Acorduri fiscale secrete între Luxemburg şi multinaţionale, dezvăluite de presă. Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sunt implicate

Acorduri fiscale secrete între Luxemburg şi 340 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru a-şi reduce la minim impozitele, au fost dezvăluite joi de 40 de media internaţionale care se bazează pe documente obţinute de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), relatează AFP.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 09:36
Acorduri fiscale secrete între Luxemburg şi multinaţionale, dezvăluite de presă.  Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sunt implicate

Aceste acorduri, încheiate între 2002 şi 2010, înseamnă miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele unde aceste companii realizează beneficii, potrivit ICIJ şi media partenere, printre care Le Monde, The Guardian, Süddeutsche Zeitung şi Asahi Shimbun.

ICIJ a dezvăluit în ianuarie plasamente ale demnitarilor chinezi în paradisuri fiscale.

În ancheta sa de şase luni intitulată ‘Luxembourg Leaks’ sau ‘LuxLeaks’, ICIJ a avut acces la 28.000 de pagini de documente de ‘tax ruling’ care arată cum marile companii ‘se bazează pe Luxemburg şi regulile sale fiscale suple, dar şi pe deficienţele de reglementare internaţionale, pentru a transfera profituri pentru ca acestea ori să nu fie impozitate, ori să fie impozitate foarte puţin’, scrie Le Monde.

Practica aşa-numită ‘tax ruling’, care este legală, permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată de administraţia fiscală a unei ţări şi să obţină anumite garanţii juridice,
scrie Agerpres.

Grupurile implicate – printre care sunt menţionate Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea – realizează astfel miliarde de euro de economii anul datorită creării unei filiale, a unui holding sau a mutării unui sediu social pe teritoriul Marelui Ducat. Evident, acestea au avut drept scop să plătească impozite cât mai mici posibil, notează AFP.

Grupurile franceze Axa şi Credit agricole apar ‘în datele furnizate de PwC’, cabinetul de audit şi de consiliere PricewaterhouseCoopers (PwC) care a întocmit între 2002 şi 2010 documentele obţinute de ICIJ, ‘dar la un nivel mai scăzut’, potrivit Le Monde. ‘Ei profită de un mediu favorabil gestionării fondurilor de investiţii’, a adăugat cotidianul.

PwC a redactat aceste documente ‘şi a negociat termenii cu administraţia luxemburgheză’, precizează Le Monde.

‘Luxemburgul păstrează aceste acorduri fiscale secrete’ şi ‘nu le notifică partenerilor europeni’ deşi este ‘pus la curent, în fapt, de aceste multinaţionale, cu privire la strategia lor de evitare a impozitării’, adaugă cotidianul.

În Australia, analiza detaliată a documentelor făcute publice de ICIJ a început deja, a anunţat joi Chris Jordan, înalt responsabil al administraţiei fiscale. Practic, se verifică ce companii plătesc exact impozitele datorate pentru profitul pe care îl obţin în urma activităţii prestate.

The Guardian estimează că ‘aceste dezvăluiri vor fi jenante pentru noul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, care a fost premier al Luxemburgului între 1995 şi 2013’, respectiv perioada în care acordurile menţionate de ICIJ au fost semnate.

CE a deschis în iunie patru anchete asupra practicii fiscale ‘tax ruling’ care vizează state membre. O anchetă vizează Irlanda şi se referă la acordurile încheiate între administraţia fiscală şi gigantul american al internetului Apple, suspectat că a beneficiat de un tratament favorabil contrar regulilor europene pentru concurenţă.

O a doua anchetă are în vedere suspiciuni de avantaje fiscale acordate de Olanda lanţului Starbucks, în timp ce a treia vizează acordurile încheiate de Luxemburg cu ‘Fiat Finance and Trade’, care furnizează servicii de management financiar grupului de automobile Fiat. Ultima dintre aceste anchete, deschisă în octombrie, vizează Gibraltarul.

În ediţia ziarului ‘Le Monde’ din 29 octombrie, ministrul luxemburghez de finanţe, Pierre Gramegna, a apărat practica de ‘tax ruling’. Aceasta ‘face parte din patrimoniul nostru şi vrem să o perpetuăm, respectând regulile’. ‘Menţinerea unei anumite competitivităţi, loiale, între state în domeniul fiscal este indispensabilă’, a adăugat ministrul din Marele Ducat.

La rândul său, OCDE a publicat în septembrie recomandări adresate statelor G20 împotriva ‘optimizării fiscale’, care constă în strategii sofisticate şi cel mai adesea legale care permit multinaţionalelor să plătească impozite cât mai mici posibil.

OCDE militează pentru restabilirea ‘suveranităţii fiscale’, care presupune că beneficiile trebuie să fie taxate unde sunt realizate, notează AFP.

Comisia Juncker, gata să sancţioneze Luxemburgul pentru practicile sale fiscale
     
Comisia Europeană (CE) este gata să sancţioneze Luxemburgul pentru practicile sale fiscale, a afirmat joi unul dintre purtătorii săi de cuvânt, relatează AFP.

‘Dacă există o decizie negativă, Luxemburgul va trebui să-şi asume acest lucru şi să întreprindă acţiuni pentru a corecta situaţia’, a declarat pentru AFP Margaritis Schinas, principalul purtător de cuvânt al noii CE, condusă de Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului.

Dosarul este acum în mâna noului comisar european pentru concurenţă, daneza Margrethe Vestager, care a preluat acest portofoliu de la Joaquin Almunia.

Jean-Claude Juncker a dat asigurări miercuri că executivul comunitar are ‘dreptul de a lansa anchete de acest tip’ şi a promis să se abţină să intervină în acest dosar.

Noul comisar european pentru concurenţă ‘trebuie să aibă o mare libertate de acţiune şi de exprimare’, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...