionale ale societăţii în cadrul procedurii de insolvenţă”, informează Executivul.

Procedura de dare în plată constă în cedarea de către societate, în schimbul obligaţiilor sale restante, a unui bun imobil, care trece din proprietatea sa în proprietatea publică a statului.

UCM Reşiţa a fost preluată în 2003 de un consorţiu format din firma INET, înregistrată în Elveţia, şi asociaţia salariaţilor UCM, în urma unei tranzacţii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. În prezent, INET controlează 96,79% din acţiuni.

UCM a intrat în insolvenţă în decembrie 2011, iar acţiunile au fost suspendate atunci de la tranzacţionarea pe Bursă.

Ultima tranzacţie cu titlurile UCM la Bursa de Valori Bucureşti a fost perfectată la în decembrie 2011, iar la cotaţia de atunci capitalizarea era de 57,8 milioane lei (13,3 milioane euro).

În urmă cu o lună, aproape 1.000 din totalul celor 1.906 salariaţi ai UCM Reşiţa au intrat în şomaj tehnic, ca urmare a lipsei de comenzi.

UCM a raportat pentru primul trimestru din acest an pierderi de 10,4 milioane lei (2,4 milioane euro), în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, şi venituri din exploatare de 16,4 milioane lei (3,7 milioane euro), cu 42% sub cele din perioada similară a anului trecut.

În 2012, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 152,2 milioane lei (34,1 milioane euro), în creştere cu 24% faţă de nivelul din precedentul exerciţiu financiar, de 123 milioane lei.

UCM Reşiţa a încheiat anul 2012 cu un profit de 3,15 milioane lei, după ce în 2011 a consemnat peirderi de 328 milioane lei.

Compania produce motoare diesel, turbine hidraulice, motoare şi piese de schimb.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...