Reguli noi, mai simple, la starea civilă în starea de alertă – proiect de OUG

Guvernul vrea să simplifice procedurile specifice stării civile în contextul răspândirii noului coronavirus. Concret, pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de şase luni de la data încetării acestei stări, Ministerul de Interne propune ca documentația necesară înregistrării decesului şi, respectiv, a naşterii, să fie transmisă electronic între instituţiile publice. De asemenea, guvernul instituie adeverinţa pentru constatarea decesului, eliberată electronic, în cazul în care activitatea serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor e suspendată. Aceasta, ca să evităm situaţii aberante în care oamenii nu şi-au putut îngropa morţii atunci când angajaţii de la starea civilă s-au aflat în izolare sau carantină, se arată în proiectul de OUG obţinut de Economica.net.  
Cristina Şomănescu - joi, 25 feb. 2021, 10:31
Reguli noi, mai simple, la starea civilă în starea de alertă - proiect de OUG

Guvernul vrea să instituie reguli noi în domeniul stării civile, în starea de alertă şi pe o perioadă de şase de la încetarea acesteia, potrivit unui proiect de OUG obţinut de Economica.net.

  • Este vorba despre un proiect de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul stării civile, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2.

Concret, proiectul de act normativ vizează:

  • înlocuirea certificatelor de stare civilă solicitate cetăţenilor de către instituțiile și autorităților publice cu extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civilă, care vor fi transmise în format electronic, interinstituţional;
  • transmiterea documentelor primare care stau la baza înregistrării actelor de naștere și de deces prin fax sau prin intermediul mijloacelor electronice administrate de autorități ale statului român, de către emitenți la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor/oficiul de stare civilă competent;
  • stabilirea termenului de declarare a decesului de trei zile calendaristice de la încetarea din viață a persoanei (în situația decesului intervenit din cauze violente, termenul de trei zile pentru declararea decesului se calculează de la data eliberării certificatului medical constatator al decesului);
  • reglementarea documentului „Adeverinţă privind constatarea producerii decesului”, în baza căruia se va face înhumarea/incinerarea în situații excepţionale, determinate de suspendarea activității structurii de stare civilă, ca urmare a instituirii măsurii de izolare/carantinare.

Explicaţii

În contextul epidemiologic actual, se impune limitarea interacţiunii dintre cetăţean şi angajat al stării civile pentru protejarea amândurora, spune MAI. În acest sens, pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de şase luni de la data încetării acestei stări, Ministerul de Interne propune ca documentația necesară înregistrării decesului și, respectiv, a nașterii, să fie transmisă între instituțiile publice prin mijloace de comunicație electronică, explică MAI în motivarea emiterii actului normativ.

Declararea decesului

Cum e acum

În prezent, declararea decesului se face în termen de trei zile de la data încetării din viaţă a persoanei, iar în acest termen intră atât ziua în care s-a produs decesul, cât şi ziua în care se face declaraţia, potrivit Legii nr. 119/1996.
În cazul în care decesul nu a fost declarat în termenul de trei zile, întocmirea actului de deces se face cu aprobarea parchetului.
De exemplu, dacă decesul s-a produs în ziua de vineri și nu a fost declarat până în ziua de duminică, conform cadrului legal actual, pentru înregistrarea decesului în ziua de luni a săptămânii următoare, este necesară dovada eliberată de unitatea de parchet competentă teritorial. Situaţia este similară și în cazul decesului intervenit din cauze violente.

Ce se schimbă

Pe durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de şase luni de la data încetării acestei stări nu va fi mai fi necesară dovada privind înregistrarea decesului peste termenul prevăzut de Legea nr. 119/1996, eliberată de unitățile de parchet competente teritorial, potrivit proiectului de OUG, lansat în dezbatere publică de MAI.
Termenul de declarare a decesului se va defini astfel: „când termenul se socotește pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește”, reglementat de articolul 181 alineatul (1) punctul 2 din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, se arată în proiectul de OUG antemenţionat.

Apare adeverinţa pentru constatarea decesului, eliberată electronic, în cazul în care activitatea serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor e suspendată ca urmare a izolării/carantinării personalului.

