1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Acordul de liber schimb între SUA şi UE: Obstacole în Senat în calea accelerării negocierilor

Liderul majorităţii din Senatul Statelor Unite, democratul Harry Reid, a anunţat miercuri că se opune unei proceduri numite 'accelerate' pentru negocierile comerciale, solicitată de Casa Albă pentru a facilita încheierea unor importante acorduri cu Asia şi Europa, scrie AFP.

30 ian, 2014 | Agerpres

'Sunt împotriva procedurii accelerate', a declarat Harry Reid jurnaliştilor, la câteva ore după ce Barack Obama a cerut acest lucru în discursul său despre starea Uniunii.

Senatorul democrat, responsabil cu ordinea de zi în Camera superioară a Congresului, nu a precizat dacă va împiedica votul în Senat asupra propunerii, dar a menţionat că 'toată lumea ar face mai bine să nu forţeze acest lucru acum'.

La începutul anului, congresmeni americani au depus un proiect de lege ce ar permite administraţiei conduse de Barack Obama să negocieze în detaliu acordurile comerciale, înainte de a cere Congresului să se pronunţe printr-un vot unic fără să poată modifica ceva.

Potrivit iniţiatorilor, această dispoziţie, în vigoare până în 2007, ar da un impuls celor două mari acorduri de liber schimb pe care Statele Unite le negociază în prezent în paralel, cu 12 ţări din regiunea Pacificului şi cu Uniunea Europeană.

'Este crucial pentru a obţine succese comerciale. Este crucial pentru a stimula exporturile americane şi a crea locuri de muncă', a explicat în primele zile din ianuarie senatorul democrat Max Baucus, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Procedura accelerată, creată în 1974 de administraţia Nixon, nu întruneşte însă unanimitatea în Congres.

Zeci de parlamentari democraţi, mai degrabă protecţionişti, au semnat o scrisoare în care îşi manifestă opoziţia faţă de această dispoziţie, pentru că îi privează pe congresmeni de posibilitatea amendării unui eventual acord cu scopul de a adăuga reglementări în domeniul protecţiei sociale sau de mediu.

'Este multă îngrijorare legată de faptul că rămâne secret conţinutul, că nimeni nu vede documentul', a explicat miercuri senatorul democrat Jeff Merkley, din curentul de stânga al partidului.

Demarate în 2013, negocierile dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană vizează să creeze una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO