Acordul nuclear: Iranul anunţă puterile mondiale asupra deciziei sale de a suspenda aplicarea „unora dintre angajamente”

Iranul a decis să suspende aplicarea 'unora' dintre 'angajamentele sale' luate în cadrul acordului internaţional încheiat în 2015 cu puterile mondiale privind programul său nuclear, a indicat miercuri Ministerul de Externe iranian într-un comunicat, citat de AFP şi Reuters. Astfel, Iranul îşi reia parţial programul nuclear, notează dpa.
Economica.net - mie, 08 mai 2019, 08:46
Acordul nuclear: Iranul anunţă puterile mondiale asupra deciziei sale de a suspenda aplicarea

Decizia a fost adusă la cunoştinţa ambasadorilor ţărilor care rămân angajate în acord (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia), intervenind după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest pact exact acum un an, indică ministerul. O scrisoare a preşedintelui iranian Hassan Rouhani a fost transmisă ambasadorilor acestor ţări.

Preşedintele american Donald Trump a retras la 8 mai 2018 SUA din acest acord, pe motiv că pactul nu conţine prevederi cu privire la programul balistic al Teheranului şi la rolul acestuia în regiune, decizia Washingtonului ducând la reintroducerea sancţiunilor împotriva Iranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de ţiţei.

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a declarat că ţara sa a decis să suspende aplicarea ‘unora dintre angajamentele’ prevăzute de acordul nuclear cu puterile mondiale, dar că Teheranul nu se retrage integral din acest pact pentru moment, conform dpa.

‘Măsurile luate de SUA, în special de un an, dar şi înainte de retragerea din acord au avut în mod clar scopul să provoace întreruperea aplicării’ acestui acord, a declarat şeful diplomaţiei iraniene miercuri, aflat într-o vizită la Moscova.

Iranul a manifestat ‘răbdare’ până în prezent, dar Republica Islamică consideră de acum că este mai ‘oportun să înceteze aplicarea unora dintre angajamente şi măsurile voluntare’ luate în cadrul acestui acord, a adăugat el, într-o declaraţia difuzată de televiziune de stat.

Cu toate acestea, a insistat Zarif, ‘Iranul nu se retrage’ complet din respectivul acord şi măsurile adoptate de Teheran corespund unui ‘drept lăsat părţilor participante la acord în cazul încălcării acestuia de către o altă parte’.

Iranul a decis să nu-şi mai limiteze rezervele de apă grea şi uraniu îmbogăţit, aşa cum s-a angajat în cadrul acordului internaţional din 2015 care îi limita programul nuclear, a indicat Consiliul suprem de securitate naţională iranian, citat de AFP.

La un an după ce SUA au denunţat acest acord, reintroducând sancţiuni împotriva Iranului, Teheranul a dat un termen de ’60 de zile’ celorlalte ţări participante la acest pact (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) pentru a-şi ‘face operaţionale angajamentele, în special în sectoarele petrolier şi bancar’, avertizând că în caz contrar va renunţa să aplice şi alte angajamente, a adăugat Consiliul.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că decizia Iranului privind reducerea angajamentelor sale nucleare reprezintă o măsură destinată să ‘salveze’ acordul nuclear din 2015 şi că Iranul ‘nu a ales calea războiului, ci pe cea a diplomaţiei’, potrivit EFE.

‘Acordul este în continuare în vigoare. Noi anunţăm reducerea, nu ieşirea noastră (…) Acordul are nevoie de o intervenţie chirurgicală, aceasta se face pentru a-l salva, nu pentru a-l distruge’, a spus preşedintele iranian într-un mesaj televizat, la doar un an după ce Statele Unite s-au retras din pactul nuclear istoric.

‘Noi suspendăm aplicarea condiţiilor vizând două puncte ale acordului (Joint Comprehensive Plan of Action). Acestea se referă la o suspendare de 60 de zile a vânzării de uraniu îmbogăţit de care dispunem şi de surplusul de apă grea în alte ţări. Articolele 26 şi 36 din acord ne dau dreptul să facem acest lucru’, a afirmat Rouhani, conform Press tv.

Iranul aşteaptă ca, în termen de 60 de zile, celelalte părţi la acord să se conformeze exigenţelor Teheranului, care doreşte revenirea la situaţia anterioară reintroducerii sancţiunilor americane – ridicarea obstacolelor în calea tranzacţiilor cu sistemul bancar iranian şi la vânzările de petrol.

Rouhani a anunţat că, după 60 de zile, Iranul va mai suspenda şi alte angajamente ale acordului nuclear şi va spori nivelul de îmbogăţire a uraniului. Totodată, Rouhani a avertizat că Iranul va da un ”răspuns ferm’ în cazul în care dosarul nuclear este adus din nou în atenţia Consiliului de Securitate al ONU şi a adăugat că Teheranul este pregătit pentru negocieri în domeniul nuclear.

Franţa a avertizat marţi Teheranul împotriva unei astfel de decizii, subliniind că încălcarea compromisului din 2015 ar putea duce la sancţiuni europene împotriva Iranului.

Acordul nuclear semnat la Viena în 2015 prevede o diminuare semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului pentru a împiedica ţara să construiască arme nucleare, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
Jens Stoltenberg: NATO este gata să suplimenteze numărul trupelor KFOR dacă tensiunile dintre Serbia și Kosovo escaladează
Jens Stoltenberg: NATO este gata să suplimenteze numărul trupelor KFOR dacă tensiunile dintre Serbia și Kosovo escaladează
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un apel la calm miercuri după o întâlnire cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în cadrul căreia s-a discutat despre recentele......
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 ...
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...