Acordul nuclear cu Iranul „va provoca haos”, susţine fostul şef al serviciului de informaţii saudit

Printul saudit Bandar bin Sultan, fost sef al serviciului de informatii al regatului, a declarat ca acordul nuclear cu Iranul va permite Teheranului sa se doteze cu arma atomica si 'va provoca haos în regiune', relateaza joi Reuters.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 04:06
Acordul nuclear cu Iranul

Într-un articol publicat joi în ziarul Daily Star, Bandar, care a plecat din functie în urma cu un an dupa ce a orchestrat ajutorul saudit pentru rebelii care lupta împotriva presedintelui Bashar al-Assad, scrie ca arabii nu se mai bazeaza acum pe sprijinul SUA.

‘Oamenii din regiune se bazeaza acum pe mila lui Dumnezeu si pe consolidarea capabilitatilor lor locale si a analizelor cu oricine altcineva în afara de cel mai vechi si mai puternic aliat al nostru’, se mentioneaza în articol.

Raspunsul public al Riadului la acest acord a fost o scurta declaratie în care se mentioneaza ca sprijina orice acord care opreste Iranul sa obtina arma atomica, dar a subliniat importanta inspectiilor stricte si a posibilitatii de a reintroduce sanctiuni, scrie Agerpres.

Pe de alta parte, oficialii si media saudite care au legaturi cu familia conducatoare s-au raliat împotriva acordului, care ar putea sa încurajeze Iranul sa-i sprijine mai mult pe militantii regionali.

‘Analiza politicii externe strategice, informatiile serviciilor speciale nationale si ale aliatilor SUA în regiune prevad toate un rezultat chiar mai rau decât al acordului nuclear cu Coreea de Nord’, a mai scris el, referindu-se la dezvoltarea de catre Phenian a armei atomice.

Nu se stie daca printul, care este nepot al Regelui Salman, joaca un rol în procesul decizional politic dupa ce a fost înlocuit din functia de sef al serviciului de informatii în 2014, noteaza Reuters. În 2013, surse saudite au afirmat ca a avut o pozitie critica în ceea ce priveste abordarea presedintelui Barack Obama fata de Orientul Mijlociu.

‘Va provoca haos în Orientul Mijlociu, unde exista deja un mediu dezastruos, în care Iranul este un actor major în destabilizarea regiunii’, a mai scris Bandar.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...