Absorbţia fondurilor europene a crescut cu 27%, în transporturi, la finele anului 2014 – raport de activitate Ioan Rus

Gradul de absorbţie a fondurilor europene destinate infrastructurii de transport a crescut, în ultimele şase luni ale anului trecut, de la aproximativ 32%, în iunie 2014, la 58,77% la sfârşitul anului, respectiv cu 1.132 miliarde de euro, potrivit raportului de activitate al fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus, aferent perioadei de mandat, 26 iunie 2014 - 11 iunie 2015.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 10:08
Absorbţia fondurilor europene a crescut cu 27%, în transporturi, la finele anului 2014 - raport de activitate Ioan Rus

Ministrul face referire, în document, şi la obţinerea acordului politic şi negocierea cu Comisia Europeană până în faza finală a Master Planului General de Transport al României cu următoarele elemente de interes major: prioritizarea proiectelor în funcţie de cerinţele CE, introducerea conceptului de autostradă fazată, drum TransRegio şi TransEuro, precum şi introducerea finanţării mixte pentru proiecte, respectiv fonduri europene 25%, fonduri buget de stat 25% şi fonduri împrumutate 50%, scrie Agerpres.

De asemenea, Ioan Rus menţionează aprobarea prin Memorandum de Guvern a unui împrumut de aproximativ 7,8 miliarde de euro pentru a fi utilizat ca sursă de finanţare în Master Planul General de Transport, în domeniul infrastructurii de transport rutier, şi iniţierea negocierilor cu Comisia Europeană pentru obţinerea de către România a activării clauzei de reformă structurală în domeniul transporturilor de 0,5% din PIB pentru o perioadă de 4 ani, începând cu 2017.

În plus, fostul ministru aminteşte, în raportul său de activitate, de depunerea cererilor de finanţare la CE pentru o serie de proiecte majore de infrastructură de transport, precum Autostrada Cernavodă – Constanţa, Autostrada Arad – Timişoara, modernizarea magistralei de metrou M4, Depoul Străuleşti, modernizarea magistralei de metrou M2 şi achiziţionarea unui număr de 21 garnituri de material rulant, reabilitarea şi modernizarea drumului naţional 73 Braşov – Piteşti şi reabilitarea şi modernizarea DN 14 Sighişoara – Sibiu.

Master Planul General de Transport prevede construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă, în valoare 13,7 miliarde euro, 1.825 kilometri de drumuri expres (9,9 miliarde euro), 2.874 kilometri de drumuri TransRegio (1,69 miliarde euro), 343 kilometri de drumuri TransEuro (190 milioane euro), 2.883 kilometri reabilitaţi de cale ferată (10,7 miliarde euro) şi 1.001 kilometri de linii de cale ferată cu viteze sporite (274,1 milioane euro).

‘Sunt prevăzute, printre altele, investiţii la porturile Constanţa (865,3 milioane euro), Galaţi (110,7 milioane euro), Drobeta Turnu Severin (20,2 milioane euro) şi aeroporturile Bucureşti – Henri Coandă (668,9 milioane euro), Timişoara (111,5 milioane euro), Cluj-Napoca (131 milioane euro) şi Iaşi (93,5 milioane euro)’, se menţionează în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, transmite dpa....
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, ...
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...