Acord climatic: UE şi China nu au dat o declaraţie comună, din cauza divergenţelor comerciale – surse

China şi Uniunea Europeană nu au reuşit, vineri, la Bruxelles, să dea publicităţii o declaraţie comună privind schimbările climatice, din cauza divergenţelor persistente legate de chestiunile comerciale, a făcut cunoscut o sursă europeană, citată de AFP.
Economica.net - vin, 02 iun. 2017, 19:51
Acord climatic: UE şi China nu au dat o declaraţie comună, din cauza divergenţelor comerciale - surse

‘UE şi China nu au semnat o declaraţie scrisă în domeniul climatului din cauza divergenţelor asupra ‘statutului de economie de piaţă’ al Chinei’, a explicat această sursă.

‘UE şi China sunt de acord cu totul, cu excepţia chestiunii comerţului, însă diferenţele sunt pe cale să se aplaneze’, a precizat la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Europenii, ca şi americanii, refuză să acorde Beijingului statutul de economie de piaţă, pe care îl acuză de dumping în anumite sectoare, în special în industria oţelului.

A doua putere economică la nivel mondial, China este de părere că are dreptul la acest tratament care i-ar fi mai favorabil decât cel rezervat în prezent. De altfel, în primăvară a depus un recurs în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a protesta faţă de atitudinea europenilor.

‘În ce priveşte problemele legate de excedentele din industria oţelului şi comerţ, suntem pe punctul de a ne apropia poziţiile, dar deocamdată nu am ajuns la acest lucru’, a recunoscut preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cursul unei conferinţe de presă, amânată cu câteva ore de contenciosul comercial.

În momentul în care China a aderat la OMC în 2001, s-a menţionat că restul ţărilor membre ale organizaţiei pot să o considere timp de 15 ani ca o economie închisă, ceea ce le-a permis partenerilor săi să beneficieze de a anumită marjă de manevră privind taxele vamale asupra exporturilor sale în caz de dumping.

Această perioadă s-a încheiat în decembrie 2016, dar UE şi Statele Unite au decis să păstreze reguli severe care le protejează împotriva produselor chinezeşti la preţ redus inundându-le pieţele.

China consideră că refuzul de a i se acord statutul de economie de piaţă este un exemplu de ‘protecţionism mascat’.

Te-ar mai putea interesa și
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei din România, ci......
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Planul Europei de a elimina autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă a pus bătrânul continent în avangarda ...
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică ...
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...