1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

News

Finanţele ieftinesc băutura. Scădere şoc a accizelor: -30%

Acciza la alcool va scădea cu nu mai puţin de 30%, arată proiectul noului Cod fiscal, publicat azi de Ministerul Finanţelor.

18 feb, 2015 | ECONOMICA.net

În prezent acciza pe hectolitrul de alcool pur este de 4.738 lei, iar în proiectul de Cod fiscal, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, aceasta scade la 3.307 lei.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a explicat recent că nivelul accizei pe alcool este dublul minimului impus de UE. El a considerat asta un lucru nepotrivit, care nu face decât să aprindă contrabanda, împiedicând activitatea producătorilor legali. Vâlcov consideră că nivelul actual de accizare a alcoolului are ca principal efect scăderea încasărilor statului din această zonă.

Finanţele scad acciza, Sănătatea se luptă să scadă consumul

Dacă Finanţele vor să reducă acciza, Ministerul Sănătăţii se luptă să o crească. Guvernul vrea să înfiinţeze un Consiliu care să se ocupe de politicile de reducere a consumului de alcool. România este pe locul cinci în lume la consumul de alcool pur.

Potrivit unui proiect de Hotărâre, acest Consiliu se va ocupa de coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România. Practic, acesta va elabora un plan de acţiuni , pe termen mediu si lung, în vederea implementării acestuia de către autorităţile cu atribuţii în domeniu, printre care Ministerul Sănătăţii. 

Una dintre acţiunile Consiliului ar fi vegherea la creşterea graduală a accizelor al alcool. 

România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondial a Sănătăţii dat publicităţii anul acesta. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, faţă de 17,5 litri cât se bea în Belarus, ţara cu cel mai mare consum de alcool la nivel mondial. Urmează Republica Moldova, cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur.

Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur şi Portugalia – 12,9 litri de alcool pur.


 


 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO