Acordurile de asociere cu Ucraina şi Georgia: Noi oportunităţi comerciale şi un acces mai uşor la piaţa UE

Acordul de asociere UE-Ucraina, care va fi semnat pe 27 iunie, în marja Consiliului European de la Bruxelles, va deschide noi oportunităţi comerciale pentru această ţară şi un acces mai uşor la piaţa Uniunii Europene. Partea politică a Acordului UE-Ucraina a fost semnată pe 21 martie 2014.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 20:32
Acordurile de asociere cu Ucraina şi Georgia: Noi oportunităţi comerciale şi un acces mai uşor la piaţa UE

Prin Acordul de asociere, Ucraina va elimina progresiv tarifele vamale şi cotele, va avea loc o armonizare pe scară largă a legilor, normelor şi reglementărilor din diverse sectoare legate de comerţ şi se vor crea condiţiile pentru alinierea sectoarelor-cheie ale economiei ucrainene la standardele Uniunii Europene.

Totodată, se vor crea oportunităţi pentru comerţ, prin reducerea tarifelor la importuri.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, punerea în aplicare a acordului UE-Ucraina ar putea creşte veniturile Ucrainei cu aproximativ 1,2 miliarde de euro pe an. De asemenea, se estimează că exporturile ucrainene către piaţa UE se vor majora cu un miliard de euro anual.

Produsele care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma viitoarelor reglementări sunt textilele, produsele alimentare, uleiurile vegetale şi metalele neferoase. Noile oportunităţi comerciale din UE şi standardele ridicate de producţie vor încuraja investiţiile, vor stimula modernizarea agriculturii şi vor îmbunătăţi condiţiile de muncă.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de asociere UE-Georgia, care va fi semnat integral pe 27 iunie, vor fi îmbunătăţite imediat condiţiile comerciale pentru bunuri şi servicii, inclusiv pentru înfiinţarea de companii. Aceasta va facilita comerţul şi investiţiile, deosebit de important pentru Georgia care are nevoie în continuare de investiţii străine pentru stimularea creşterii economice.

Potrivit documentului, întreprinderile din Georgia vor avea acces la piaţa UE, fără perioade de tranziţie. Totodată, vor exista o serie de beneficii suplimentare în privinţa finalizării reformelor, iar acordul va contribui, printre altele, la redresarea şi creşterea economică, precum şi la o mai bună integrare a economiei georgiene pe pieţele mondiale.

Cu condiţia finalizării reformelor, se estimează o creştere economică de 4,3% pe an. De exemplu, produsele agricole din Georgia vor deveni mai atractive pe piaţa Uniunii Europene, datorită eliminării taxelor de import din UE la produsele agricole de bază şi la produsele agricole prelucrate.

Georgia va beneficia, totodată, de noi oportunităţi comerciale şi un acces mai uşor la piaţa UE.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...