Absorbţia fondurilor UE: 2017 ar putea fi cel mai prost an din ultimii cinci

În lipsa unor încasări fulminante în ultima sa lună, 2017 se prefigurează a fi cel mai slab an din ultimii cinci în materie de absorbţie a fondurilor europene, pe baza rezultatelor din primele 11 luni.
Mihai Nicuţ - lun, 22 ian. 2018, 22:00
Absorbţia fondurilor UE: 2017 ar putea fi cel mai prost an din ultimii cinci

În primele 11 luni ale anului, România a primit de la Comisia Europeană 3,648 miliarde de euro, potrivit datelor preliminare ale Ministerului Finanţelor. În afara cazului în care, în ultima lună, decembrie, Comisia Europeană nu va fi făcut plăţi de aproape două miliarde de euro (mai exact 1,909 miliarde), adică mult mai mult de jumătate din cât ne-a dat în 11 luni, 2017 va fi cel mai prost an din ultimii cinci în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.

Iată câţi bani a primit România de la Comisia Europeană, fonduri nerambursabile, în ultimii cinci ani, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

2017 (11 luni): 3,648 miliarde euro

2016: 7,36 miliarde euro

2015: 6,43 miliarde euro

2014: 5,98 miliarde euro

2013: 5,55 miliarde euro

2012: 3,44 miliarde euro

Din cele 3,64 miliarde de euro care au intrat efectiv în România în acest an, aproape jumătate din bani sunt subvenţii pentru agricultură (1,76 miliarde de lei, de la Fondul European pentru Garantare Agricolă-FEGA). Fondurile structurale şi de coeziune atrase au fost de doar 760 de milioane de euro, aferente exerciţiului financiar 2014-2020, iar sumele pentru dezvoltare rurală şi pescuit au ajuns la 887 de milioane de euro. Pentriu comparaţie, în 2016, cel mai bun an din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, România a atras fonduri structurale şi de coeziune de 4,3 miliarde de euro, dintre care 3,69 miliarde de euro, este adevărat, au venit din alocarea bugetară 2007-2013.

Cum se explică situaţia

Situaţia absorbţiei fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020 a fost complicată anul trecut. Abia după jumătatea anului, autorităţile de management prin care se fac rambursările de la bugetul UE au fost acreditate, şi România a putut să primească banii pentru proiecte.

Din acest motiv, la jumătatea anului, România primise doar 3,58 milioane de euro fonduri structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2014-2020. Ulterior deblocării, ritmul absorbţiei a crescut, dar, din câte se pare, ţinta initială a Guvernului, re-asumată ulterior, de 5,2 miliarde de euro pentru 2017, pare aproape imposibil de atins.
În total, în cei zece ani de când a aderat la Uniunea Europeană şi până la finalul lunii trecute, România a primit 44,5 miliarde de euro, şi a cotizat cu 15,2 miliarde la bugetul Uniunii. Aşadar, ţara noastră este beneficiar net, cu 29,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...