Acordul privind programul nuclear al Iranului nu va fi renegociat – oficial iranian

Nu va exista o renegociere a acordului privind programul nuclear iranian, a declarat marţi ministrul de externe-adjunct al Iranului, Majid Takht Ravanchi, în pofida îngrijorărilor conform cărora noul preşedinte al SUA, Donald Trump, ar putea anula acordul, informează agenţia de presă DPA.
Economica.net - mar, 22 nov. 2016, 15:58
Acordul privind programul nuclear al Iranului nu va fi renegociat -  oficial iranian

Într-un interviu pentru publicaţia iraniană Etemad, Ravanchi a insistat asupra menţinerii tuturor prevederilor acestui acord, subliniind că nu sunt posibile niciun fel de modificări.

Acordul este menit să ofere certitudine în legătură cu scopul paşnic al energeticii nucleare iraniene, atenţionând regimul de la Teheran cu privire la o eventuală folosire a acesteia în scopuri militare. În schimb, comunitatea internaţională s-a angajat să ridice sancţiunile economice la adresa Iranului.

Acordul a fost negociat între Iran şi toţi cei cinci membri permanenţi din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, plus Germania, anul trecut, la Viena.

Este important ca toate părţile semnatare ale acordului să-şi respecte angajamentele, a subliniat Ravanchi. El a declarat, de asemenea, că întreg acordul ar putea fi anulat doar dacă toate părţile semnatare vor conveni împreună asupra acestui lucru. Trump a declarat în mod repetat că va face tocmai acest lucru.

Cu toate acestea, Ravanchi a atenţionat că acordul ar putea fi în pericol. El a criticat sancţiunile SUA care nu au fost parte a acordului şi care face dificil ca băncile să investească în Iran. Pentru a se elibera de restricţiile financiare, oficiali iranieni se află în prezent la Bruxelles, pentru a negocia cu reprezentanţi ai UE.

Lipsa de investiţii străine ar putea, de asemenea, zădărnici o posibilă realegere a preşedintelui moderat al Iranului, Hassan Rohani, în scrutinul din mai.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Un procent de 40% dintre organizaţii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o breşă de securitate care a implicat stocarea ...