Achiziţia de către Nextebank a circa 55% din Banca Comercială Carpatica a fost autorizată de BNR şi ASF

Nextebank SA a finalizat vineri achiziţia unui pachet majoritar de peste 54,79% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, obţinând aprobările relevante din partea Băncii Naţionale a României şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară, informează cele două bănci, printr-un comunicat comun remis Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - vin, 29 ian. 2016, 12:24
Achiziţia de către Nextebank a circa 55% din Banca Comercială Carpatica a fost autorizată de BNR şi ASF

Conform sursei citate, a fost depusă în atenţia Consiliului Concurenţei şi notificarea privind concentrarea economică astfel rezultată.

Tranzacţia s-a făcut în doi paşi: achiziţia unui pachet de acţiuni de la grupul de acţionari controlat de Ilie Carabulea şi subscrierea tuturor acţiunilor rămase nesubscrise în cadrul procesului de majorare de capital iniţiat în luna iunie 2015. Numărul total de acţiuni BCC după majorare este de 2.202.742.822, din care Nextebank va deţine 1.206.938.198 (54,79%).

‘Finalizarea tranzacţiei de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni ale Băncii Carpatica de către Nextebank marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creştere ale celor două instituţii de credit. Intenţionăm ca, după parcurgerea tuturor procedurile legale necesare, să demarăm şi un proces de fuziune între Banca Carpatica şi Nextebank. Speram ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă şi cu un model de afaceri inovativ. Intenţionăm să valorificăm o serie de oportunităţi identificate în piaţa bancară în România, utilizând resursele comune excelente, lichiditatea şi platforma bancară diversificată, personalul dedicat şi expertiza acestuia, care constituie o bază solidă pentru strategia noastră de creştere viitoare, atât organic cât şi prin fuziuni şi achiziţii’, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Nextebank, Horia Manda.

Potrivit directorului general al Băncii Carpatica, Johan Gabriels, cele două bănci vor avea împreună, în scurt timp, o contribuţie notabilă în contextul bancar românesc.

‘Ultimii doi ani au fost plini de provocări pentru Banca Comercială Carpatica. A fost nevoie de un efort considerabil şi susţinut pentru a face faţă problemelor istorice, precum portofoliul de credite neperformante, şi pentru a construi un climat de încredere în relaţia bancă-acţionari-clienţi-autorităţi de reglementare. Da, au existat unele puncte de vedere diferite şi unele decizii au fost dificile, dar în permanenţă echipa a fost pregătită şi angajată pentru realizarea obiectivului stabilit, acela de a atrage capital suplimentar necesar asigurării continuităţii şi dezvoltării pe mai departe a băncii. (…) Întâmpinăm cu optimism şi deschidere pe Horia Manda – preşedinte Nextebank – şi întreaga echipă a Nextebank, având convingerea fermă că, împreună, cele două bănci vor fi mai puternice şi în scurt timp vor avea o contribuţie notabilă în contextul bancar românesc’, a spus Johan Gabriels.

Nextebank SA este deţinută începând cu 30 aprilie 2014 de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi are majoritar investitori instituţionali: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (EIF), Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG – parte a grupului bancar german KFW, fiind totodată al treilea fond de private equity pentru care Axxess Capital Partners oferă consultanţă investiţională.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...