1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Acord "brutal" pentru Grecia. Austeritate fără precedent, privatizări masive şi supraveghere străină

Liderii zonei euro au ajuns luni la un acord în privinţa Greciei, după circa 16 ore de negocieri, informează Reuters. Surse diplomatice europene au precizat că sunt în desfăşurare discuţiile asupra unei propuneri de folosire a fondului de privatizare cu baza în Luxemburg pentru activele greceşti. Liderii Eurogrupului se vor întâlni în cursul acestei zile, din nou.

13 iul, 2015 | ECONOMICA.net
(update 13 iul, 2015 20:35) Grecia: Sindicatul funcţionarilor publici face apel la o grevă de 24 de ore pentru miercuri
Sindicatul funcţionarilor publici din Grecia, Adedy, a lansat luni un apel la o grevă de 24 de ore pentru miercuri, ziua probabilă în care parlamentul se va pronunţa asupra noilor măsuri de austeritate, decise luni la summitul zonei euro în schimbul unui nou plan de asistenţă financiară pe trei ani, informează AFP. Şi sindicatul colectivităţilor locale Poe-Ota a lansat un apel la grevă de 24 de ore pentru aceeaşi zi.

Aceasta este prima chemare la grevă a funcţionarilor de la preluarea guvernării de către partidul stângii radicale Syriza, la sfârşitul lunii ianuarie.
(update 13 iul, 2015 20:10) FMI este pregătit să lucreze din nou cu Guvernul grec şi Uniunea Europeană
Fondul Monetar Internaţional a anunţat luni că este pregătit să lucreze cu Grecia şi partenerii din Uniunea Europeană pentru a ajuta la soluţionarea crizei datoriilor Greciei, după ce autorităţile de la Atena au ajuns la un acord pentru un nou program de asistenţă financiară cu creditorii internaţionali, al treilea de acest fel în ultimii cinci ani, transmite AFP.

"FMI este gata să lucreze cu autorităţile elene şi partenerii europeni pentru a ajuta la avansarea acestui important efort", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, într-un comunicat de presă.
(update 13 iul, 2015 18:29) Guvernul Tsipras acceptă reforme radicale
Acordul pentru salvarea Greciei, convenit la summitul zonei euro, obligă Grecia să aprobe şi să aplice, într-un timp record, reforme vitale pe care le-a tot amânat de-a lungul vremii şi să accepte mai multă supraveghere din partea creditorilor internaţionali, consemnează luni agenţia EFE.

Foaia de parcurs adoptată de cei 19 membri ai zonei euro menţionează că nu va fi suficient ajutorul oferit prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), Grecia urmând să fie nevoită, din luna martie 2016, să apeleze şi la asistenţa tehnică şi financiară a FMI.
(update 13 iul, 2015 16:12) Băncile greceşti rămân închise încă două zile
Băncile greceşti rămân închise pentru încă două zile, iar autorităţile de la Atena vor reevalua miercuri dacă mai este nevoie de această măsură.
(update 13 iul, 2015 15:37) Ce spune Merkel despre acordul cu grecii
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, că va recomanda "cu convingere fermă" parlamentului german să avizeze deschiderea negocierilor cu Grecia privind un nou acord de asistenţă financiară internaţională, al treilea de acest fel din ultimii cinci ani, dacă legislativul elen va aproba în întregime acordul cu creditorii şi va adopta legislaţia iniţială necesară în acest sens.Întrebată dacă are încredere că Grecia va reuşi să implementeze măsurile dificile la care s-a angajat Tsipras duminică, Merkel a spus că "va fi un drum lung şi dificil".Şefa guvernului de la Berlin a adăugat că Germania a renunţat, într-adevăr, la revendicarea ca Grecia să iasă timp de cinci ani din zona euro dacă nu va îndeplini precondiţiile din pachetul de bailout. "Nu avem nevoie de un plan B deoarece planul A a fost aprobat". Citeşte mai mult aici


(update 13 iul, 2015 15:13) Băncile din Grecia rămân închise
Băncile din Grecia, care nu au funcţionat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne deocamdată închise, a declarat, luni, pentru Reuters, un oficial de la ministerul de Finanţe din Atena, fără a preciza când vor fi redeschise.Decretul privind vacanţa bancară expira luni, 13 iulie. "Vacanţa bancară va fi prelungită", a declarat oficialul. Băncile din Grecia au fost închise din 28 iunie 2015.


