Acordul nuclear: Riadul, îngrijorat pentru securitatea regiunii

Guvernul saudit s-a exprimat luni în favoarea unui acord final asupra programului nuclear iranian care să întărească securitatea în Orientul Mijlociu şi a invitat Teheranul să respecte principiile bunei vecinătăţi şi neamestecului în treburile altor state, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 06 apr. 2015, 19:49
Acordul nuclear: Riadul, îngrijorat pentru securitatea regiunii

Într-un comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii sale săptămânale prezidate de regele Salman bin Abdulaziz, consiliul de miniştri şi-a exprimat ‘speranţa că se va ajunge la un acord final cu caracter obligatoriu care va duce la consolidarea securităţii şi a stabilităţii în regiune şi în lume’.

Cabinetul a reluat poziţia exprimată de suveranul saudit în cursul unei discuţii telefonice avute joi cu preşedintele american, Barack Obama, la scurt timp după anunţul unui acord cadru între Iran, rivalul regional al regatului saudit, şi marile puteri din grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Acest pre-acord reprezintă o etapă fundamentală pe drumul spre un acord acord final, încheiat cel mai târziu la 30 iunie, ce are ca obiectiv rezolvarea dosarului iranian care afectează de peste un deceniu relaţiile dintre Teheran şi comunitatea internaţională.

Cabinetul a cerut Iranului, fără să îl numească, ‘să respecte principiile bunei vecinătăţi şi neamestecului în treburile interne ale ţărilor arabe’, potrivit agenţiei oficiale Spa.

Arabia Saudită, alături de majoritatea ţărilor de la Golful Persic, priveşte cu neîncredere Iranul, temându-se în special ca această ţară să nu încurajeze, prin controversatul său program, proliferarea nucleară în regiune.

În plus, Riadul acuză Teheranul că îi sprijină pe rebelii şiiţi houthis din Yemen împotriva cărora a lansat pe 26 martie o campanie de lovituri aeriene.

De asemenea, Republica Islamică este acuzată de Arabia Saudită că încearcă să îşi extindă influenţa în ţări Orientul Mijlociu, printre care Irak, Siria şi mai ales Liban.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...