Acoperiș din țiglă metalică modulară sau în foi lungi? Ce să alegi în 2023

Dacă ne raportăm la piața din România, țigla metalică este în momentul de față una dintre cele mai frecvente tipuri de învelitori alese. Ea prezintă grad sporit de rezistență, dar și montaj ușor.
Ion Dobreanu - vin, 31 mart. 2023, 11:50
Acoperiș din țiglă metalică modulară sau în foi lungi? Ce să alegi în 2023

Totuși, țigla metalică este de mai multe tipuri, iar astăzi vom vorbi despre cea în foi lungi și cea în panouri. Vei afla prin ce se diferențiază aceste două produse, în ce scop se folosește fiecare și cum să alegi tipul corect pentru locuința ta.

Specificații de bază despre țigla modulară și în foi mari

Despre țigla metalică trebuie să știi că miezul său este construit din tablă de oțel. El este securizat atât în partea superioară, cât și în partea inferioară cu straturi speciale de protecție.

Stratul decorativ al țiglei metalice este de obicei din poliester și este aplicat doar pe partea superioară a materialului, deci nu ai cum să o montezi invers. Bineînțeles, recomandat este să apelezi la o firmă de montaj acoperisuri din Bucuresti profesionistă pentru a nu te trezi cu surprize. Chiar dacă țigla metalică este ușor de montat, asta nu înseamnă că este o operațiune pe care să o facă un necunoscător.

Până aici, atât țigla metalică în foi cât și cea în panouri sunt create după același tipar. Similar este și tipul finisajului. Vorbim despre o suprafață ce poate fi netedă sau texturată, semi mată sau chiar mată.

Totuși, care sunt diferențele dintre țigla metalică în foi și cea în panouri? În primul rând, țigla metalică în foi poate fi tăiată pe dimensiunile dorite de tine. Foile pot avea o lungime cuprinsă între 500 mm și 700 mm, iar lățimea cuprinsă între 1000 și 1200 mm. În schimb, țigla metalică în panouri are dimensiuni standard: lungime între 1195 și 1375 mm și lățime de aproximativ 350 mm.

Când să folosești țiglă metalică în foi și țiglă metalică în panouri?

Chiar dacă după instalare ambele tipuri de țiglă imită perfect acoperișul tradițional, firmele de montaj acoperișuri recomandă utilizarea lor doar pentru anumite tipuri de construcții.

Că să fim mai expliciți, țigla metalică este recomandată pentru acoperișurile clădirilor noi cu structură interesantă și extinsă a versanților. De asemenea, sunt recomandate pentru locuințele și clădirile cu o construcție cât mai simplă.

Este adevărat, țigla metalică este ușor de instalat, însă doar cu condiția ca acoperișul să nu aibă multe întreruperi. Cu cât există mai multe întreruperi, cu atât mai mult va crește prețul manoperei firmei responsabile de montajul acoperișului.

Acolo unde există multe întreruperi, pentru ca acoperișul să se prezinte corect în final, este necesară tăierea tablei. Asta înseamnă pierderi de material și un timp de lucru mai mare, de aici și prețul mai mare pentru o astfel de manoperă.

Cât despre țigla metalică în panouri, ea se potrivește cel mai bine pe acoperișurile cu forme mai complicate și un număr mai mare de întreruperi. Panourile prezintă dimensiuni reduse, deci adaptarea la forma și dimensiunile suprafeței acoperișului este mai simplă și nu mai necesită atât de multe tăieri de material.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl știi despre tabla metalică în panouri este că, datorită dimensiunilor sale, nu ridică probleme la transport. Panourile pot fi așezate unele peste altele, în plan. Când vine vorba de țigla metalică în foi, lucrurile se complică – transportul devine mai dificil, foile mari se pot îndoi, iar mutarea lor necesită prezența mai multor persoane.

Să zicem că ai transportat în siguranță și corect țigla metalică până la tine acasă. De acum atenția ta trebuie să se focuseze strict pe montaj. Dacă acesta nu este realizat corect, te vei trezi cu o mulțime de surprize în viitor, de tipul infiltrațiilor de apă, pierderilor de căldură și așa mai departe.

Nu fă rabat de calitate atunci când vine vorba despre montajul acoperișului. Este o investiție pe termen lung, deci cu cât este făcută mai bine, cu atât mai mult va ține la distanță meseriașii pentru anumite reparații.

Firme profesioniste care să ofere servicii de montaj acoperiș găsești oriunde în țară. Este bine să ceri păreri clienților cu care deja au colaborat pentru a te asigura că totul va fi în ordine. Personalul firmei cu care alegi să colaborezi în final trebuie să fie capabil să îți ofere și mai multe detalii cu privire la tipurile de țiglă metalică.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...