Acord preliminar între Elveţia şi SUA pentru închiderea disputei privind evaziunea fiscală

Elveţia şi Statele Unite au ajuns la un acord preliminar care va permite închiderea unui conflict legat de facilitarea de către băncile elveţiene a evaziunii fiscale comisă de către deponenţii americani, după mai mulţi ani de divergenţe diplomatice, relatează Bloomberg.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 19:22
Acord preliminar între Elveţia şi SUA pentru închiderea disputei privind evaziunea fiscală

Ministerul elveţian de Finanţe trebuie să finalizeze o declaraţie comună cu Statele Unite, a anunţat, miercuri, Guvernul de la Berna.

Acordul este rezultatul negocierilor din ultimii doi ani legate de acuzaţiile SUA că cel puţin 12 bănci elveţiene, între care Credit Suisse şi Julius Baer Group, au ajutat cetăţeni americani să eludeze Fiscul.

Unele dintre aceste bănci sunt deja implicate în negocieri de închidere a investigaţiilor, dar Departamentul american de Justiţie vrea să extindă anchetele şi să oblige alţi manageri de averi din Elveţia să dezvăluie date referitoare la conturile transfrontaliere.

„Acordul permite tuturor băncilor elveţiene să închidă rapid litigiile şi creează certitudine juridică”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Bancare Elveţiene.

Elveţia vrea să prevină ca alte bănci să aibă soarta Wegelin & Co, care a fost pusă sub acuzare anul trecut. Wegelin, cea mai veche bancă elveţiană, şi-a recunoscut vinovăţia în luna ianuarie, pentru că a ajutat americani să ascundă fonduri, şi a încetat activitatea.

Wegelin preluase clienţi americani de la UBS, care în 2009 a evitat să fie pusă sub acuzare admiţând că a ajutat la eludarea fiscului.

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a plătit 780 de milioane de dolari pentru închiderea investigaţiei şi a predat nume ale clienţilor din SUA.

Statele Unite vor liste de persoane suspectate de evaziune fiscală, care au transferat conturi de la o bancă la alta, potrivit guvernului elveţian.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie nu a putut fi contactat.

Credit Suisse, Julius Baer şi divizia de administrare a activelor din Elveţia a HSBC Holdings se aşteaptă să plătească o amendă pentru închiderea disputelor din Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...