Acord preliminar între Elveţia şi SUA pentru închiderea disputei privind evaziunea fiscală

Elveţia şi Statele Unite au ajuns la un acord preliminar care va permite închiderea unui conflict legat de facilitarea de către băncile elveţiene a evaziunii fiscale comisă de către deponenţii americani, după mai mulţi ani de divergenţe diplomatice, relatează Bloomberg.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 19:22
Acord preliminar între Elveţia şi SUA pentru închiderea disputei privind evaziunea fiscală

Ministerul elveţian de Finanţe trebuie să finalizeze o declaraţie comună cu Statele Unite, a anunţat, miercuri, Guvernul de la Berna.

Acordul este rezultatul negocierilor din ultimii doi ani legate de acuzaţiile SUA că cel puţin 12 bănci elveţiene, între care Credit Suisse şi Julius Baer Group, au ajutat cetăţeni americani să eludeze Fiscul.

Unele dintre aceste bănci sunt deja implicate în negocieri de închidere a investigaţiilor, dar Departamentul american de Justiţie vrea să extindă anchetele şi să oblige alţi manageri de averi din Elveţia să dezvăluie date referitoare la conturile transfrontaliere.

„Acordul permite tuturor băncilor elveţiene să închidă rapid litigiile şi creează certitudine juridică”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Bancare Elveţiene.

Elveţia vrea să prevină ca alte bănci să aibă soarta Wegelin & Co, care a fost pusă sub acuzare anul trecut. Wegelin, cea mai veche bancă elveţiană, şi-a recunoscut vinovăţia în luna ianuarie, pentru că a ajutat americani să ascundă fonduri, şi a încetat activitatea.

Wegelin preluase clienţi americani de la UBS, care în 2009 a evitat să fie pusă sub acuzare admiţând că a ajutat la eludarea fiscului.

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a plătit 780 de milioane de dolari pentru închiderea investigaţiei şi a predat nume ale clienţilor din SUA.

Statele Unite vor liste de persoane suspectate de evaziune fiscală, care au transferat conturi de la o bancă la alta, potrivit guvernului elveţian.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie nu a putut fi contactat.

Credit Suisse, Julius Baer şi divizia de administrare a activelor din Elveţia a HSBC Holdings se aşteaptă să plătească o amendă pentru închiderea disputelor din Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...