Acoperirea internetului broadband la viteze de peste 100 Mbs poate depăşi 50%, până în 2020 – Agenda digitală

Rata de acoperire a internetului în bandă largă /broadband/ la viteze de peste 100 Mbs ar putea depăşi în Europa, inclusiv în România, 50%, până în 2020, obiectiv ce va putea fi atins doar în cazul în care costurile de instalare a infrastructurii vor scădea în Uniunea Europeană /UE/, potrivit unui studiu realizat la nivelul UE, citat în Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020.
Economica.net - mie, 21 ian. 2015, 09:17
Acoperirea internetului broadband la viteze de peste 100 Mbs poate depăşi 50%, până în 2020 - Agenda digitală

‘Uniunea nu îşi poate permite să abandoneze cetăţenii şi afacerile în afara unei astfel de infrastructuri şi s-a angajat prin Agenda Digitală pentru Europa să atingă obiective ambiţioase în materie în bandă largă: până în 2013, conexiune în bandă largă de bază pentru toţi europenii şi, până în 2020, (…) accesul la viteze de peste 30 Mbps pentru toţi europenii şi (…) abonarea la conexiunea de internet de peste 100 Mbps pentru 50% sau mai multe dintre gospodăriile europene. Aceste obiective vor putea fi atinse doar dacă costurile de instalare a infrastructurii vor scădea în Uniunea Europeană’, precizează sursa citată.

Potrivit documentului, analiza desfăşurată la nivelul Uniunii Europene arată că Europa trebuie să îşi intensifice eforturile de stimulare a dezvoltării accesului la comunicaţiile în bandă largă de nouă generaţie, scrie Agerpres.

Un studiu referitor la impactul socio-economic asupra infrastructurii de comunicaţii în bandă largă indică faptul că, în lipsa intervenţiei, până în 2020, 94% dintre gospodării vor fi avea conexiuni cu viteze de peste 30 Mbps şi doar 50% ar putea fi acoperite prin conexiuni cu viteze de peste 100 Mbps cu o rată de acoperire de 26%, semnificativ mai scăzută decât cea menţionată de Agenda Digitală pentru Europa.

În acest context, Comisia Europeană s-a angajat să urmărească implementarea unor măsuri la nivel naţional, printre care asigurarea unui cadru legislativ de reglementare predictibil şi consistent care să încurajeze concurenţa, dar în acelaşi timp să fie atrăgător pentru investitori, încurajarea cererii, în special a cererii de servicii de comunicare în bandă largă (broadband), respectiv adoptarea de iniţiative cu scopul de a se asigura că în Uniunea Europeană sunt disponibile suficiente fonduri pentru dezvoltarea zonelor care nu sunt acoperite.

‘Dacă în zonele cu o densitate mare a populaţiei (‘negre’), operatorii sunt pregătiţi să investească, iar piaţa va aduce profit fără ajutor, în zonele ‘gri’ şi ‘albe’ este necesar ajutorul autorităţilor publice. În acest scop, fondurile structurale şi finanţarea publică din cadrul Instrucţiunilor revizuite cu privire la Ajutorul de Stat pentru Conexiunea în bandă largă va contribui la atingerea acestor obiective’, se precizează în document.

Conform Strategiei Naţionale privind Agenda Digitală pentru România 2014-2020, acoperirea prin infrastructură fixă în bandă largă a populaţiei şi a gospodăriilor situate în localităţi din România care dispun de cel puţin un furnizor de servicii de acces la internet a atins 96%, în timp ce numărul de linii de acces la infrastructura de comunicaţii în bandă largă a ajuns la 3,54 milioane în ianuarie 2013.

România este, astfel, pe locul nouă în ceea ce priveşte numărul liniilor în cadrul UE.

Pentru susţinerea sub-măsurii ‘Investiţii cu privire la infrastructura în bandă largă în zona rurală’ din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, ANCOM a desfăşurat în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013, un program în vederea consultării operatorilor cu privire la existenţa unei infrastructuri şi a intenţiei de a investi într-un număr total de 12,487 localităţi din mediul rural. În urma centralizării, s-a ajuns la concluzia că în 2.307 localităţi (18,47%) nu există circuite locale pentru reţelele de comunicaţie în bandă largă, în 6.064 localităţi (48,56%) nu există racorduri pentru reţelele de comunicaţie, în 3.666 localităţi (29,35%) nu sunt furnizate servicii de comunicaţie în bandă largă, iar în 210 localităţi există operatori privaţi care intenţionează să dezvolte reţelele în bandă largă în următorii 3 ani.

Astfel, un număr de 783 localităţi au fost selectate (declarate eligibile) pentru a fi incluse în infrastructura de racordare dezvoltată prin ajutorul de stat: proiectul RONET.

Reţeaua de distribuţie prin intermediul căreia 783 de de localităţi din România vor fi conectate la Internet până la sfârşitul anului 2015 va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri, a anunţat, recent, Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...