Acord între Obama şi Putin pentru a evita conflicte legate de operaţiunile din Siria

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni ca forţele lor armate să poarte discuţii pentru a evita potenţiale conflicte legate de operaţiuni în Siria, a declarat un oficial american citat de agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 29 sept. 2015, 06:00
Acord între Obama şi Putin pentru a evita conflicte legate de operaţiunile din Siria

Cei doi lideri au convenit de asemenea să exploreze opţiuni pentru o soluţie politică în Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Obama şi Putin s-au întâlnit pe marginea Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York. Discuţiile lor de aproximativ 90 de minute au abordat Ucraina şi Siria, cu ambele subiecte obţinând timp egal, a mai precizat oficialul, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului.

Obama a reiterat poziţia de lungă durată a Washingtonului că Assad trebuie să plece şi că nu există nicio cale spre stabilitate în ţara devastată de război cu el la putere.

Discuţiile politice vor continua între miniştrii de externe ai SUA şi Federaţiei Ruse, iar Pentagonul ar urma să aranjeze discuţii între militari, a mai spus oficialul.

Washingtonul pune sub semnul întrebării intenţiile lui Putin în Siria, un vechi aliat al Rusiei, după ce Rusia a trimis acolo luna trecută tancuri şi avioane de război. Washingtonul bombardează obiective ale Statului Islamic de aproape un an, aminteşte Reuters.

Oficialul a mai precizat că până la sfârşitul reuniunii, intenţiile lui Putin erau clare: înfrângerea militanţilor Statului Islamic şi sprijinirea lui Assad.

‘Avem claritate asupra obiectivelor lor. Obiectivele lor sunt să urmărească ISIL şi să sprijine guvernul’, a spus oficialul american, folosind o referinţă alternativă pentru Statul Islamic.

Asupra Ucrainei, Obama a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări şi a declarat că SUA văd o ocazie pentru progrese după aşa-numitele acorduri de pace de la Minsk.

Dar el şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare a pactului, inclusiv faţă de planurile separatiştilor de a organiza alegeri locale ‘ilegale’, adaugă Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...