Acordul dintre Iran şi marile puteri va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie

Acordul în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri, încheiat la sfârşitul lui noiembrie, va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie, a anunţat duminică Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 06:36
Acordul dintre Iran şi marile puteri va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie

„Punerea în aplicare a planului de acţiune comun va începe la 20 ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Marzieh Afkham, citat de agenţia Mehr.

Negociatorul iranian, viceministrul de Externe Abbas Araghchi, urmează să participe, duminică seara, la o conferinţă de presă pe această temă, a anunţat presa locală.

Iranul şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) au încheiat pe 24 noiembrie un acord pe o perioadă de şase luni care limitează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor occidentale.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Washingtonul şi Bruxelles-ul salută punerea în aplicare, din 20 ianuarie, a acordului cu Iranul

Statele Unite şi Uniunea Europeană au salutat duminică decizia de a pune în aplicare, începând cu 20 ianuarie, a acordului în domeniul nuclear dintre Teheran şi marile puteri, încheiat la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.

„Începând cu 20 ianuarie, Iranul va începe pentru prima dată să elimine stocul său de uraniu puternic îmbogăţit şi să demonteze o parte din infrastructura care face posibilă această îmbogăţire”, a declarat preşedintele american Barack Obama, subliniind că toate clauzele acordului preliminar „permit avansarea către obiectivul nostru comun: de a împiedica Iranul să se doteze cu o armă nucleară”.

„Salut acest pas important şi ne vom concentra de acum înainte pe sarcina crucială vizând obţinerea unei rezoluţii complete, care va ţine cont de îngrijorările noastre privind programul nuclear iranian”, a adăugat el.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, de asemenea, a salutat această decizie.

„Bazele pentru o aplicare coerentă, solidă şi treptată a planului de acţiune comun, pe termen de şase luni, au fost puse”, a apreciat Ashton.

„Noi cerem Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia măsurile necesare pentru implementarea şi monitorizarea” acestui acord, a adăugat şefa diplomaţiei europene, citată într-un comunicat.

La rândul său, preşedintele american i-a îndemnat din nou pe senatori să nu voteze unilateral noi sancţiuni împotriva Iranului.

„Sancţiunile fără precedent şi o diplomaţie puternică au permis aducerea Iranului la masa de negocieri, însă impunerea unor sancţiuni suplimentare în acest moment ar putea duce la eşuarea eforturilor noastre pentru soluţionarea problemei într-un mod paşnic”, a apreciat Obama, adăugând că opune veto-ul său „unor noi sancţiuni în timpul negocierilor”.

„Nu-mi fac iluzii cu privire la dificultăţile în calea atingerii acestui obiectiv, dar în numele păcii, a securităţii naţionale şi a securităţii în întreaga lume, a venit timpul să dăm o şansă diplomaţiei”, a subliniat preşedintele american.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a reamintit condiţiile anulării parţiale a sancţiunilor internaţionale existente.

„Cele 4,2 miliarde de dolari îngheţate, la care Iranul ar trebui să aibă acces conform acordului încheiat, vor fi deblocate în decursul a şase luni”, a afirmat Kerry.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicuşor Dan propune refinanţarea datoriei provenite dintr-o emisiune de obligaţiuni de 555 de milioane de lei
Nicuşor Dan propune refinanţarea datoriei provenite dintr-o emisiune de obligaţiuni de 555 de milioane de lei
Primarul general, Nicuşor Dan, propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să adopte, în şedinţa din ...
BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă
BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă
Primul BMW i4 produs în serie a ieşit vineri de pe linia de producţie a uzinei BMW Group din München. În România se ...
Poliţia Română: 108.068 de verificări pentru respectarea măsurilor sanitare. Au fost date amenzi de 540.200 de lei
Poliţia Română: 108.068 de verificări pentru respectarea măsurilor sanitare. Au fost date amenzi de 540.200 de lei
Poliţişti şi reprezentanţi ai altor autorităţi au efectuat, în ultimele 24 de ore, 108.068 de verificări cu privire ...