Acordul în domeniul nuclear, o mare înfrângere pentru Israel – ministrul de externe iranian

Acordul asupra programului nuclear încheiat de Iran cu comunitatea internaţională constituie o mare înfrângere pentru Israel, principalul rival al Teheranului, a declarat ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, într-un discurs rostit marţi în parlament, transmite DPA.
Economica.net - mar, 21 iul. 2015, 11:45
Acordul în domeniul nuclear, o mare înfrângere pentru Israel - ministrul de externe iranian

‘Niciodată înainte nu a fost regimul sionist atât de izolat, chiar şi printre propriii aliaţi’, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, care a condus delegaţia de negociatori a Teheranului.

Acesta este motivul pentru care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este atât de furios, ‘strigă peste tot’ şi încearcă să blocheze acordul cu orice preţ, a adăugat Mohammad Zarif.

‘Prin acest acord, propaganda anti-Iran veche de decenii a regimului sionist a fost în cele din urmă neutralizată’, a adăugat Zarif.

Iranul şi marile puteri din grupul ‘5 + 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au încheiat marţi, la Viena, după aproape doi ani de negocieri, un acord menit să pună capăt tensiunilor generate de programul nuclear iranian.

Potrivit acordului, sancţiunile impuse Teheranului de SUA, Uniunea Europeană şi ONU vor fi ridicate progresiv, dar reversibil, în schimbul angajamentului Iranului de reducere a programului său nuclear, suspectat de Occident că viza producerea bombei atomice.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie care sprijină acordul din domeniul nuclear semnat de Iran şi marile puteri şi pregăteşte ridicarea sancţiunilor internaţionale. Cu condiţia ca Iranul să respecte acordul pe deplin, cele şapte rezoluţii pe care ONU le-a adoptat din 2006 ‘vor fi abrogate’, stipulează textul, citat de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...