Abuzurile găsite de Inspecţia Muncii la fabrica din Moldova Nouă, pe care americanii de la Delphi o vor închide

Americanii de la Delphi Packard au anunţat recent că vor închide fabrica din oraşul bănăţean Moldova Nouă din cauza "constrângerilor legate de forţa de muncă din regiune". 700 de oameni vor fi disponibilizaţi ca urmare a închiderii fabricii din oraş. Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş Severin a comunicat exclusiv pentru Economica ce nereguli a găsit anul trecut la fabrica celor de la Delphi: compania a încălcat durata zilnică a timpului de muncă, nu a stabilit data plăţii salariilor, nu a acordat angajaţilor repaus săptămânal. 
Cristina Şomănescu - lun, 12 feb. 2018, 22:03
Abuzurile găsite de Inspecţia Muncii la fabrica din Moldova Nouă, pe care americanii de la Delphi o vor închide

Subsidiara din România a companiei americane Delphi Packard a anunţat recent că va închide fabrica din oraşul Moldova Nouă, invocând lipsa forţei de muncă din regiune.

Delphi Packard este cel mai mare angajator din Moldova Nouă.

La 1 ianuarie 2018, Delphi avea 824 de angajaţi, cu 700 mai puţin decât la 1 ianuarie 2017, au spus exclusiv pentru Economica oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş Severin.
După Delphi Packard, cei mai mari angajatori din Moldova Nouă sunt magazinele firmei Imperial CM, cu 153 de angajaţi, şi firma Auto Alex, jucător pe piaţa materialelor de construcţii şi a service-urilor auto, care avea la începutul acestui an 153 de angajaţi, potrivit datelor pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş Severin le-a comunicat Economica.

Oficialii companiei Delphi Packard au refuzat să răspundă întrebărilor Economica, referitoare la motivele care au stat la baza deciziei radicale de a închide fabrica din oraşul bănăţean. Mai mult, aceştia au refuzat să facă orice comentariu referitor la această decizie.

Citeşte în Economica: De ce americanii de la Delphi n-au găsit forţă de muncă în Moldova Nouă. Povestea nespusă a oraşului în care au închis prima lor fabrică din ţară

Inspecţia Muncii Caraş Severin a comunicat exclusiv pentru Economica lista neregulilor găsite în cadrul controalelor făcute în cursul anului trecut la fabrica din Moldova Nouă a americanilor de la Delphi.

Ce abuzuri a găsit Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Caraş Severin în 2017 la fabrica Delphi din Moldova Nouă:

 • Delphi a încălcat durata zilnică a timpului de muncă;
 • Delphi nu a acordat salariaţilor care lucrează 12 ore repausul de 24 de ore, prevăzut de lege;
 • Delphi nu a acordat repausul săptămânal;
 • compania americană nu a stabilit data exactă a plăţii salariului;
 • Delphi nu a introdus în contractul colectiv de muncă clauze de interzicere a faptelor de discriminare şi clauze privind modul de soluţionare a sesizărilor venite din partea persoanelor prejudiciate prin asemenea fapte.
 • Delphi nu a informat ITM cu privire la utilizarea muncii de noapte;
 • Delphi nu a programat efectuarea concediilor de odihnă;
 • Delphi nu a îndeplinit măsurile dispuse de ITM la controalele anterioare.

ITM a găsit şi deficienţe în ceea ce priveşte:

 • efectuarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic;
 • autorizarea exercitării meseriei de electrian;
 • îndeplinierea cerinţelor minime de pregătire pentru persoanele cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

În 2017, ITM Caraş Severin a efectuat trei controale la fabrica din Moldova Nouă a americanilor de la Delphi Packard, în urma cărora a dispus o singură măsură: ca angajatorul să respecte durata zilnică a timpului de muncă, ne-au spus oficialii instituţiei.

Cu cât plătesc americanii de la Delphi

Muncitorii care lucrează la fabrica Delphi Packard din Moldova Nouă câştigă în jur de 300 de euro net lunar, sumă la care se adaugă bonurile de masă şi sporul de noapte. Peste 75% dintre angajaţii fabricii încasează acest salariu, au spus pentru Economica surse guvernamentale, apropiate situaţiei. Salariul mediu de la fabrica Delphi Packard din Moldova Nouă ajunge la maximum 380 de euro net lunar, au adăugat sursele noastre.

Te-ar mai putea interesa și
Vaccinul Moderna, eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii – studiu
Vaccinul Moderna, eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii – studiu
Vaccinul Moderna este eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii, a anunţat marţi compania americană de biotehnologie în urma unui nou studiu clinic, relatează AFP....
Comisia Europeană nu va mai prelungi contractul pentru vaccinuri anti-COVID 19 cu Astra Zeneca şi Johnson&Johnson
Comisia Europeană nu va mai prelungi contractul pentru vaccinuri anti-COVID 19 cu Astra Zeneca şi Johnson&Johnson
Comisia Europeană a hotărât să nu reînnoiască înţelegerile cu anumite companii producătoare de vaccin anti-COVID ...
Plan Renault de a suspenda temporar activitatea la uzinele sale spaniole câte trei zile pe săptămână
Plan Renault de a suspenda temporar activitatea la uzinele sale spaniole câte trei zile pe săptămână
Grupul Renault a demarat negocieri cu sindicatele iberice pentru a prelungi până la finalul lunii septembrie, suspendarea ...
INTERVIU Şeful STB: Dacă ne dorim o eficientizare a instituţiei trebuie să luăm măsuri radicale. Reorganizăm, nu disponibilizăm
INTERVIU Şeful STB: Dacă ne dorim o eficientizare a instituţiei trebuie să luăm măsuri radicale. Reorganizăm, nu disponibilizăm
Reorganizarea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este una dintre măsurile prioritare din acest an, iar propunerea ...