Acordul dintre Iran şi marile puteri va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie

Acordul în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri, încheiat la sfârşitul lui noiembrie, va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie, a anunţat duminică Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 06:36
Acordul dintre Iran şi marile puteri va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie

„Punerea în aplicare a planului de acţiune comun va începe la 20 ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Marzieh Afkham, citat de agenţia Mehr.

Negociatorul iranian, viceministrul de Externe Abbas Araghchi, urmează să participe, duminică seara, la o conferinţă de presă pe această temă, a anunţat presa locală.

Iranul şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) au încheiat pe 24 noiembrie un acord pe o perioadă de şase luni care limitează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor occidentale.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Washingtonul şi Bruxelles-ul salută punerea în aplicare, din 20 ianuarie, a acordului cu Iranul

Statele Unite şi Uniunea Europeană au salutat duminică decizia de a pune în aplicare, începând cu 20 ianuarie, a acordului în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri, încheiat la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.

„Începând cu 20 ianuarie, Iranul va începe pentru prima dată să elimine stocul său de uraniu puternic îmbogăţit şi să demonteze o parte din infrastructura care face posibilă această îmbogăţire”, a declarat preşedintele american Barack Obama, subliniind că toate clauzele acordului preliminar „permit avansarea către obiectivul nostru comun: de a împiedica Iranul să se doteze cu o armă nucleară”.

„Salut acest pas important şi ne vom concentra de acum înainte pe sarcina crucială vizând obţinerea unei rezoluţii complete, care va ţine cont de îngrijorările noastre privind programul nuclear iranian”, a adăugat el.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, de asemenea, a salutat această decizie.

„Bazele pentru o aplicare coerentă, solidă şi treptată a planului de acţiune comun, pe termen de şase luni, au fost puse”, a apreciat Ashton.

„Noi cerem Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia măsurile necesare pentru implementarea şi monitorizarea” acestui acord, a adăugat şefa diplomaţiei europene, citată într-un comunicat.

La rândul său, preşedintele american i-a îndemnat din nou pe senatori să nu voteze unilateral noi sancţiuni împotriva Iranului.

„Sancţiunile fără precedent şi o diplomaţie puternică au permis aducerea Iranului la masa de negocieri, însă impunerea unor sancţiuni suplimentare în acest moment ar putea duce la eşuarea eforturilor noastre pentru soluţionarea problemei într-un mod paşnic”, a apreciat Obama, adăugând că opune veto-ul său „unor noi sancţiuni în timpul negocierilor”.

„Nu-mi fac iluzii cu privire la dificultăţile în calea atingerii acestui obiectiv, dar în numele păcii, a securităţii naţionale şi a securităţii în întreaga lume, a venit timpul să dăm o şansă diplomaţiei”, a subliniat preşedintele american.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a reamintit condiţiile anulării parţiale a sancţiunilor internaţionale existente.

„Cele 4,2 miliarde de dolari îngheţate, la care Iranul ar trebui să aibă acces conform acordului încheiat, vor fi deblocate în decursul a şase luni”, a afirmat Kerry.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...