1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Acord politic la Consiliul JAI pentru primirea celor 160.000 de refugiaţi, însă fără a se intra în detalii privind cotele

Miniştrii de interne ai statelor membre în UE, reuniţi luni la Bruxelles, ar urma să ajungă la un 'acord politic' pentru primirea celor 160.000 de refugiaţi, însă fără a se intra în detalii privind repartizarea imigranţilor în funcţie de cote, au anunţat luni seara miniştrii de interne german şi francez, potrivit AFP şi DPA.

14 sep, 2015 | ECONOMICA.net

'Am ajuns astăzi la un acord privind repartizarea a 160.000 de refugiaţi', a declarat Thomas de Maiziere, în timpul unei conferinţe de presă franco-germane, organizate cu puţin timp înainte de încheierea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

'Nu am ajuns la un acord cu privire la fixarea de cote', a recunoscut, totodată, De Maiziere, în condiţiile în care Comisia Europeană a propus săptămâna trecută, la Strasbourg, cote obligatorii, cu o cifră concretă pentru fiecare ţară, opţiune respinsă de mai multe state membre. 'Vom perfecta acordul abia în timpul viitoarei reuniuni din 8 octombrie', a precizat ministrul german.

'Aceasta este o etapă importantă, însă foarte departe de ceea ce aşteptam noi ca solidaritate în UE', a mai estimat ministrul de interne al Germaniei.

Statele membre au confirmat luni că vor primi circa 40.000 de persoane, însă Comisia Europeană le-a cerut un efort suplimentar pentru primirea a 120.000 în plus dintre cei care se află deja în Italia, Grecia şi Ungaria.

De Maiziere şi omologul său francez Bernard Cazeneuve au insistat asupra necesităţii de a pune în funcţiune centre pentru primirea şi înregistrarea de solicitanţi de azil - 'hotspots'- în Italia, Grecia şi Ungaria, ca o condiţie prealabilă pentru această repartizare.

Pentru a 'face faţă' afluxului de refugiaţi, este nevoie 'în primul rând de un dispozitiv eficient şi puternic de control la frontierele externe. Frontex trebuie să fie mai puternic şi să fie mandatată de UE să organizeze întoarcerea celor care nu pot fi recunoscuţi ca refugiaţi' în Europa, ci sunt imigranţi economici, a subliniat Cazeneuve.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO