Acord româno-palestinian pentru dezvoltarea industriei IT la Cluj şi Rawabi

Asociaţia Cluj IT şi Fundaţia Rawabi au semnat la Cluj-Napoca un acord de colaborare pentru susţinerea și dezvoltarea reciproce a iniţiativelor noi din sectorul IT al fiecărui oraş. Acesta este primul parteneriat strategic încheiat de Fundația Rawabi şi primul de acest tip încheiat de către Cluj IT Cluster în regiunea Orientului Mijlociu.
Lidia Neagu - mar, 05 mart. 2019, 19:55
Acord româno-palestinian pentru dezvoltarea industriei IT la Cluj şi Rawabi

Ambii parteneri anticipează o colaborare care va întări economia locală prin intermediul schimbului de cunoştinte şi afaceri în scopul catalizării procesului de dezvoltare a sectorului IT din fiecare oraş.

Acordul stabileşte cadrul de colaborare prin care fiecare dintre parteneri va depune eforturi în vederea susţinerii inovaţiei şi crearea unui ecosistem care să permită sprijinul reciproc între companiile membre şi antreprenori, prin mentorat, sprijin în accesarea de noi piețe, asistenţă pentru investiţii şi o paletă largă de alte servicii destinate dezvoltării afacerilor.

Concret, fiecare dintre părţi se angajează să mobilizeze propria reţea şi canalele de acces la pieţe, în beneficiul companiilor din eco-sistemul propriu, atât din Cluj-Napoca, cât și din Rawabi.

Bashar Masri, fondatorul orașului Rawabi, a declarat cu această ocazie că: „Lumea avansează, iar tehnologia informaţiei a devenit un instrument esențial pentru îmbunătăţirea tuturor sectoarelor vieţii în toate ţările din lume. Din acest motiv ne dorim să susținem puternic acest sector esenţial. Scopul este de a oferi cea mai bună oportunitate antreprenorilor şi specialiștilor Palestiniei, precum şi startup-urilor locale, în vederea dezvoltării competenţelor şi proiectelor într-un mod în care să ii pregătească pentru competitivitate pe piaţa internaţională”.

El a adăugat că acordul încheiat la Cluj este doar primul pas, care aduce cu sine o listă lungă de beneficii reciproce, atât pentru comunitatea de IT din Palestina, cât şi cea din România. 

La rândul său, Alexandru Tulai, vicepreşedintele Clusterului Cluj IT, a declarat că „Misiunea asumată de Cluj IT de la înfiinţare este de a oferi suport consistent prin “infrastructura IT&C” componentelor necesare dezvoltării integrate locale / regionale: educaţională, de inovaţie, de administraţie antreprenorială, de organizare comunitară. Implicarea companiilor de IT din cluster în creşterea industriilor din diverse lanţuri de valoare arată că suntem în plin proces de maturizare a industriei noastre, iar abordarea colaborativă a business-ului are în vedere, cu siguranţă, aspectul internaţional, parteneri cu care identificăm sinergii”.

Rawabi, un oraş nou construit cu ajutorul Qatarului

Situat în orașul cu același nume, Centrul Rawabi Tech joacă un rol important în sectorul IT&C al Palestinei, prin ajutorul pe care îl acordă companiilor mici și startup-urilor din acest sector. 

Rawabi este primul oraş a cărui construcție, începută în anul 2009, a fost planificată de autoritățile palestiniene. Aceste se află în Cisiordania, în regiunea Samaria, pe teritoriul administrat de Autoritatea Națională Palestiniană. Inițiatorul proiectului este omul de afaceri Bashar Al Masri, cu sprijin financiar din partea Qatarului. Localitatea se întinde pe o suprafață de 630 hectare. Într-o prima fază, localitatea era planificată pentru o populație de 25.000 locuitori și 6.000 unități locative distribuite în 22 de cartiere. În viitor se prevede adăugarea de locuințe pentru o populație de 40.000 de locuitori.

Hub-ul IT doreşte progresul Palestinei în sectorul IT pe trei piloni principali: crearea unei infrastructuri pentru companii locale și internaționale, crearea unui institut de training orientat spre tehnologie și dezvoltarea unor spații de lucru comunităţii antreprenoriale și a fondurilor de investiții care promovează colaborarea și inovarea.

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012, având în momentul de faţă peste 65 de membri: companii din industria IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 100 milioane, universităţi şi institute de cercetare, precum şi organizaţii catalizator. Ca o iniţiativă de tip jos în sus a mediului de afaceri, clusterul vizează creşterea competitivităţii sectorului IT şi a vizibilităţii industriei IT din România, precum şi poziţionarea Clujului ca un puternic hub de inovare digitală în Europa Centrală şi de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și jucători important în domeniul......
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...