(update 13 iul, 2015 12:29) Băncile din Grecia s-ar putea redeschide marţi. Depinde de BCE
Băncile din Grecia s-ar putea redeschide marţi (14 iulie 2015) după mai bine de două săptămâni de inactivitate, cu condiţia ca Banca Centrală Europeană să majoreze, luni, plafonul de finanţare de urgenţă. Restricţiile asupra retragerilor de bani din bănci vor fi menţinute însă la 60 de euro pe zi, însă băncile vor putea relua programul sucursalelor cu publicul şi vor putea furniza anumite servicii.
(update 13 iul, 2015 12:18) BCE ar putea majora luni finanţarea destinată creditorilor eleni cu două miliarde de euro
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene va analiza în teleconferinţa de luni posibilitatea majorării plafonului finanţării de urgenţă destinată creditorilor eleni (ELA), după ce liderii zonei euro au ajuns la un acord în privinţa Greciei, transmit Bloomberg şi publicaţia elenă "To Vima".

BCE va trebui să decidă dacă acordul de luni este suficient pentru extinderea finanţării, care ar permite redeschiderea băncilor elene.
(update 13 iul, 2015 10:50) Băncile din Grecia vor fi recapitalizate cu 25 de miliarde de euro - Dijsselbloem
Băncile din Grecia vor fi recapitalizate cu 25 de miliarde de euro, a declarat Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogroup. Recapitalizarea va fi realizată prin Fondul Elen de Stabilitate Financiară, controlat de Fondul European de Stabilitate Financiară.
(update 13 iul, 2015 10:28) Majoritatea guvernamentală este sub semnul întrebării
Soliditatea majorităţii guvernamentale din Grecia este sub semnul întrebării şi nimeni nu-i poate acuza pe parlamentarii care nu vor fi de acord cu termenii acordului cu creditorii internaţionali ai ţării, a declarat luni ministrul muncii grec Panos Skourletis, transmite Reuters."Chiar acum există o problemă cu majoritatea guvernamentală (în parlament). Nu pot acuza pe nimeni care nu va spune "da" acestui acord. Nu încercăm să facem să arate mai bine acest acord şi spunem clar: acest acord nu suntem noi", a adăugat oficialul grec.Pe de altă parte, partidul de opoziţie grec To Potami a anunţat că nu va participa la un guvern de uniune naţională alături de Syriza, dar va susţine o soluţie care este în interesul ţării."Nu vizăm un rol de partener guvernamental într-un guvern condus de Syriza, dar ne exprimăm disponibilitatea faţă de premier de a găsi soluţii în interesul ţării", a menţionat un oficial al formaţiunii To Potami.


Şase seturi de măsuri, printre care tăierea cheltuielilor şi reforma sistemului de pensii, vor trebui adoptate de Atena până miercuri (15 iulie), la ora 24.00, şi aprobate de parlamentul elen pentru ca negocierile cu creditorii internaţionali să poată începe.

În probabil singura concesie făcută lui Tsipras după impunerea unui set de condiţii dure, Germania a renunţat la opţiunea ieşirii temporare a Greciei (pentru cinci ani) din zona euro.

Alexis Tsipras a declarat duminică, la sosirea la summitul zonei euro, că doreşte 'încă un compromis onest' pentru a menţine Europa unită. În schimb, el a fost subiectul unei umilinţe de 16 ore din partea liderilor nervoşi pentru că premierul grec le-a respins oferta de ajutor prezentată în iunie şi a organizat în acest sens un referendum, continuă Reuters.

Un oficial UE a estimat că ultimele două săptămâni de turbulenţe economice şi politice au costat statul grec alte 25-30 miliarde de euro.

