Acordul nuclear: Germania, Marea Britanie şi Franţa resping „ultimatumul” dat de Iran

Statele europene implicate în dosarul nuclear iranian - Franţa, Germania şi Marea Britanie - şi Uniunea Europeană au respins joi 'ultimatumul' de 60 de zile dat de Iran, transmite AFP.
Economica.net - joi, 09 mai 2019, 12:28
Acordul nuclear: Germania, Marea Britanie şi Franţa resping

‘Respingem orice ultimatum şi vom evalua respectarea de către Iran a angajamentelor sale în domeniul nuclear’, arată aceste state şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un comunicat comun.

Iranul a anunţat miercuri că suspendă aplicarea ‘unora’ dintre ‘angajamentele sale’ în cadrul acordului internaţional încheiat cu marile puteri în 2015 privind programul său nuclear, ca răspuns la denunţarea unilaterală a acestui pact în urmă cu un an de către SUA.

Iranul va sista limitarea rezervelor sale de apă grea şi de uraniu îmbogăţit conform angajamentelor luate prin acordul din 2015, a indicat Consiliul suprem de securitate naţională (CSSN) de la Teheran, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă Irna.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile celorlalte ţări semnatare ale acordului pentru a-şi pune în practică promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier irakiene împotriva sancţiunilor Washingtonului.

Europenii îşi exprimă ‘via preocupare’ după decizia Teheranului şi se declară ‘deplin ataşaţi faţă de menţinerea şi punerea integrală în aplicare a acordului în domeniul nuclear, o realizare esenţială în arhitectura mondială de neproliferare nucleară, care este în interesul securităţii tuturor’, chemând Iranul ‘să se abţină de la orice escaladare’.

‘Aşteptăm de la Iran să continue să adere la formatele şi mecanismele instituite prin acordul în domeniul nuclear’, adaugă comunicatul.

Semnatarii reamintesc ‘angajamentele lor ferme în cadrul acordului, mai ales în ce priveşte ridicarea sancţiunilor în beneficiul poporului iranian’, sens în care îşi exprimă ‘regretul că Statele Unite au impus din nou sancţiuni după retragerea din acord’ în 2018.

Washingtonul a anunţat miercuri înăsprirea suplimentară a sancţiunilor economice împotriva Iranului, adăugând oţelul, fierul, aluminiul şi cuprul pe lista sectoarelor vizate de măsuri punitive.

În comunicatul emis joi, semnatarii se declară ‘hotărâţi să-şi continue eforturile pentru a permite continuarea comerţului legitim cu Iran’, în particular prin Instex, sistemul de troc creat de Franţa, Germania şi Marea Britanie la sfârşitul lui ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...