1EUR = 4.7592 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Acordul de liber-schimb UE-SUA a obţinut un prim vot de susţinere în Parlamentul European

Acordul de liber-schimb, în curs de negociere între europeni şi americani, a beneficiat joi de un prim vot de susţinere al Parlamentului European în cadrul comisiei pentru comerţ internaţional, ceea ce a provocat nemulţumirea eurodeputaţilor verzi, care s-au opus cu fermitate proiectului, relatează AFP.

28 mai, 2015 | Agerpres

Acest acord de liber-schimb, cunoscut sub acronimul TTIP, a primit susţinerea a 28 de eurodeputaţi socialişti, conservatori şi liberali care fac parte din comisia pentru comerţ. Un număr de 13 eurodeputaţi s-au pronunţat împotrivă, printre care şi eurodeputaţii verzi. Francezul Yannick Jadot a acuzat faptul că grupul socialist a cedat asupra unor aspecte, printre care şi cel foarte controversat referitor la tribunalele de arbitraj.

Aceste proceduri de arbitraj îngrijorează numeroase ţări europene, care văd în ele o poartă deschisă pentru punerea în discuţie de către multinaţionale a politicilor lor publice.

Grupul S&D din PE 'considera până acum ISDS (tribunalele de arbitraj) inacceptabile între două continente democratice dotate cu sisteme juridice independente şi performante', a subliniat Jadot, vicepreşedinte al Comisiei pentru comerţ internaţional.

'Obiectul acestui vot era de a defini liniile roşii şi principiile directoare care trebuie să încadreze negocierile şi asupra cărora vom rămâne intransigenţi', au afirmat la rândul lor eurodeputaţii conservatori Tokia Saifi şi Franck Proust, într-un comunicat.

'Nu vom accepta un mecanism de reglementare a diferendelor dintre investitori şi stat care să nu fie reformat', au adăugat cei doi eurodeputaţi, făcând un pas în sensul propunerii făcute de comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmstrom, care speră să redeschidă în toamnă acest dosar sensibil.

În contextul polemicii suscitate de acest mecanism, dosarul este îngheţat de mai multe luni. Pentru a debloca situaţia, Cecilia Malmstrom a propus crearea unui tribunal internaţional permanent pentru reglarea litigiilor legate de investiţii şi înlocuirea mecanismului bilateral evocat până acum. De asemenea, ea sugerează introducerea unui mecanism de apel.

Parlamentul European se va pronunţa în plen la 10 iunie asupra acordului UE-SUA.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO