Acordul de împrumut cu BIRD privind reforma sectorului sanitar, supus spre ratificare Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), semnat la Bucureşti la 17 iunie, şi care vizează proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei acestuia, informează Administraţia Prezidenţială.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 10:43

Pe 17 iunie, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget de la acea dată, Liviu Voinea, şi reprezentantul Biroului Băncii Mondiale din România, Elisabetta Capannelli, manager de ţară, au semnat la Bucureşti două acorduri de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, respectiv pentru politici de dezvoltare (DPL) şi pentru reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei acestuia.

Împrumutul pentru proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei acestuia, la fel ca şi cel pentru DPL, este acordat pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de bancă la fiecare 6 luni), fiecare dintre acestea urmând a fi rambursate într-o singură tranşă. Astfel, împrumutul dedicat sistemului sanitar de 250 de milioane de euro trebuie rambursat la 1 martie 2032.

Împrumutul se circumscrie noii strategii de parteneriat de ţară pentru România a Băncii Mondiale, potrivit căreia banca urmează să acorde României, în perioada 2014 – 2017, asistenţă financiară de până la un miliard de euro anual, în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, în conformitate cu Programul de convergenţă şi Programul naţional de reformă, precum şi în vederea dezvoltării capacităţii de a aborda aspecte instituţionale şi sociale necesare pentru atingerea standardelor UE, precizează MFP.

Cei 250 milioane de euro sunt destinaţi susţinerii proiectului privind îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar şi vizează în principal: eficientizarea serviciilor prestate în spitale, întărirea asistenţei medicale în ambulatoriu şi mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale către acestea, dezvoltarea unor centre multifuncţionale de sănătate în zonele slab deservite şi a unor servicii de îngrijiri paliative, precum şi alocarea mai eficientă a resurselor în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a sectorului.

Proiectul va fi realizat de Ministerul Sănătăţii şi are o perioadă de implementare de şase ani.

Şeful statului a semnat joi şi decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului adiţional la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 referitor la adoptarea unui semn distinctiv adiţional (Protocolul III) adoptat la Geneva la 8 decembrie 2005.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...