În contextul pandemiei de Covid, au existat situaţii în care activitatea structurii de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor/primăriei unității administrativ-teritoriale unde nu funcționează astfel de servicii a fost suspendată pe fondul instituirii măsurii de izolare/carantinare a personalului angajat.

Drept care, ne-am confruntat cu situaţii în care a fost imposibilă înregistrarea decesului unor oameni şi, de asemenea, înhumarea/incinerarea cadavrului, situaţii care au afectat în cascadă şi unităţile sanitare care au ajuns în blocaj, explică MAI. 

În practică s-au întâlnit situații în care ridicarea decedatului de la morga spitalului a fost întârziată, în condițiile în care locurile sunt limitate, iar numărul deceselor a crescut considerabil în contextul epidemiologic actual.

În aceste condiții, este necesară instituirea adeverinţei privind constatarea producerii decesului, care urmează să fie eliberată electronic de către serviciul public comunitar județean de evidență a persoanelor pe raza căruia s-a produs decesul, respectiv Direcția Generală de Evidență a Persoanelor a municipiului București, spune MAI.

Iată, integral, ce prevede proiectul de OUG

Art. 1 – Pe durata stării de alertă instituite potrivit legii, precum și pentru o perioadă de şase luni de la data încetării acestei stări, instituțiile și autoritățile publice care, în exercitarea competențelor prevăzute de legislația specifică, solicită prezentarea certificatelor de stare civilă, în original și/sau fotocopii, sunt obligate să accepte extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civilă transmise în format electronic de către serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau de oficiul de stare civilă din cadrul primăriilor unităților administrativ-teritoriale unde nu funcționează serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor.

Art. 2 –

(1) Pe durata stării de alertă instituite potrivit legii, precum și pentru o perioadă de şase luni de la data încetării acestei stări, documentele primare care stau la baza înregistrării actelor de naștere și de deces se transmit de emitenți la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor/oficiul de stare civilă competent, prin fax sau prin intermediul mijloacelor electronice administrate de autorități ale statului român.
(2) În termen de cel mult 90 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), instituțiile, autoritățile publice și persoanele fizice sunt obligate să efectueze demersuri pentru depunerea documentelor primare care stau la baza înregistrării actelor de naștere și de deces prevăzute de lege, în original, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor/oficiul de stare civilă care a înregistrat actul de stare civilă.

Art. 3 – Pe durata stării de alertă instituite potrivit legii, precum și pentru o perioadă de şase luni de la data încetării acestei stări, termenul de declarare a decesului este de trei zile calendaristice de la încetarea din viaţă a persoanei, iar în situaţia decesului intervenit din cauze violente, termenul de trei zile pentru declararea decesului se calculează de la data eliberării certificatului medical constatator al decesului.

Art. 4 –

(1) În situația în care activitatea structurii de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor/primăriei unității administrativ-teritoriale unde nu funcționează astfel de servicii, competentă să înregistreze decesul, este suspendată ca urmare a instituirii măsurii de izolare/carantinare, înhumarea/incinerarea cadavrului se poate face în baza adeverinţei privind constatarea producerii decesului, eliberată electronic de către Serviciul public comunitar județean de evidență a persoanelor pe raza căruia s-a produs decesul, respectiv Direcția Generală de Evidență a Persoanelor a municipiului București.

(2) Adeverinţa se eliberează în format electronic, în baza certificatului medical constatator al decesului și a actului de identitate al defunctului, după caz, transmise de medicul care a constatat decesul/persoana desemnată la nivelul spitalului/unității medicale/serviciului de medicină legală/medicul de familie, prin intermediul mijloacelor electronice administrate de instituțiile implicate.

(3) Serviciul public comunitar județean de evidență a persoanelor pe raza căruia s-a produs decesul, respectiv Direcția Generală de Evidență a Persoanelor a municipiului București va urmări înregistrarea decesului, după ridicarea măsurii de izolare/carantinare instituită asupra structurii de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor/primăriei unității administrativ-teritoriale unde nu funcționeaza astfel de servicii.

Atenţie! Prevederile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un proiect de act normativ, drept care nu se aplică deocamdată. Ca să intre în vigoare, OUG trebuie adoptată de guvern şi publicată în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...