Abhazia: Demonstranţii iau cu asalt sediul preşedenţiei

Demonstranţi au luat cu asalt marţi sediul preşedinţiei provinciei separatiste georgiene susţinute de Rusia Abhazia, cerând demisia liderului ei pe care îl acuză de corupţie şi proastă guvernare, a raportat agenţia Interfax, preluată de Reuters.
Economica.net - mie, 28 mai 2014, 03:34
Abhazia: Demonstranţii iau cu asalt sediul preşedenţiei

Câteva mii de susţinători ai opoziţiei s-au adunat în capitala Suhumi a regiunii de coastă a Mării Negre exprimându-şi furia faţă de guvernul preşedintelui Aleksandr Ankvab şi cerând reforme.

Unii reprezentanţi ai opoziţiei au avut mai târziu discuţii cu Ankvab în biroul lui, dar alţii au spart ferestre şi uşi, iar aproximativ 30 au intrat în clădire printr-o fereastră spartă. Mai târziu, ei au părăsit clădirea.

Interfax l-a citat pe şeful Consiliului de Securitate al ţării, Nugzar Ashuba, declarând că Ankvab de asemenea a plecat, dar şeful armatei, Mirab Kishmarai, a fost citat spunând că discuţiile continuau.

Raul Khadzhimba, un lider al opoziţiei ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 2011 învins de Ankvab, a declarat că preşedintele a fost de acord să îşi demită cabinetul, dar adversarii insistă ca însuşi Ankvab să demisioneze, a raportat Interfax.

‘Nu vom pleca până când nu vom obţine ceea ce dorim’, a declarat Khadzhimba susţinătorilor opoziţiei.

Abhazia s-a rupt de conducerea georgiană într-un război în 1992-1993 după colapsul sovietic. Moscova a recunoscut-o ca stat independent după ce Rusia a purtat un război de cinci zile cu Georgia în 2008 şi, în acelaşi timp, şi-a întărit controlul asupra regiunii, aminteşte Reuters.

Doar o mână de alte naţiuni recunosc Abhazia ca stat independent.

Adversarii lui Ankvab, un fost prim-ministru şi vicepreşedinte ce a supravieţuit mai multor încercări raportate de asasinat, îl acuză de corupţie şi conducere autoritară asupra regiunii luxuriante învecinate cu oraşul staţiune rus Soci.

Unii critici, inclusiv Khadzhimba, au acuzat de asemenea guvernul lui Ankvab de desconsiderare a relaţiilor cu Rusia bazându-se prea mult pe Moscova, în timp ce alţii doresc ca Abhazia să devină o parte a Rusiei, aminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...