Şefa guvernului german Angela Merkel, a cărei ţară este cel mai mare contributor la Mecanismul European de Stabilitate, a avertizat de la bun început că negocierile cu Atena vor fi dificile. ''Cea mai importantă monedă s-a pierdut şi aceea este încrederea. Acest lucru înseamnă că vom avea discuţii dure şi că nu va exista un acord cu orice preţ'', a spus Merkel, înaintea începerii summitului zonei euro.

Dacă Grecia îndeplineşte condiţiile prevăzute în noul acord, atunci parlamentul de la Berlin se va reuni joi pentru a-i mandata pe cancelarul Angela Merkel şi pe ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble să negocieze noul împrumut. Apoi, miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogrup) vor putea lansa oficial negocierile.

Probabil cea mai grea condiţie pe care Alexis Tsipras a fost nevoit să o accepte este insistenţa Germaniei privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active greceşti în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autorităţile de la Atena.

Experţii UE şi ai FMI estimează că în prezent activele de stat ale Greciei eligibile pentru privatizarea valorează numai 7 miliarde euro. Un diplomat european a apreciat chiar că Grecia riscă să devină un 'protectorat german', pierzându-şi tot mai mult din suveranitate.

În ceea ce-l priveşte, Tsipras a cerut un angajament mai ferm al creditorilor internaţionali de a restructura datoria Greciei, pentru a o face sustenabilă pe termen mediu, adaugă agenţia de presă britanică.

 

Liderii zonei euro au ajuns luni în unanimitate la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, informează DPA.'Summitul zonei euro a ajuns în unanimitate la un acord. Totul este pregătit pentru activarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru Grecia, cu reforme serioase şi sprijin financiar', a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Parlamentul de la Atena trebuie să adopte reforme în următoarele zile

'Detaliile încă nu sunt clare. Grecia este în pragul falimentului şi acum Parlamentul de la Atena trebuie să adopte reforme în următoarele zile pentru a obţine asistenţă financiară. Eurogrupul a prezentat cereri suplimentare care vor fi greu de acceptat de partea elenă. Cea mai serioasă dificultate o reprezintă rolul FMI într-un viitor pachet de asistenţă financiară şi suma de bani pe care trebuie să o obţină Grecia în urma privatizărilor', a anunţat corespondentul BBC la Bruxelles.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au propus duminică transferul unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent extern, cel mai probabil fondul din Luxemburg.

De asemenea, Eurogrupul doreşte implicarea FMI în orice program pentru Grecia, în timp ce autorităţile de la Atena se opun.

Băncile rămân închise

Autorităţile elene au extins vacanţa bancară până pe data de 13 iulie, restricţionând retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de închidere a băncilor a fost luată pe 29 iunie, în urma eşuării negocierilor pentru ajutor între Grecia şi creditorii internaţionali.

Pe termen lung, însă, unele mari bănci greceşti ar putea să fie închise sau preluate de rivalii mai puternici, într-un proces de restructurare a sectorului, care ar urma oricărui program de salvare a Greciei, au declarat, pentru Reuters, o serie de oficiali europeni.

Un oficial european a declarat că primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus şi Alpha Bank, ar putea fi reduse la două instituţii, o măsură care, fără îndoială, se va lovi de opoziţia autorităţilor de la Atena. O a doua sursă a apreciat că, deşi fuziunea băncilor elene este necesară, acest proces ar putea să se deruleze pe o perioadă mai lungă de timp.

Cele patru mari bănci greceşti au fost supuse anul trecut la testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Cu excepţia Alpha Bank, celelalte trei bănci greceşti nu au trecut testele de rezistenţă.

În România, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece şi Alpha Bank controlează împreună aproximativ 12% din activele bancare.

------

Acordul a venit după mai bine de 17 ore de negocieri. 'Acord', a scris pe Twitter şi premierul belgian Charles Michel.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot a postat pe contul său de Twitter: 'Se pare că avem un acord'.

Totodată, premierul luxemburghez Xavier Bettel a scris tot pe Twitter că liderii din zona euro 'sunt aproape de un acord', adăugând că 'Europa este puternică', potrivit DPA.

Liderii statelor din zona euro s-au reunit duminică seară pentru a decide dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani. Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniştrilor de finanţe (Eurogrup). Aceştia au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO