Acordul de asociere R. Moldova – UE: Premierul rus cere măsuri pentru protejarea pieţei Federaţiei Ruse

Prin ratificarea de către parlamentul de la Chişinău a Acordului de asociere la Uniunea Europeană, Republica Moldova a creat o nouă bază juridică pentru relaţiile cu Rusia şi Uniunea Vamală, a declarat luni premierul rus Dmitri Medvedev, cerând adoptarea cât mai curând a unei decizii cu privire la protecţia pieţei ruse în acest nou context, relatează agenţiile de presă ITAR-TASS şi Ria Novosti.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 10:40
Acordul de asociere R. Moldova - UE: Premierul rus cere măsuri pentru protejarea pieţei Federaţiei Ruse

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat la 2 iulie Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE, pe care ţara l-a semnat la 27 iunie, la Bruxelles, în aceeaşi zi cu Georgia şi Ucraina.

‘Odată ce l-au ratificat, ei ar trebui să înţeleagă că au creat un cadru juridic complet diferit pentru relaţiile cu Rusia şi Uniunea Vamală’, a afirmat primul ministru rus, într-o reuniune cu vicepremierii cabinetului său.

‘Luând în considerare factorul timp şi ratificarea acestui document de către legislativul moldovean şi viitoarea ratificare de către parlamentul Uniunii Europene, va trebui să luăm o decizie în timpul cel mai apropiat’, a menţionat şeful executivului rus.

Medvedev a argument că mecanisme pentru astfel de măsuri sunt prevăzute în actele normative ale Uniunii Vamale (Rusia, Belarus şi Kazahstan) şi ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). ‘Fireşte, astfel de chestiuni trebuie să fie rezolvate pe calea discuţiilor cu partenerii noştri din Uniunea Vamală’, a mai spus premierul rus.

În acest context, Dmitri Medvedev a avertizat că ‘aceasta va afecta în cel mai grav mod posibil relaţiile comercial-economice ale Republicii Moldova cu alţi membri ai relaţiilor internaţionale, inclusiv Uniunea Vamală, precum şi statele semnatare ale Tratatului privind zona de liber schimb cu ţările CSI’ (Comunitatea Statelor Independente).

În virtutea acestui acord, Republica Moldova va trebui în mod accelerat să pună în aplicare reglementările şi standardele europene, care diferă de normele ruseşti şi regulile Uniunii Vamale, a atras el atenţia, apreciind că este posibil ca produse europene să fie reexportate în spaţiul Uniunii Vamale sub nume de marcă moldoveneşti.

‘Ar putea să existe şi alte consecinţe, pe care astăzi nu le simţim’, a mai spus Medvedev.

În această situaţie, a adăugat el, este necesar să se ia în considerare toate riscurile posibile pentru protejarea pieţei Federaţiei Ruse, în special a pieţei de produse agricole.

Rusia va lua măsuri pentru protejarea pieţei sale şi în cazul asocierii Georgiei şi Ucrainei la UE, a afirmat premierul rus, indicând că în cazul acestora două volumul de măsuri va fi apropiat de cel adoptat în cazul Republicii Moldova.

Consiliul Uniunii Economice Eurasiatice urmează să examineze la 16 iulie posibile măsuri de protecţie în ceea ce priveşte relaţiile comerciale cu Republica Moldova, a declarat, în finalul reuniunii, prim-vicepremierul Igor Şuvalov.

Autorităţile moldovene speră că, integrându-se în UE, Republica Moldova va fi parte a unei pieţe economice cu 500 de milioane de consumatori. ‘Aceasta este cea mai mare piaţă din lume şi va crea locuri de muncă în ţară. Comisia Europeană va furniza instrumente şi resurse financiare pentru dezvoltarea noastră’, susţine premierul moldovean Iurie Leancă, citat de Ria Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează pe o serie de îmbunătățiri operaționale și de repoziționare de......
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...