Acord între Obama şi Putin pentru a evita conflicte legate de operaţiunile din Siria

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni ca forţele lor armate să poarte discuţii pentru a evita potenţiale conflicte legate de operaţiuni în Siria, a declarat un oficial american citat de agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 29 sept. 2015, 06:00
Acord între Obama şi Putin pentru a evita conflicte legate de operaţiunile din Siria

Cei doi lideri au convenit de asemenea să exploreze opţiuni pentru o soluţie politică în Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Obama şi Putin s-au întâlnit pe marginea Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York. Discuţiile lor de aproximativ 90 de minute au abordat Ucraina şi Siria, cu ambele subiecte obţinând timp egal, a mai precizat oficialul, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului.

Obama a reiterat poziţia de lungă durată a Washingtonului că Assad trebuie să plece şi că nu există nicio cale spre stabilitate în ţara devastată de război cu el la putere.

Discuţiile politice vor continua între miniştrii de externe ai SUA şi Federaţiei Ruse, iar Pentagonul ar urma să aranjeze discuţii între militari, a mai spus oficialul.

Washingtonul pune sub semnul întrebării intenţiile lui Putin în Siria, un vechi aliat al Rusiei, după ce Rusia a trimis acolo luna trecută tancuri şi avioane de război. Washingtonul bombardează obiective ale Statului Islamic de aproape un an, aminteşte Reuters.

Oficialul a mai precizat că până la sfârşitul reuniunii, intenţiile lui Putin erau clare: înfrângerea militanţilor Statului Islamic şi sprijinirea lui Assad.

‘Avem claritate asupra obiectivelor lor. Obiectivele lor sunt să urmărească ISIL şi să sprijine guvernul’, a spus oficialul american, folosind o referinţă alternativă pentru Statul Islamic.

Asupra Ucrainei, Obama a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări şi a declarat că SUA văd o ocazie pentru progrese după aşa-numitele acorduri de pace de la Minsk.

Dar el şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare a pactului, inclusiv faţă de planurile separatiştilor de a organiza alegeri locale ‘ilegale’, adaugă Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...